Ефикасни методи за премахване миризмата на домашните животни

Дори добре обучени, домашните любимци са малко изпитание за домакинята, която би искала чист дом с приятен аромат

Домашните любимци са голяма радост, но и голям ангажимент. Трябва не само да ги храним и да се грижим за здравето им. Необходимо е да им даваме достатъчно внимание и да ги научим на полезни навици, които ще ни позволят да живеем добре с тях, дори затворени в апартамент.

Понякога обаче дори това не е достатъчно! Малкото коте лесно се приучва да ползва котешка тоалетна, палето на шестия месец послушно дочаква разходката, вместо да „маркира” територия във всеки ъгъл на дома. Специфичният аромат на домашно животно обаче остава. Това не е приятно нито за прилежната домакиня, нито за гостите ѝ. Въпреки това, има надежден начин да се справите с характерната миризма на любимеца в дома ви:

Почистване на самия любимец

Независимо колко са чисти четириногите, няма как да се отървем от естествената им миризма. Кучето, например, трупа естествени мазнини по козината си, които с времето започват да отделят неприятни аромати. Животното трябва да се къпе само веднъж месечно, но е хубаво се разресва ежедневно. Това ще премахне покритието на дебелия подкосъм.

Изперете всичко

Не само локвите урина и котешката тоалетна излъчват неприятен мирис. Животинчето спи или играе по мебели, килими, настилки от всеки тип. Характерната му миризма попива, докато започне да се усеща натрапчиво. Затова бъдете още по-внимателни с поддържането на чистотата и свежестта на дома си!

Сменяйте му постилките поне веднъж седмично, всяка седмица третирайте допълнително килима с подходящ агент, перете редовно шалтетата на леглата. Популярна е дезинфекцията с хлор, но той е препарат, който може да отключи сериозна алергия.

Още една суперсила на содата

Содата струва стотинки, но е безценен продукт. Може да послужи дори за премахване на животинска миризма. Ако тапицерията на мебелите и подовите настилки започнат да миришат неприятно, просто разсипете пакетче сода по тях и оставете да подейства до 5 часа. Продуктът ще абсорбира неприятния мирис. След това спокойно може да разнесете с четка лек разтвор на омекотител и вода. Той ще освежи не само тъканта, но и ще дезодорира въздуха в помещението.

Внимавайте с почистващите препарати!

Систематичното пране на домашния текстил е добра мярка, но не е достатъчно за премахване на миризми. Основният им източник са подовете и грешката идва, когато изберем неподходящ почистващ препарат за повърхности. Няма да ви свършат работа такива разтвори, които само „маскират“ животинската миризма. Предвид това, че тя е с органичен произход, трябва да се знае, че може да бъде премахната само от ензимни агенти, които разграждат протеинови съединения.

Това не говори нищо на повечето хора, но не е и нужно! Ще намерите това, което ви трябва във зоомагазините. Предлага се под формата на спрейове и се препоръчва да се продава локално. Попитайте продавачите за такъв продукт, който може да се добави към водата при почистване на подове.

Домашни средства за премахване на животинска миризма

Производствената химия не е единственото ви спасение в поддържането на ухаен дом. Съвсем спокойно може да си помогнете с натурални продукти или такива, които се предлагат в аптеката.

Ето например, водородият пероксид върши чудесна работа. Използвайте го като разтвор върху плочки и килими, но не и върху боядисани повърхности.

Калиевият перманганат има дезодориращ ефект, но трябва да направите такъв разтвор, който да не оцвети повърхността. Ще разберете дали сте открили подходяща концентрация като използвате стар парцал за тестове.

Оцетът е идеален за целта! Разтворен във вода премахва неприятната миризма на животно, не разваля повърхностите и характерния му аромат се разсейва скоро.

Може да направите и йоден разтвор. Не се плашете, че всичко ще пожълтее! Достатъчни са само 10 капки йод в 1 литър вода.

Почистване с етерични масла

Вече знаете как да премахнете неприятната животинска миризма, но за да се чувствате комфортно, трябва след това да си направите и ароматен разтвор. Добавите няколко капки етерично масло от лавандула или розмарин в кофа с вода. Минете със стирката върху плочките или паркета и няма да се притеснявате от нищо!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *