Климатик – правилният избор в жегата

Не всеки е такъв късметлия, че да прекарва летните жеги само на плажа, планината и ли в парка. Повечето хора са затворени в офиса или у дома. Една от първостепенните им задачи е да си осигурят постоянна прохлада, за да си свършат адекватно работата или поне да се чувстват добре при високите температури.

Вентилатор или климатик?

Популярно решение в горещините е използването на уреди, които правят затворените пространства по-удобни за престой – климатик или вентилатор.

Хората се колебаят, когато избират, и това не е свързано само с цената им.

Охлаждането чрез климатик става чрез охлаждане на въздуха в помещението. Вентилаторът предизвиква само струя – тя създава усещане, че температурата в стаята е по-ниска от реалната, но това не е така . С думи прости, ако ни трябва раздвижване, леко освежаване – вентилаторът е правилният избор. Този уред има и други предимства – струва чувствително по-малко, може да се мести навсякъде, харчи по-малко ток, не изисква поддръжка и не може да навреди на здравето.

Ако говорим за истинска промяна на температурата – затопляне в студа или прохлада в жегата, най-правилният избор е климатикът!

Какъв климатик да изберем?

Това, с което трябва да се съобразите, докато избирате уреда си, е съотношението на мощност и ефективност, т.е.: Добрият избор осигурява прохлада срещу минимални разходи. За да го направите, вземете предвид:

Функцията и формата на пространството, което ще охлаждате
Ако сте собственик на многостаен апартамент, няма да успеете да се погрижите за комфорта в стаите само с помощта на едно устройство. Един апарат може да охлади максимум две стаи.

Наличието на остъкление и зидове имат отношение към процеса. В ниски помещения с по-малко прозорци може да с монтира по-слабо устройство. Мощният апарат е за по-високата стая с голямо осветление.

Нещо прозаично като честотата на отваряне и затваряне на вратата също променя температурата в стаята. Ако го правите по-често, ще ви трябва по-мощен климатик. Такъв апарат намалява времето за повторно охлаждане на пространството след затваряне на вратата.

Телата на хората в стаята също отделят определено количество топлина и затова помещенията, където се събират повече хора, трябва да се охлаждат с по-мощен уред. Също се отнася и за натрупването на предмети, които излъчват топлина – крушки, бяла и черна техника.

Размер на пространството

Като избирате климатик, вземете предвид изчисленията на специалисти за по-добър избор, които се съобразяват с площта и височината (т.е. вътрешния обем) на стаите.

Мощност   м² м²

2,5 kW      80 30
3,5 kW     120 45
4,5 kW    140 50
5,3 kW    180 65
7,0 kW   240 85

Климатът в региона

Ако живеете близо до езеро или море, т.е. в дом, разположен до по-големи водни площи, трябва да се вземе предвид средното количество водна пара във въздуха през годината.

Къде да поставим климатика?

Инсталираните на уреда оказва пряко влияние върху неговата безопасна употреба, която няма да наруши здравето на обитателите на дома.

Струята на климатикът не трябва да удря директно към дивана, бюрото или друго място, където стоите дълго време. Постоянният системен въздух върху тялото провокира главоболие, скованост на мускулите и други много по-сериозни здравословни проблеми.

Няма проблем да сложите климатик в спалнята, но не го поставяйте над таблата или срещу ви, струята трябва да лети в частта от спалнята, която е до леглото.

Ако искате да климатизирате две съседни помещения, най-добре е да насочите уреда към вратата, което ще позволи най-ефективната климатизация на другата стая.

Климатиците са безопасни само ако се използват правилно

Споровете за вредното въздействие на климатиците винаги са актуални през лятото.

Те обаче са наистина безопасни, ако се използват правилно. Това става като:

Ежегодно се преглеждат от технически специалисти филтрите да се мият често, за да не натрупват прах и бактерии. Цялата мръсотия, изхвърлена от апарата може да причини пневмония или сериозна алергия.

Част от правилното използване на апарата е да бъде настроен на температура, която не нарушава нормалното функциониране на тялото. Важно е да адаптирате тялото си преди да останете в стая, с температура много по-различна от тази на външната. Оптималната разлика между външната и вътрешната температура трябва да е от осем до десет градуса по Целзий.

Съобразете се и със съвета на хората, които препоръчват да не спите в климатизирани помещения. Хубаво е да изключвате уреда на всеки два часа и просто да отваряте прозореца на всеки пет минути, за да вентилирате въздуха в стаята си.

Най-честите дефекти, които дава климатикът

Климатикът изпуска вода във вътрешното тяло

Това става като е запушен или сгънат маркуч за източване на кондензата, външният маркуч е потопен в резервоара за вода или липсва фреон в апарата.

Климатикът изобщо не „тръгва”

Първо проверете захранването, а след това батериите на дистанционното управление. Възможно е да има проблем с приемника на сигнала в електрониката или друг дефект в електрониката на вътрешното тяло.

Климатикът „духа топло”, когато е включен да охлажда

Този проблем може да се дължи на това, че компресорът на климатика не се включва. Тогава се проверява дали токът идва към.

Климатикът не работи, дори когато компресорът работи

Може би в системата няма фреон. Мястото на изтичане трябва да се покрие, инсталацията да се вакуумира и системата да се напълни с точното количество фреон.

Климатът охлажда леко

Това става обичайно, когато апаратът е замърсен или има твърде малък капацитет, за да може да охлади пространството.

Климатикът не вади топла струя, дори компресорът да работи

Вероятно липсва фреон в системата.

Вътрешното тяло свири или хлопа при работа

Проблемът може да е в самия двигател, в маншета или турбината на вентилатора е повредена, след което климатикът започва да се тресе.

Външното тяло е много шумно

Шум може да възникне и ако вентилаторът на външното тяло е свързан към нещо или двигателят на вентилатора е повреден.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *