5 начина да освежите въздуха в дома си, ако навън е страшна жега

Дори да не може да се диша у вас, може да върнете комфорта на дома си дори и да нямате надежден климатик

След поредицата валежи и застудяване през пролетта дойде и дежурната жега. Това е чудесно, ако сме на плажа или високо в планината, но е истинско изпитание в града – особено ако сме в панелен апартамент. За да се чувстваме добре в жилището си, температурата там трябва да е 25 градуса. Прохлада си осигуряваме с климатик, вентилатор и дори – с „джунгла” от стайни растения.
Има обаче още няколко ефикасни начина да върнете комфорта в жилището си:


1.Затворете прозорците!

Точно така! Сигурно първото, което правите сутрин, ако не спите на отворен прозорец, разбира се, е да проветрите. Така се прави – и за здраве, и за да се чувствате добре. Въпросът е, че дори през лятото не е нужно да проветрявате 24 часа, за да поддържате подходяща температура у дома си. Докато създавате условия за хладен поток, вие само пускате горещ въздух през прозорците. Много по-добре е да ги затворите и да включите климатика. Ако при затворени прозорци се чувствате като в сауна, може да спрете слънчевите лъчи с подходящи щори или пердета.

Качественото проветряване оставете за изгрев и залез слънце, когато температурите са по-ниски и въздухът наистина е свеж.

2. Направи си сам-климатик

Ако имате член от семейството с алергия, през зимата се отоплявате с гориво или просто не искате да имате климатик в дома си, има начин да се охладите и без него през лятото. Достатъчно е да имате мощен вентилатор и подходящи съдове за лед. Вариантите за действие са два: или поставяте кофа с кубчета пред устройството с перката или закрепвате два по-малки съда с лед на гърба вентилатор, който се движи. Така въздухът се освежава и охлажда, а сметката за ток няма да ви изненада неприятно. Единственото, за което трябва да се погрижите е ежедневната смяна на леда в съдовете.

3. Поддържайте здравословна влага във въздуха

Никой не обича влагата във въздуха – тя разболява хората, провокира появата на мухъл, загрозява и деформира тапети и подови покрития, мебелите губят ефектния си вид. Сухият въздух обаче също създава проблеми, затова най-добре е да си купите хигрометър, с чиято помощ се осигурите нужните стойности на влага в дома. Ако въздухът е твърде сух, си купете овлажнител или сбъднете мечтата си за голям аквариум в хола. Те ще се погрижат и за здравето, и за прохладата в дома ви.

Ако имате проблем с влагата, на пазара ще намерите надеждни влагоабсорбатори.

4. Чистете ежедневно!

Чистият дом е радост за всички, но и в изключителна помощ в горещините. Ако ежедневно минавате пода с влажна стирка, ще овлажнявате въздуха деликатно и той няма да ви се струва така тежък.

С прахосмукачка и влажна кърпа минете навсякъде където можете – по подови покрития, мебели и техника. Непременно изперете пухените играчки на децата и сменете текстила върху холовата гарнитура.
През лятото най-добре е да изперете килима и да го приберете до есента. Той се нагрява и трупа индустриални количества прах, което освен болести, друго няма да ви донесе.

Застелете леглата с чаршафи от памук и лен, които не ви карат да се потите, а създават приятна прохлада по време на безкрайните жеги през нощта.

5. Стойте далеч от електрическите уреди!

Сигурно последното, което ви създава грижа в жегата са печките в кухнята и крушките с нажежаема жичка. Точно те обаче отдават много топлина на околното пространство и трябва да се използват само при необходимост през лятото. Най-добре – само вечер, когато температурите са по-човешки.

В жегите човек не се храни много и нямате оправдание да се затваряте в кухнята, особено ако е с малки размери. Естествено е, че няма да се откажете от осветление, но просто трябва да помислите за алтернативи. Заменете класическите крушки с енергоспестяващи!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *