Как да направим бюджетен ремонт на банята в няколко стъпки?

Банята може да изглежда по съвсем различен начин, без да правите скъпоструващ ремонт

Ремонтът на баня e нещо, което всеки иска да направи, но отлага по ред причини. Първата е високата цена. Много по-рисковано обаче е да оставите корекциите за по-добро време. Спешният ремонт ще ви излезе още по-скъп и ще причини повече неудобства. Затова – възползвайте се от предложенията ни да преобразите мокрото помещение по начин, който няма да ви коства кой знае колко пари.

Планирайте бюджета си

Първо, изчислете всички предполагаеми разходи за ремонт на баня и преценете възможността да покриете разходите си. В сумата включете цената за материали, доставка, майстори и почистване. Ако можете сами да ремонтирате банята задачата ви е по-проста и може да преминете към следващата стъпка.

Обмислете план за работа

Това не е пренебрежима дейност в подготовката, защото липсата на ясна стратегия може да забави ремонта на банята с много месеци. Ясната последователност ще ви позволи да разберете дори кога ще приключите. Най-общо казано: Първо се ремонтира тавана на банята, след това стените и накрая – подовете, за да не повредите и изцапате останалото.

Огледайте за скрити проблеми

За да на правите на два пъти обновяване, огледайте общото състояние на дома си. Много е възможно да имате проблеми с тръбите, вентилацията, крановете и електрическото окабеляване. Решете ги сега, за да не се налага да рушите готовата обновена баня.

Измислете дизайна в банята

След като сте наясно какво, за колко пари и време трябва да смените, трябва да решите и какъв ще бъде дизайнът на помещението. Направете си проект със съответните измервания. Работата в този етап ще ви даде представа какви довършителни елементи и строителни материали трябва да вземете.

Не забравяйте за дребни детайли като крепежните елементи, дръжките на вратите, огледала, държачи за кърпи.

Успоредно с това решете какви смесители, мивка, тоалетна искате. Ще сложите ли вана или ще се задоволите с душ кабина.

Евтин ремонт на баня – от какво да спестим?

Стенна декорация

Когато решите как искате да изглежда вашата обновена баня, може да пристъпите към пазаруване. В популярни строителните хипермаркети като „Алати” може да намерите голямо разнообразие от предложения. Декорация за баня с надеждно качество на изгодни цени ще получите с:

Евтини плочки

Това е изключително практично предложение. Плочките ще издържат на всички температурни промени, изглеждат добре в подобно помещение и се почистват лесно. От вас се иска само да премахнете старото покритие, да обработите с фунгициди, за да се защитите от поява на плесен и ако е необходимо – да изравните стената.

Със здраво лепило за плочки и фугираща смес ще получите надеждна и красива декорация от плочки на съвсем достъпна цена.

Другият вариант, ако искате да спестите пари за майстор, е да облицовате сами площта от стената. Така се оформя „гръб за баня” и неговото място е в съседство ваната и мивката. Това е много модерно и атрактивно решение. Останалата повърхност може да се боядиса или облепи с тапети за баня.

Бои за стени

Най -лесното и икономично решение е да боядисате стените. Всеки може да се справи с тази задачи. В хипермаркет „Алати” може да намерите нужната гама бои за стени, които няма да се променят, въпреки високата влажност в помещението и температурните разлики.
Достатъчно е повърхностите да се измажат. Недебел слой боя ще скрие всички неравности и пукнатини. С цената, на която се предлагат може да се радвате на добро качество и да си позволите да експериментирате. Модата на едноцветните стени е в миналото. Ако искате да създадете усещане за пространство и лукс, е нужно само умело да подберете два светли нюанса за комбинация!

Стикери за баня

Това е нова, модерна декорация, която може да добавите към стените за баня. Те издържат на влага, ще ги откриете в различни форми и цветове. Когато боята изсъхне, просто ги залепете на мястото, където ще ви изглеждат най-добре. С тях може да създавате различни композиции, да поставите интересен надпис или да оформите интересен акцент в помещението.

PVC стенни панели

Пластмасовите панели са интересен и достъпен материал, който прикрива добре несъвършенствата на стените. Устойчиви са на влага и гниене, но се деформират при удари. Винаги обаче може да ги смените. Това, което трябва да знаете е, че ще са ви нужни допълнителна рамка и крепежни елементи.

Подът в банята

Бюджетно решение за ремонт на пода е изборът на линолеум и евтини плочки. Линолеумът е компромисен и временен вариант. Може да прибегнете до него, само ако не е възможен цялостен ремонт. Имайте предвид, че контактът му с влагата непременно ще доведе до мухъл. Хубавото при него е, че може да бъде положен върху старата настлика.

Плочките са далеч по-практично решение. Да, те изискват да демонтирате старото покритие, да изравните повърхността. След това с лепилото за плочки, фугиращата смес и напречни сепаратори трябва да направите ново. Евтините плочки са баня са чудесно решение за пода. Единственото, което трябва да имате предвид е препоръката да изберете модел с груба повърхност или с текстура. Това ще предотврати подхлъзването, което неминуемо се случва при мокрия под.

Таванът на банята


Ако той е гладък, без видими недостатъци, може просто да се оцвети в подходящ нюанс. Единият вариант е да го варосате. Много по-модерно и атрактивно е да изберете подходящата за интериора сред предлаганите матови бои за баня. Окачените тавани са красиви, но са толкова достъпни на цена и лесни за изработка.

Санитарна керамика и аксесоари

Ако планирате евтин ремонт за баня акрилът е вашият материал. По -евтин е от чугуна, лесно се поставя и поддържа. Не е толкова траен, но обикновено подмяната се извършва, когато се прави новия ремонт. Препоръчват го изключително за семейства с малки деца, които няма да се наранят толкова с него при инцидент.

Обърнете внимание на ваната. Колкото е по -малка, толкова по –евтина е тя. Ако не искате да се разделяте със старата чугунена вана, просто я боядисайте с течен акрил. Ще стане като нова, а вие ще сте спестили много пари от демонтиране, монтиране и чистене.
Старата вана лесно може да бъде заменена с компактен душ.


Бонус – съвети за ремонт на баня

Ако старото покритие на стените е с маслена боя, не работете върху нея. В противен случай мазилката ще бъде ненадеждна и ще падне, което може да бъде предпоставка за инцидент.

Линолеумът както казахме е временно, но необходимо решение, когато няма как да ремонтирате пода. Той наистина ще покрие недостатъците. Достатъчно е само да го съобразите по цвят и рисунък с интериора.
Когато можете да махнете плочките на стария под е хубаво да поставите хидроизолация. Тя ще спре възможния теч от фугите и ще ви спести проблемите със съседа от долния етаж.

Прикрийте тръбите по подходящ начин. Може да ги оцветите в същия нюанс, в който са използваните бои за стени в помещението. Другият вариант е да ги „маскирате” с подходяща малка мебел за баня. Тя ще ги скрие и едновременно с това ще съхранява битова химия, моп и други полезни аксесоари за почистване.

Не се притеснявайте да използвате евтини смесители. Експлоатацията им зависи от водата и обикновено подлежат на промяна на всеки три години.

Не очаквайте чудеса от бюджетен ремонт на банята. Луксозният вид обаче се добива и с подходящи декоративни елементи като комбинация и рисунък с бои за стени, стикери за баня, цветна завеса за душ, сапунерки и кърпи с ярки цветове и други аксесоари, които „съживяват”интериора.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *