Дом без алергии

Алергиите са бич за съвременните семейства, които трябва да експериментират дълго, за да освободят дома си от рискове за здравето си

Живеем в сложно за здравето десетилетие, в което алергиите създават огромни проблеми за хората – особено за децата. За да се опази имунната им система, вече не е достатъчно да стоят далече от определени храни или растителност. В съвременните домове живеят незнаен брой алергенни микроорганизми, които, ако не се неутрализират навреме, вредят сериозно на обитателите им.

Добрата новина е, че може да се справим с този проблем. За да опазим себе си и близките си от алергии трябва да се погрижим за следните неща:

Качество на въздуха

Няма как да ги видим, но въздуха у дома е приютил безчет алергени, някои благодарение на четириногите ни любимци. Това, което вдишваме, може да е замърсено с пари от лепила, разредители, аерозолни продукти, препарати.

За да преустановим навреме възможността за поява на алергии, най-малкото, което трябва да направим е да проветрим стаите си. След това трябва да се погрижим за климатика. Устройството, което ни спасява в жега и студ, може да причини сериозни проблеми на здравето – дори бактериална инфекция. Снабдете го с HEPA филтър (който спира всички частици по-големи от 0,3 µm), който трябва да се измива старателно веднъж седмично. Самият уред трябва да се поддържа и преглежда от специализиран екип няколко пъти годишно, за да има само полза от поставянето му у дома.

„Капаните” на спалнята

Любимият ни матрак е част от комфорта и задължително условие за почивка и възстановяване. Въпросът е, че ако го имаме поне от две години, там са се настанили средно около два милиона акари. Тези микроорганизми, се хранят и размножават, благодарение на мъртви човешки кожни клетки. За „благодарност” причиняват алергия по кожата. Дори инвестицията в уж антиалергичните матраци не спасява от тях само за шест месеца.

Микроорганизмите от този тип организмите обитават в горните слоеве на дюшека, но не и на повърхността му. Следователно, дори да обработвате матрака с мощна прахосмукачка, няма да ги унищожите . За да се справите с миниатюрните врагове ви е нужен акарицид – химикал, който със сигурност почиства най-населените слоеве.

Лекарите –специалисти препоръчват да използвате легла с дървени или метални рамки, защото те позволяват на матрака да „диша“. Не разчитайте само на чаршафи. Купете си специални, сменяеми калъфи за матраци. Те трябва да се перат поне два пъти месечно най-малко 60oC. Ако смятате, че спалното бельо, което използвате, може да ви създаде проблеми, има начин да си помогнете. Просто добавете акарицид при пране.

Текстил и мебели

Домашният текстил е задължителен за семейния уют, но пък именно той събира много опасни организми.Килими, мокети, пердета, дори старите черги на баба могат да ни навредят сериозно, заради мъртвите микроорганизми или отпадъците им. Изисква се редовно да ги почиствате и перете с подходящ препарат поне за сухо почистване
Меката мебел изисква повече от влажен парцал или почистване с парочистачка. Поръчайте си по-добре калъфи, които могат да се поставят в пералнята и да се перат при температура 60oC.

Когато имате проблем, по-добре е да избирате мебели без кожа и винил. Заложете на твърди повърхности, изработени от материали като дърво или пластмаса, в прости плоски линии с минимален брой детайли – те са лесни за поддръжка.

Подове

Бърсането на пода с влажна кърпа или стирка ще реши проблема, ако покритието е с плочки с глазура. Дървеният под, който изглежда добре и остарява красиво обаче изисква третиране с препарати против акари на всеки два до три месеца. Също така е важно подът да няма вдлъбнатини, процепи и дупки, които е невъзможно да се почистят.

Стени

Боята по стените е за предпочитане пред тапетите, когато става въпрос за борба с алергени. Разредителите, използвани за определени бои, обаче могат също да бъдат опасни. Затова, по-добре е да се използват по-скоро на водна, отколкото на маслена основа. В помещенията с ламперия се отделя емисия на формалдехид от лепилото, което е риск за хора, склонни към алергии.

Щори, вместо пердета

Ако платовете като гнездо на вредители, ви поставя в опасност, заложете на пластмасовите или дървените щори. Те също трупат прах, но се почистват лесно и бързо с влажна хавлия.

Шкафове и рафтове

Масивното дърво е прекрасно решение и като външен вид, и като съхраняващо здравето ви. Металът и стъклото са по-подходящи за рафтове. Не забравяйте, че рядко се чисти горната част на шкафовете. Там е истински склад за прахове и болестотворни организми.

Не залагайте на открити шкафове, ако това ще постави в изпитание имунната ви система. Всички тези събрани книги, сувенири, сервизи и симпатични иначе дреболии трупат много прах, който не само трудно се чисти, но и разболява.

Кухня

Проблемът в кухнята е не трупането на прах, а възможността влагата да се развие в мухъл. Погрижете се да имате добра изолация, прозорци за проветряване и отлична вентилация. Не на последно място с съобразете с правилото, че в помещенията влажността трябва да бъде по-малко от 50%.

Съвети – бонус срещу алергии у дома:

Любителите градинари нека оставят стайните растения за зимната си градина или поне да не прекаляват с техния брой. Те привличат прах и са направо забранени за подреждане в семейната спалня!

Трудно е, но не допускайте любимото ви коте или куче да спи в леглото или на дивана. Не само козината им причинява неприятен сърбеж и безкрайни кихавици; Неща като слюнка, пърхот и дори – урината им са провокират обратна реакция от имунната ви система.

Дрехите ви също може да ви създадат проблеми, дори да са от био органик материя. Поленът от въздуха лесно полепва по тях, затова е важно да се преобличате у дома, щом се приберете от разходка или работа. Ако имате пролетна алергия, най-добре е дори да не си простирате прането на терасата, където вятърът ще донесе лесно миниатюрните врагове на здравето ви.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *