10 идеи за декорация на хладилник

С подходяща декорация дори старият хладилник ще се впише перфектно в модерната ни кухня

Когато става въпрос за задължителни кухненски уреди, хладилникът държи едно от първите места. Когато го избираме, последното, което ни притеснява е цвета му. Обикновено избираме между бяло и металик, а и има да мислим за неговия обем, функции, цена…С времето обаче си даваме сметка, че той не е само практичен уред, без който не можем.

Хладилникът може да развали цялостната концепция на интериора в кухнята. За да не се случи това или ако просто ни омръзнало от скучната му фасада, спокойно може да го украсим по начин, който ще го превърне в красив акцент сред кухненското обзавеждане.

Ако се нуждаете от хубави и лесно приложими идеи за декорация на хладилник, може да почерпите вдъхновение от тук:

Магнити

Този метод за преобразяване на повърхността на хладилника не е изненада за никого. Повечето от домакинствата го използват, въпреки намеците на някои, че това не говори за висок стил. Всъщност, събирането на магнити е очарователно хоби. Те са симпатичен подарък от пътуване, който не изисква средства и особена грижа.


Може да се подберат по тематика – например туристически обекти или морски елементи, или просто да се подредят хаотично. При всички случаи ще се получи единствена по рода си декорация, която, освен всичко, може да е и функционална: Психолозите съветват да подреждате картини, снимки или грамотите с постижения на децата си, за да им вдъхнете повече самочувствие и да подчертаете значимостта им. Вместо да им търсите удобно място, просто ги закрепете с магнит към хладилника за определено време. По този начин и детето ще се чувства успяло, и ще има допълнително стимул да твори и постига повече!

Стикери за хладилник

Стикерите за хладилник са много модерен и популярен метод за обновяване. Независимо колко стар е вашият, само за половин час време и малко въображение той може да бъде преобразен.

Възможностите ви са безкрайни – цветя, животинчета, „мимики”, геометрични фигури и дори – имена или мотивиращи фрази!

Стикерите са отлична и достъпна на цена възможност да създадете уникален акцент в обзавеждането на кухнята ви. Закрепят се без усилия, не изискват особено майсторство при поставянето и поддържането им, а най-хубавото е, че могат да бъдат подменени според обстоятелствата!

Стикери може да намерите както в големите хипермаркети за строителство така и в близкия магазин за промишлени стоки. Предизвикателство за твореца е възможността да си ги направите сами: Просто използвайте подходящ мотив, нарисуван или напечатан на хартия и използвайте двойнозалепящо се тиксо!

Боядисване

Ако използвате боя за метал или спрей боя, може да имате хладилник във възможно най-редкия нюанс, който би се съчетавал перфектно с цветовата гама на вашата кухня! Ако е в един тон със стената или кухненската гарнитура, дори стаята ще изглежда по-голяма, което е още един метод за визуално увеличаване размера на малко помещение.

Ако мястото ви стига, може да направите обратното – да боядисате хладилника в контрастен цвят. Тогава той става уместен и интересен акцент в обзавеждането.

Преди да започнете да творите обаче, трябва да спазите цялата процедура по подготовката: Да свалите гланца с шлайф, да изшкурите ръждата или неравностите, да почистите и обезмаслите със спирт, да покриете с лента повърхностите, които не планирате да боядисвате.

Декупаж

Това е още един метод за създаване на единствен по рода си и много красив декор в кухнята. По силите е на всяка дама с умения в декупажа като преди това, естествено, подготви повърхността по същия начин, по който се прави преди боядисването.

Богатството на многопластови салфетки в художествените книжарници и магазини за хоби ви дават безкрайни възможности за творчество. Единственото, с което трябва да се съобразите е фактът, че хладилник, декориран с декупаж е уместен само в кухни в класически или ретро стил като кънтрито или прованса.

Изрисуване

Художественият стенопис в интериора вече е уместен само в определени помещения и не във всички жилища, но пък красива рисунка на повърхността на хладилника никога не е лош избор. Това е особено ефективен метод за обновяване на стар уред. Рисунката ще го направи визуално по-малък, но пък – красив и много оригинален. За целта се използват различен вид бои: епоксидна, емайл лак, акрил.

Ако ще го правите сами, погрижете се предварително за повърхността, сваляйки старото покритие, изгладете неравностите и обезмаслете. След това нанесете скицата, по която ще работите с молив. Минете по контурите с боя и когато тя изсъхне, лакирайте фасадата, за да защитите добре рисунката си.

Боядисване с маркерна боя / или монтиране на дъска, боядисана с маркерна боя.

Това е много необичаен, но модерен метод за декорация на хладилник. Ако покриете фасадата плътно с маркерна боя или просто монтирате дървена плоскост, боядисана с нея, може да я използвате като черна дъска. Върху нея може да оставяте бележки за семейството, мили послания или просто да оставите децата си да творят на воля. Подобно решение е практично по много причини – една от тях е , че винаги може да промените рисунката, когато ви омръзне!

Забележка: Маркерната боя е за целия корпус на хладилника, не само за вратите му!

Облепяне с фолио

Самозалепящото се фолио е универсално и много бюджетно решение за хора, които се нуждаят от освежаване на дома и прикриване на дефектни повърхности. Тази материя не само ще защити повърхността на хладилника ви, но и ще я превърне в уникат. Възможностите и тук са безкрайни – от вълнуващ пейзаж в любим сезон до забележителности, които ще ви пренесат в друга атмосфера и визуално ще увеличат големината на кухнята.

С фотопечат

Така както принт стъклото преобразява кухненския гръб, така и фотопечатът променя повърхността на стария хладилник. Той се полага на принципа на фолиото, но с помощта на топъл въздух. Може да покрие всеки милиметър и дори ръбовете. За да изглежда толкова добре, колкото би трябвало обаче, трябва да се погрижите по за повърхността на уреда като я обезмаслите със спирт; да свалите, разбира се, дръжката на хладилника внимателно да покриете плътно филма, за да не се образуват неравности и или зони с въздух. Когато сте закрепили материята перфектно, може да върнете дръжката на мястото ѝ.


Украса с аерограф

Ако имате на разположение аерограф и художествени умения имате повечето неща, които са ви нужни за създаване на необикновена декорация на хладилника. Останалото са акрилни бои, прозрачно фолио и лаково покритие.

Ако имате опит и талант да направите рисунъка, накрая ще се поздравите с впечатляваща украса. Тя може да има дори 3D ефект, която няма да се промени нито с времето, нито с температурните промени. Нямате ли умения и уред обаче, трябва да имате готовност да платите добре на специалист.

Нанасяне на елементи, имитиращи дърворезба или гипсови орнаменти

Ако кухнята ви е в стил прованс, кънтри или „обикновено” ретро, но, естествено, не искате да се откажете от модерната техника, може да подходите с въображение. Или ще „скриете” уредите си зад вратите на подходящи шкафове, или ще ги „маскирате” с творчество.

Опитни в декорацията на хладилници предлагат и следната опция: Използване на елементи, които имитират дърворезба или гипсова орнаментика. С тяхна помощ, подходяща акрилна боя, защитен лак и четки уредът ви за един ден може да бъде преобразен. Вие все още ще си имате необходимия хладилник, но повърхността му ще изглежда като на старинен шкаф, който съвсем естествено се вписва в ретро стилистиката на кухнята.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *