Подгответе дома за зимния период

Есенно почистванеСъщо като пролетта, есента е сезонът на промените в дома.  През пролетта най – голямото предизвикателство е голямото почистване и приготвянето за горещите летни дни. През есента положението е аналогично, почистване на целия двор, и цялостно подготвяне на дома за предстоящите зимни месеци.

Доста често се случва в цялата суматоха да пропуснете да се погрижите за нещо, което е от съществено значение. За да не правите подобни пропуски следвайте нашите съвети в подготовка за зимния сезон.

 Подгответе дома си за различните климатични условия

Във всеки дом се намира по някоя друга дупчица, като ги съберете всички на едно място получавате дупка с размер на баскетболен кош. Това си е доста сериозно проветрение както на дома така и на финансите ви. Запушете всички пукнатини преди зимата да е връхлетяла и да се наложи да го правите в някой мразовит ден.

Ако вратите в дома ви не са PVC, то тогава е много вероятно да не са плътно уплътнени. От всеки магазин за строителни материали или домашни потреби може да откриете специално пригодени за това лентички, които служат като уплътнение.Използвайте ги, за да избегнете влизането на студен въздух.  Ефикасността им е гарантирана.

 Изолация

Изолацията навлиза в домовете ни последните години и ефективността ѝ е доказана. Ако все пак не разполагате с достатъчно средства, за да изолирате целия си дом, то трябва да отделите поне за изолация на таваните. Както знаете топлината в една стая винаги се насочва към тавана, и в случай че той не е изолиран тя просто изчезва.

 Почистване на градината

Почистването на градината през есента е доста по – трудно от това през пролетта. Причината е че всички растения, на които сте се радвали по – рано сега вече са загубили красотата си и трябва да бъдат премахнати. Грудките на цветята които не биха издържали на зимните условия приберете в избата, за да ги засадите отново напролет. Не пропускайте да сложите и бележка с надпис гласящ какъв вид растения се помещават в кошницата, Това ще ви помогне, за да сте наясно какви цветя ще засаждате напролет, така по – лесно ще оформите цветните лехи.

 Храстите

Есента е идеално време за засаждане на всички видове храсти. През есента и зимата те ще имат възможност да се вкоренят и напролет ще започнат да се раззеленяват и растат. Ако зимата се окаже прекалено студена, за да предпазите храстите от измръзване ги покрийте със стар чаршаф или по – голям парцал, като върху него вържете полиетиленова торба, която ще предпази храста от вятър, дъжд и сняг.

 Моравата

Есента и пролетта са идеални за подновяване на изсъхналите стръкчета трева. Не е необходимо да поливате всеки ден тревичката, трябва да полеете само веднъж седмично, за да се запази влагата. Температурите не са високи, така че водата няма да се изпари бързо.

 Прозорците

Прозорците през зимата се зацапват доста, но има начин да ги предпазите. Специално фолио за прозорци се предлага в почти всеки един магазин за домашни потреби. Слагайки го от външната страна се защитавате от всичкия прах и мръсотии, които обикновено се лепят по прозорците. Фолиото няма да пречи на гледката ви, то е прозрачно. Когато решите че е достатъчно замърсено, просто го отлепете и хвърлете в коша за боклук…и ето ви чисти и блестящи прозорци.

За да не си създадете прекалено много работа през пролетта, свършете част от задълженията си през есента. Не е толкова трудно да се подготвите за зимата, просто бъдете организирани и малко по – отговорни.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *