Климатикът като част от интериора: Къде да го поставим, за да е в хармония с обзавеждането

Необходимостта да имаме климатик трябва да се справи с предизвикателството да го направим неделима част от интериора на стаята, в която е поставен

Климатикът е едно от удобствата сред, без които не може да си представим модерния дом. Зимата си позволяваме лукса да стоим леко облечени у дома, лятото през август е възможно най-поносимо – всичко това, благодарение на него. Цената да му се радваме е поносима и изглежда, че единственият му недостатък е, че няма как да се скрие сред цялото обзавеждане. Това всъщност не е проблем. Има начин да бъде инсталиран и безопасно, и в синхрон с интериора.

Къде и как да сложим климатика?

Този уред е много, много полезен, но ако го поставим, без да се съобразим и с отрицателния му ефект, рискуваме да разболеем и себе си, и семейството си! За да не ни се случва, просто никога не се съгласявайте да инсталират климатик, чиято струя сочи:

1.Над главите ни по време на работа или сън

Понякога може да ни се иска да застанем под уреда, за да се стоплим бързо или да се охладим на секундата, но е много лош избор инсталацията над таблата на леглото или на стената над бюрото, на което работим.

2.Срещу входа

Сигурно изглежда разумно да инсталирате климатика срещу вратата, но пък това ще го направи толкова натрапчив, че ще се превърне в акцент на интериора. Удобството е важно, но за да бъде уредът „невидим” трябва да се постави във вътрешността на апартамента.

3.Над шкафовете

Това също е едно от решенията, които изглеждат разумни само на пръв поглед. Сетете се колко често избърсвате праха от горната част на шкафовете и ще разберете, че монтажът над тях е безумие. Цялата натрупана прах ще бъде разпръсната из стаята, но това не е най-големият проблем. Проблемът е, вие ще вдишвате мръсните частици, а това ще увреди сериозно здравето ви.

Освен това разликите на стайната температура са предпоставка за възникване на конденз. Той пък ще стане причина за поява на мухъл и деформация на мебелите.

4. Далеч от външното тяло

Няма как външното тяло да не стои от външната страна на стените. Въпросът е връзката между него и вътрешния механизъм да не е твърде дълга. В противен случай устройството ще работи по-зле, а и кабелите му трябва да бъдат прикрити с гипсокартон, което не е най-естетичното решение.

5. На близко разстояние от тавана

Знаехте ли, че не е добре да се монтира климатик на разстояние по-голямо от 50 см от тавана?! Ако не се съобразите с тази професионална препоръка, циркулацията на въздуха няма да е пълна, а устройството ще се развали много по-бързо от очакваното.

Дизайнерски трикове за отвличане вниманието от климатика

Ако всеки можеше да си го позволи, щеше да инвестира в скъпи, маркови устройства, с ефектен дизайн. Въпреки това, на никой с вкус не би му хрумнало да вади на показ домашните уредите, знаейки, че те ще концентрират върху себе си цялото внимание. Най-разумно е качествената техника да се „слее” с обзавеждането, без, разбира се, да се пречи на пълноценната ѝ работа.

1. Украса на външната плоскост

С помощта на акрилна боя, декупаж, цветно фолио, стикери или всеки друг тип декорация може лесно да „префасонирате” корпуса на климатика си така, че да го направите „невидим” или част от цялостната атмосфера.

2. Цветове и нюанси

Лесно е да украсиш климатика, но още по-лесно е просто да боядисате стената, на която сте го поставили в съответствие с боята на корпуса му. Белият уред няма да се набива на очи върху снежнобяла стена.

3. Използвайте касетен климатик

Този тип уреди не са особено популярни, но пък подхождат наистина на всеки тип обзавеждане. Независимо дали сте фенове на романтичното ретро или лаконичния хай-тек, системата ще вентилира няколко стаи, независимо, че е инсталирана извън тях.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.