Съвети за закупуване на нов апартамент

Да си купиш апартамент е голяма стъпка, скъпа инвестиция и решение, което изисква голяма подготовка

Всеки от нас е възпитан с определена представа за успех. Каквито и цели да имаме, всеки иска да има „покрив” и то, не защото сме материалисти. Собственият дом е пристан, сигурна крепост. Купуването на апартамент изглежда най-простия начин да се сдобием с такъв. Въпросът е, че това е голямо решение, което трябва добре да обмислите, преди да вземете.

Грешки, които се допускат при покупка на имот

Ако ви предстои купуване на първи апартамент, със сигурност се чувствате объркани. Гледате обяви в мрежата, питате познати, търсите съвети. Най-големият ви страх, при това основателен, е да не сгрешите. Важно да обмислите всеки детайл, преди да сложите подписа си пред нотариус. Затова направете всичко, за да не допуснете следните грешки:

1. Не си правите сметка с какъв бюджет разполагате

Сигурно ви се струва глупав съвет при положение, че знаете с колко пари разполагате в момента. Но пред вас не стои въпрос само за конкретна квадратура, тип строителство и местоположение. Трябва да обмислите всички такси и документи,които трябва да платите, ремонтите и интериорния дизайн, сред който искате да прекарате следващите пет години от живота си.

За улеснение питайте, колкото е необходимо кредитния си консултант и използвайте „калкулатора” в сайта на банката си, ако планирате да теглите жилищен кредит.

2. Не може да прецените кое е най-важно за вас

Идеалните апартаменти са само в мечтите и филмите. Няма как да намерите огромен апартамент на сносна цена, с прекрасно обзавеждане, на главна улица, близко до училище и спортната зала, но на тихо място и с невидими съседи. Просто преценете без какво не може да си представите жилището си – и като квадратура, и като местоположение, и като финансови рамки.

3. Не предвиждате ремонтите, които предстоят

Колкото и добре да изглежда апартамента, който сте си харесали, винаги ще се налага да направите ремонт или поне – освежаване. Ако знаете какво искате и как си представяте дома на мечтите си, вземете архитект, дизайнер или поне опитен майстор на огледите, за да бъдете наясно какво ви предстои и колко пари трябва да похарчите, за да имате това, към което се стремите.

4. Не четете и не проверявате документите

Всеки документ, който ви се предлага трябва да мине през бдителната ви проверка. Твърде вероятно е да нямате компетентност по правни, технологични или финансови въпроси. Консултирайте се със специалисти – адвокат, кредитен консултант, съответните държавни служби за законността на документите, с които трябва да боравите. Те ще ви уведомят за нередности навреме и ще се погрижат да не допускате скъпоструващи грешки.

Важните неща, които трябва да търсите, избирайки апартамент

Местоположение

Изборът на местоположение е от първостепенно значение при покупка на имот. Той определя стойността на имота не само в момента, в който купувате, но и в бъдеще, ако се наложи да го продавате.

Местоположението определя и бъдещия ви начин на живот. Ако е в близост до детска градина и училище, магазини, улици, градски транспорт, курортна зона, с гледка към красива природа…Всичко това ще окаже влияние върху стойността на ипотеката, която може да бъде поставена върху имота като обезпечение за жилищен или друг потребителски кредит. Просто е – по-добре двустаен за ремонт на Жълтите павета, отколкото хубава къща в дълбоката провинция.

До и в сградата

Ако купувате апартамент в сграда, обърнете внимание как се стига до сградата, в която е апартамента и вътрешната ѝ инфраструктура. Убедете се, че има асансьор, ако ви предстои сериозно пренасяне, ако живеете с възрастните си родители или ви предстои да имате бебе. Необходимо е сградата да има осигурен паркинг за всички наематели. Ако изберете нова сграда, проверете дали инвеститорът е запазил апартамент за себе си – това е най-сигурният гарант за качество!

Положение на апартамента

Всеки се стреми да получи повече квадратни метра за сумата, която е готов да плати. Ясно е обаче, че освен квадратурата, е от значение и разпределението на апартамента. Необходимо е да се проучи възможността за преустройство в него: кои стени са носещи, къде са ключовите инсталации, може ли да се получи допълнително помещение и други подобни. Обърнете внимание и на изолацията. Правилната изолация на апартамента е значително спестяване на електроенергия за отопление и охлаждане. Ако апартаментът е на долния етаж, уверете се, че под него има кафене или ресторант, който е отворен до късно през нощта. Съществува риск от лоша изолация на покрива или намалено водно налягане в апартаменти на последния етаж или тавански етаж. За да сте сигурни, проверете за течове и дали таванът е прясно боядисан –(или поне тайно говорете със съседите).

Необходими документи

Преди покупка проверете в съответните инстанции дали апартаментът е ипотекиран и дали сградата има валидно разрешение за строеж и ползване. Тази препоръка е особено валидна за нови сгради, чието строителство е в ход. Предварителният договор и договорът за закупуване на апартамента трябва ясно да определят задълженията на купувача и продавача. Ако не купувате с жилищен кредит, продавачът трябва да ви докаже, че имотът е негова собственост и не е с т.нар. „тежести” – ипотека, незаконни постройки и т.н.

Финансиране

Трябва да обърнете специално внимание на планирането на финансите, необходими за закупуване на нов дом. Ако имате финансови възможности да платите за апартамента си със собствени средства, трябва да ги преведете на продавача по банков път. Ако имате нужда от подкрепа във финансирането, трябва да го получите от най-надеждната финансова институция, който ще ви предложи най-изгодното решение, съобразено с вашите нужди.

Още неща, за които трябва да внимавате преди покупка

1. Преценете дали сте готови за големи промени

Много промени могат да бъдат направени, докато апартаментите се строят, но трябва да видите дали наистина имате нужда от тази промяна или можете да приемете настоящата ситуация.

2. Помислете за бъдещия ход на събитията

Може би апартаментът ви е прекрасен, но имайте предвид и околната среда- дали е до „лош” квартал, ако е на оживена улица – дали ще ви пречи, ако има празно място пред сградата, има ли възможност за строеж на още една сграда, която ще закрие гледката и т.н.

3. Проверете на инсталациите

Това също е много важен въпрос, ако не искате проблеми с електричеството и водата в бъдеще. Консултирайте се с професионалист, ако има възможност да огледате апартамента и да ви каже нещо по-подробно за тези неща.

4. Огледайте най-занемарените места, тавани и прозорци

Запознайте се с всеки скрит ъгъл в пространството, отбележете всички детайли, дали някъде може да се появи теч, има ли влага, какъв материал е използван за дограмата.

5. Ще се местите ли преди ремонта?

Ако може би планирате да продадете сегашния си дом, за да закупите нов, помислете за периода между изнасянето и нанасянето. Ако го продадете по-рано, направете сделка да го напуснете в момента, когато новият апартамент е готов. Обсъдете дали сте готови да живеете в недовършен апартамент за определен период от време.

6. Размер на апартамента

Важно е да направите добра оценка на пространството- ако е по-малко, да планирате нещата предварително, за да не съжалявате по-късно, когато се нанесете и да не съжалявате, че нямате достатъчно място за нищо.

Въпроси, които трябва да зададете, ако работите с агент по недвижимите имоти

Не е лоша идея да купите апартамент с помощта на посредник. Той ще се погрижи за правната изрядност на всички документи и ще знае какво може да ви предложи. Вие от своя страна също трябва да сте подготвени:

Първоначална среща

След като сте решили, че се интересувате от определен апартамент, чиято квадратура и местоположение ви подхожда, попитайте агента си за:

Общо състояние – сградата в строеж ли е? До какъв етап е строителството и кога ще бъде обитаем?

Каква е ориентацията на апартамента? Колко прозорци има и какъв е размерът им?

Има ли гараж и мазе?

Какво се намира в близост до сградата – училища, детски площадки, търговски центрове, фитнес зали…

И разбира се – цената.

Ако ви е харесало казаното от агента на недвижимите имоти, следващата стъпка е да видите апартамента.

За какво трябва да внимавате?

Пристигнете малко по-рано от предвиденото – това ще ви даде възможност да разгледате не само околността и обектите в съседство. Когато влезете в апартамента, разгледайте разположението на стаите, без да пропускате детайли като контакти, прозорци, климатик и т.н.

Прекарайте време в апартамента или посетете обекта по различно време на деня, за да сте напълно насяно как ще се чувствате там.

Винаги имайте предвид навиците си, когато купувате бъдещия си дом. Помислете дали новият апартамент ще на желанието да имате голяма кухня, просторна тераса, защото обичате цветя, отделна детска стая и т.н.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.