8 ефективни начина за спестяване на електричество

Не е прекалено да се каже, че в Канада е настанало национално обсебване, относно начините за спестяване на енергия. Това се случва благодарение на тежката зима, с която се сблъскват канадците. От тях може да заимстваме няколко идеи, за спестяване на енергия. Сметките за ток, до голяма част могат да се контролират от потребителите, за разлика от разходите за гориво, особено през зимата.

спестяване на енергия

Много хора смятат, че ще разполагат с по – евтина енергия ако вложат стотици левове в електрически устройства за генериране на енергия, като заместят енергията която идва от електропроводите. Но в края на краищата се оказва, че най – добрия начин за спестяване на енергия е, тя да не се ползва!

Едно погрешно схващане е, че при ограничаване употребата на електричество се отказвате от отоплението и от нормалния начин на живот. Нищо не може да бъде толкова преувеличено, колкото подобен начин на мислене. Фактически спестяването на енергия просто определя различен начин начин на използване. Няколко дребни промени могат да бъдат повод за спестяване на доста средства годишно.

Разходът фантом

Откакто телевизията разчита основно на електронна лампа, отнема почти пет минути след пускането на телевизора, за да бъде системата напълно оперативна. Това е така, защото диодите в кинескопа имат нужда от затопляне. За да  бъде целия този процес по – бърз, лампичките се захранват с малко количество електроенергия през цялото време.  Транзисторите променят това до известна степен, но електронно лъчевата тръба и светлинните индикатори все още изразходват известно количество енергия. В наши дни много дигитални устройства в дома остават включени, когато не се ползват. Компютри, телевизори, зарядни устройства, всички те изразходват определено количество енергия за захранване, като отчета за една година общ разход става доста сериозен. Поради тази причина, когато не използвате уредите просто ги изключвайте.

ЛЕД осветлението

До преди няколко години във всяко домакинство имаше лампи с нажежаема жичка, докато не се появиха ЛЕД осветителните тела. За тези които все още гледат скептично на тях можем само да кажем, че правят голяма грешка. Малко по – скъпи от тези с нажежаемата жичка, ЛЕД лампите възвръщат инвестицията многократно в кратък срок от време. Освен това могат да се включват в система с нисък волтаж.

Използвайте нощната енергия

Нощната енергия е със значително по – ниска цена от дневната, близо 40 % разлика. Тя се засича от 22:00 до 06:00 часа, зимния период и от 23:00 до 07:00 часа, летния период. Някои от уредите, които имат голяма консумация на електричество, като бойлери и перални включвайте само на нощна енергия, това определено ще ви спести доста средства.

Осветление с цел сигурност

Осветлението, което се използва с цел сигурност определено е другия голям разход на енергия. Всички светлини в градината или тези на верандата, които светят през цялата нощ определено ви бъркат в джоба доста  дълбоко. Използването на осветление с фотоклетки е много по – удачно в случай, че искате да защитите жилището си. При поява на движение осветлението автоматично се включва и след това изгасва. Използвайки този метод за осветление определено спестявате доста средства.

Почистващите препарати

Използвайте качествени препарати за почистване на съдове и пране на дрехи. Тогава няма да ви бъде необходима много гореща вода, понеже добрите почистващи препарати действат отлично и при употреба със студена. Сами си направете сметката колко бихте спестили и от това.

Запушете малките процепи

Алуминиевата дограма и изолациите са почти във всеки дом, но все още има и такива, които не са оборудвани с такива. Полезен съвет за тях при желание да спестяват от електричество е да запушат всички процепи и малки дупчици около прозорците и вратите. През зимните месеци това е от голямо значение, понеже топлината се задържа в стаята, и изразходвате по – малко електричество.

Соларни панели

Соларните панели са най – сигурния начин за спестяване на средства от електричество. Причината е, че се захранват с топлината на слънцето, а за нея никой не плаща все още. Ползвайки соларна система прикрепена към покрива или някоя от външните стени си осигурявате топла вода, и топлина в целия дом, за които не харчите и една стотинка.

 Ако следвате всички тези стъпки, гарантирано ще намалите разхода на енергия, и съответно сметките ви за ток ще бъдат  надяваме се приемливи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *