Събиране на дъждовна вода за поливане

Още преди да се появяват на пазара модерните активни къщи, събирането на дъждовна вода беше популярен метод за използване на енергийни рерусрси

Много години преди обществото да заговори за екология, пестене на ресурси и умни къщи, хората намираха начин да използват природните дадености в стопанството и дома си. Честа практика е било събирането на дъждовна вода. Тя е безплатна, а може да се използва както за поливане на растения в градината, така и в домакинството.

Днес, когато живеем на ръба на еко катастрофа и вечни финансови проблеми, осъзнаваме важността от използване на възобновяеми енергийни източници.

Устройствата за събиране на дъждовна вода са от изключителна важност. Те пестят сериозни средства от бюджета на домакинството, а и опазват екосистемите. По тази причина се срещат дори на места, където не е никакъв проблем изграждането на автономна водоснабдителна система.

Преимущества на дъждовната вода

Появата на водопроводът е едно от големите технически достижения на човечеството. Въпреки това богатството на дъжда трябва да се цени не само в години на суша. Ако събирате вода в специални резервоари, свободно ще можете да:

Поливате растенията в градината си и да сте спокойни за натуралната чистота на продукцията си. В дъждовната вода няма метални примеси. Ако се опасявате от опасни или вредни вещества, трябва да знаете, че те неизбежно ще се утаяват на дъното на резервоара, в който ще събирате скъпоценната течност. Поливайте с дъждовна вода щедро – колкото се налага и каквито видове растения имате в градината.

Миете чинии, почиствате мокри помещения и да извършвате всякакви помощни дейности в домакинството, които се нуждаят от вода. Дъждовната вода е по-мека от тази, която тече от водопровода. Освен това ще сте в крак с модерното време, което изисква производство и използване на възобновяеми източници. Вместо да черпите вода от недрата, вие ще използвате нетрупаните литри в контейнерите. Така пестите изворна вода и давате възможност на екосистемата да си почине. Може би си мислите, че сте малък човек срещу голям еко проблем, но вярвайте ни – има смисъл от всеки, който направи нещо в полза на равновесието в природата.

Да направите водоснабдителна система, която ще използва валежите. Строителите на новия тип сгради и специалистите знаят как да изградят и поставят съоръжение за съхранение, което да поеме голямо количество дъжд. С помощта на хидравлична помпа, свързана към резервоара, се създава независима от централната водопроводна система. От там водопровод ще отведе събраното за нуждите на съдомиялната и пералната машина.

Единственото, което трябва да направите е да се погрижите за пречистването на водата от подозрителни смеси. За целта се поставят просто допълнителни филтри. По този начин ще използвате спокойно съдомиалната си машина, която изисква високо качество на водата, за да работи.

Практичността не бива да отстъпва пред здравия разум. Събирането на валежи за напояване е прекрасно и много еко решение. То обаче е неприложимо, ако живеете в близост до индустриална зона или недалеч от някакво промишлено производство. Тогава отпадъчните им продукти попиват и в почвата, и се трупат в облаците. Когато целият цикъл на валежите се завърти, те ще попаднат в изградените резервоари. Кой би искал да използва подобна вода за нуждите си?!

Тези, които могат да си го позволят с чиста съвест са живущите в малки населени места, обградени с гори, планини и полета.

Начини за събиране на дъждовна вода за поливане

От покрива на дома си може да събирате паднали валежи по два способа: Надземен и подземен.

В първия случай изисква определена зона от двора или градината около къщата ви, във втория – не е нужно.

Надземният метод за събиране на вода предполага използването на: улуци, водосточни тръби и голям резервоар като бъчва, бидон или друг голям контейнер.

Събирането на вода от покрива в бъчва или бидон е най-лесният вариант. Водосточните тръби и улуците водят събраните валежи право в големия съд. Мястото на контакт с контейнера обикновено е защитено така че вътре да не попаднат листа, дребни пръчици или друг тип замърсяване.

Контейнерът трябва да има вентил. Сложете го на достатъчно отстояние от дъното на контейнера, за да не могат утаените примеси да изтекат с водата.

Подземният метод изисква да направите кладенец. Принципът на действие е подобен на описания по-горе, но изисква изграждане на по-сложно устройство.

Съдът, който е заровен под земята, трябва да е с по-сериозни размери. Към него е свързана дренажна тръба. За да се създаде автоматична напоителна система, могат да се свържат помпа, тръби и маркучи за капково напояване.

Процесът на изграждане наистина изисква повече работа, която се състои в:

Копаене на ров, в който ще се помести резервоар или два. Извадената пръст не се изхвърля, а се използва за затрупване по-късно;
В дъното на изкопа се полага хубав слой от смес, направена от пясък и чакъл;

Поставя се закрит резервоар с вода, който се покрива с почва от всички страни;

Свързват се тръби към контейнера и се поставя тапа на отвора;
Накрая контейнерът се покрива с пръст.

Цялото създадено оборудване е достатъчно да събере натрупаната дъждовна вода от покрива и да покрие нуждите на домакинството. С нея може да се пере, мие, чисти и дори да се къпе.

Малко по-скъп и сложен вариант за подземен кладенец е използването на бетонни пръстени, вместо контейнер. Към тях се инсталира дренажна тръба и механизъм за източване на вода (ведро с барабан и верига) – и системата за събиране е готова!

Как точно се събира вода?

Бързината и качеството на събирането на вода в резервоари зависи пряко от не само от големината на контейнера, но дизайнът и изправното състояние на покрива и улуците.

Покривът не бива да има остри склонове, за да не пада водата директно на площадката. Той трябва да бъде проектиран така, че тя да се стича по тръбите.

Покривът трябва да се поддържа чист и не става въпрос за системно почистване на паднали клони и листа. Мъжът се трупа съвсем естествено с промяната на сезоните, но това води до влошаване качеството на натрупаната дъждовна вода в резервоарите.
Поцинкованият метал за улуци и покривни елементи е възможно най-добрият избор за целта. Той не корозира под действието на влагата и по него не се появяват мъхове.

Слагайки резервоар под улуците, изберете този, който има метална рамка около него. Тя осигурява допълнителна здравина и устойчивост.

Може да използвате дървени бъчви или популярни бидони с голям обем, но вече се продават и специални контейнери за целта. Не рискувайте с метални резервоари, защото частиците неминуемо ще попаднат в течността и ще снижат качеството ѝ.

Пластмасовите резервоари са най-добрия възможен избор, ако ще съхранявате вода за домакинските си нужди.

Улуците традиционно се предлагат направени от метал, но, както казахме, не са най-доброто решение за събиране на валежи. Оптималният вариант е да са пластмасови и непрозрачни, за да не се нагрее водата.

Последното, за което трябва да се погрижите, е декоративната страна на решението. Резервоарът трябва да се вписва естествено в екстериора на дома ви. Полезността на устройството може да е на първо място, но след като ще го виждате ежедневно, в продължение на години не трябва да се чувствате зле, защото сте избрали да сте еко и практични.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *