Да внесеш слънце у дома: Жълтото в интериора

От детството си свързваме жълтото с цвета на позлатата и Слънцето. То нежен, приласкаващ цвят, но много внимателно трябва да подходим към него.  Жълтото в интериора е възможност да внесете светлина и топлина в дома си…ако го използвате разумно, в подходяща комбинация.

 

 

Психология на цвета в обзавеждането

Възприемането на жълтото не се променя с възрастта. Цветът означава  топлина, дива радост, прилив на енергия. Психолози го препоръчват за работна и учебна среда, защото действа благотворно на паметта и концентрацията, но, съгласете се, у дома човек се прибира, за да си почине, да е на сигурно място, в уютната компания на най-близките си хора. В този смисъл – това, което е добре в офиса или училищната стая, не е за спалнята или детската стая!

Жълтото няма да извади от равновесие стабилни, спокойни възрастни. За неукрепналата психика на малките деца или тревожните им родителите обаче е малко изпитание, ако се прекали с концентрацията му. 

Важно е да се знае: Прекалено жълто в интериора води най-малко до преумора на очите и психиката. То причинява тайно, но сигурно главоболие, тревожност, че дори и дори крайности в поведението.

 

Да внесеш слънце у дома: Жълтото в интериора

Плюсове и минуси на жълтото

Както казахме, цвета на слънцето не е кроткото бежово или консервативното сиво. Жълтото е дръзко, „шумно”, събира цялото внимание, на което сте способни.Разбира се, не можем без него в умерени количества, затова е хубаво да сме наясно с всичките му предимства и недостатъци преди да заложим на него в обзавеждането на дома си.

Плюсове му са, че създава усещане за лекота, придава свежест и  разширява пространството визуално като едновременно с това те кара да се усещаш в топла прегръдка.

Минусите му са, че уморява лесно и провокира истински дискомфорт, ако заложите предимно на него. Направо си го забранете в стая с големи прозорци, откъдето струи щедра светлина през деня. Подобен блясък ще ви държи непрекъснато в напрежение!  

Оттенъци на жълтото

Както знаете добре,  трите основни цвята са жълт, червен и син. Те не могат да се получат от други цветове, но пък могат да се съчетаят перфектно с всеки един от тях. Въпросът е да подберете тези нюанси, с които ще получите търсения ефект, без да създавате напрежение.

 

Цветът на Слънцето е необикновен и варира в десетки оттенъци. Благодарение на организации като института Пантон те имат специални имена, които могат да впечатлят и поет: пясъчно жълто, медено,  прасковено, лагуна, горчица, сепия, кафява бисквитка, царевично, шафран и т.н. Не е нужно да знаете всички наименования и възможности, по-добре е да научите как да комбинирате генерално жълтото с останалите цветове!  

Жълто и бяло

Тази комбинация не изглежда много добре за практичните домакини, които трябва да се грижат за поддържането на чистотата, но пък е идеална  за малки  стаи със западно или северно изложение. С нейна помощ те ще изглеждат по-просторни и слънчеви!  

Ако ви се струва много светло, може да изберете по-наситено жълто като горчица или мед и пак ще имате познатото усещане за пространство и уют.

Жълто  и черно

Това е твърде арт комбинация, но може и да се намери в природата. Сетете се за всички окраски при насекомите и гущерите, в които преобладава жълто-черния цвят. 

Помещение в подобни нюанси действа омагьосващо, създава атмосфера на тайнственост и напрежение. Няма да се чувствате добре в подобен хол, но в спалнята или банята подобна комбинация си е съвсем на място!

Жълто и зелено

Това също е тандем, който е особено популярен в природата. Той обаче не буди усещане за опасност.  Комбинацията „жълто и зелено” напомня осветена от слънце пролетна поляна, в която може да се разхождате дълго време.

Ако сте поддръжник на еко интериорите или домовете, които са извън големите градове, свободно може да я използвате! Препоръката, разбира се, е да бъдете отново умерени! Ако ще комбинирате жълто и зелено в обзавеждането, правете го в акцентите – текстила на кухнята или гърба на мивката, възглавниците в спалнята или вратичките на детската мебел.

Жълто и синьо

Тази класическа комбинация може да срещнете навсякъде. Чрез нея свързвате  крайности – изключително топлия нюанс и прохладата на студения. Двата цвята са много различни, но тъкмо по тази причина се комбинират добре!

Подобен ефект е уместен върху големи равнини и е брилянтно решение за стая, в която са настанени две момчета или момче и момиче.

Жълто и лилаво

 

Това е много ефектна, дръзка и женствена комбинация. Лилавото и жълтото са противоположни цветове, но като такива изглеждат чудесно навсякъде. Препоръчват се в поп арт домове или такива, които търсят африкански или латино стил на обзавеждане .  

Жълтото в различните стаи на дома

Жълтото е добро решение за всяко помещение у дома. То ще внесе светлина и пространство там, където са необходими, стига да спазвате дизайнерските препоръки за умереност.

 Във всекидневната, например, не е желателно да използвате яркия му нюанс по подове и тавани. Измислили са дори Златно правило: Колкото повече жълто искате, толкова по-спокоен нюанс трябва да изберете! В противен случай очите ще се уморят лесно, а от това ще страда само душата! Най-добре е да използвате наситеното в няколко, но страшно ефектни аксесоара!   

В кухнята е съвсем друго нещо. Особено ако нямате отделна трапезария, това място ще приласкае членовете на семейството. Нюансите на цвета ще провокират апетита, задушевната атмосфера и ще наситят с позитивна енергия атмосферата. Разбира се, по –спокойните хора или тези, които предпочитат да си почиват у дома, просто трябва да заложат на по-приглушени нюанси.

Директно си забранете жълтото в спалнята като основен цвят! Прости неща като покривката на леглото или пердетата са чудесни в ярки тонове, но ако отвсякъде прелива в  златни нюанси няма да почувствате спокойствие и уединение, каквото изисква това помещение!

Компромисен вариант за всяка стая е акцентната стена. Това е дизайнерско решение, което ще направи интериора на дома ви не само модерен, но и цветен!

Да, жълтото е малко капризно и своенравно. Ако не определите граници и му дадете абсолютна свобода, цветът ще ви накара скоро да се почувствате изцедени. Без него обаче е немислимо! Само този слънчев цвят може да създаде лятна, топла атмосфера и да ободри дори в хладния ден. Просто му отделете малко повече време и внимание. Ако спазите всички препоръки и подходите разумно в приложението му, в резултат ще получите стилен, необикновен интериор.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *