Магнетичния свят на плетивата – да изберем подходящата прежда

Плетенето може и да се е превърнало повече в хоби, отколкото в традиционно занимание за жените днес, но също така е начин да създадете изключително красиви облекла, покривки, дантели или декорации от прежда. При избора на прежда обаче, невинаги успяваме да подберем най-добрата. Особено, когато нямаме голям опит.

Без значение дали пазарувате прежди онлайн или в магазина, има няколко особености, на които е препоръчително да обърнете внимание.

1. Дебелина

Много е важно да изберете правилната прежда за това, което планирате да плетете. Така например, не може да изплетете покривка от дебела прежда с плътна нишка. Тя е по-подходяща за блузи, пуловери, шалове и изисква дебели игли за плетене. Ако искате да изплетете покривка или салфетка, каре или просто да поръбите с дантела някоя и друга вещ, нуждаете се от тънка прежда с фина нишка, която да се плете добре на по-тънки игли, или на една кука.
Най-добре е в този случай да се спрете на копринени прежди или на тънка памучна прежда. Вълнените и акрилни прежди оставете за друг случай.

2. Еластичност

Дори и да поръчате прежда онлайн поискайте задължително опция преглед и тест. И когато проверявате преждата, проверете и еластичността на конеца. За целта, просто го опънете няколко пъти. Еластичният конец, който се върне в предишната си форма е отличен избор. Конец, който се протяга в ръцете ви и след това, или се скъса, не е много подходящ за ползване. Имайте предвид, че в този случай изработените продукти може и да не издържат дълго.

3. Гладкост на конеца

Тук нещата опират до голяма степен и до личния вкус. Но колкото и да е екзотична преждата, която сте избрали, внимавайте преждата да няма твърде тънки, или твърде дебели области. Това може да се окаже сериозен проблем. Такава нишка може да се окаже груба, да развали плетката, да направи модела неравномерен, а в бъдеще да доведе и до скъсване на дрехата.

4. Стабилни цветове

Ако не искате дрехите ви да избелеят на второто пране, или пък да се окаже, че преждата оставя неприятни петна по кожата ви, проверете конеца. Най-добре е да проверите с нагорещена ютия.
Вземете бяло парче плат или кърпа, поставете върху него нагорещена ютия и разгладете за минута. Ако кърпата остане чиста, значи с преждата всичко е наред и нямате причина да се тревожите за качеството на преждата.

5. Вид на преждата

Изборът на състав на преждата зависи от изискванията за крайния продукт, но в същото време и от това дали става дума за малко дете, дали човекът, който ще носи плетивото не е алергичен и т.нат., при което изборът най-често се свежда до естествени или синтетични прежди. Факт е че през последните години естествените материали са отново на мода, а с напредването на технологиите за обработка на преждите тяхната приложимост започва да се доближава все повече до тази на синтетичните.

По своя състав преждите биват:

  • Естествени–памук, лен, вълна, мериносова вълна, коприна, алпака, натурален мохер, ангора, кашмир)
  • Синтетични–акрил, вискоза, изкуствен мохер, изкуствена коприна
  • Смесени–комбинирани от изкуствени и естествени влакна в различни съотношения–най-често памук с акрил или вълна с акрил)

Който и тип прежда да изберете, съобразете се най-вече с личния си вкус и предпочитания. А взимайки под внимание нашите съвети, можете да сте спокойни, че сте направили подходящ избор.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *