Еко горива за отопление

Алтернативни варианти за отопление през зимата

Отоплението през зимния сезон е сериозен проблем. Електричеството засяга сериозно семейния бюджет, а останалите горива може да се окажат също доста скъпи. В същото време част от тях засягат и замърсяването на въздуха, поради което желанието да се избере подходящо отопление е свързано с редица трудности.

дърва за отопление

Отопление с екобрикети

Екобрикетите изглеждат удобен и икономичен начин за отопление. С близо 70 % коефициент на полезно действие, висока калоричност и сравнително ниска цена, те изглеждат практично решение. Но има два проблема — съхранението им и големия процент отпадък, който все пак остава за чистене.

Отопление с дървесина

Друг вариант са дървата за огрев. Но имайте предвид, че на пазара се продава доста сурова дървесина, която минава за изсушена. Ако се окажете подведени, вместо да се радвате на комфорт през зимата, студувате. Да не говорим за високото пепелно съдържание, което остава и в двата случая. А също и високия разход на средства за отопление. Растящата цена на дървесината, прави отоплението на дърва изключително скъпо.

печка за отопление на газ

Отопление с пропан-бутан

В опит да се измисли икономичен и удобен начин за отопление, който да не замърсява околната среда, технократите измислиха газовите печки. Някои от тях и до днес се използват от туристи планинари, а ще срещнете такива и на пазара за домашни потреби.

Имайте предвид обаче, че привидно евтиното отопление, може да е вредно за здравето ви. Печките и камините, които работят с това гориво също са и изключително опасни. Първо — миризмата на изгорели газове причинява дискомфорт, а на второ място води и до главоболие. Задължително трябва да проветрявате през няколко часа, за да се пречисти въздуха, а това унищожава целия ефект от отоплението.

Отопление с природен газ

Изключително популярен и предпочитан метод за отопление, особено от големите градове. Преимуществата му са много — ниски финансови разходи, удобство по всяко време да разполагате с отопление, освен това централния газопровод осигурява енергия за дома за всякакви битови нужди, без някакви особени разходи и ангажименти от ваша страна.

Но не можем да пропуснем и безопасността. Добре е поне веднъж или два пъти годишно да се прави преглед на съоръженията, за да се гарантира безопасността им по време на работа. С други думи — отоплението на природен газ е удобство, но до някъде и риск.

Отопление с пелети

Един от най-модерните и икономични начини. Повече от 90 % изгаряне на горивото, а в същото време вие може да контролирате изцяло процеса. Пелетните камини са модерни, големи и позволяват отопление на големи площи. В същото време, благодарение на вградената електроника, лесно може да контролирате процеса на горене дори от разстояние. Най-хубавото преимущество е, че при пелетите имаме почти пълно изгаряне на суровините и много малко пепелно съдържание.

биокамини

Отопление с биоетанол

Още една изключително модерна система за отопление, но предимно на малки помещения. Стъклените и откритите камини, които станаха популярни в последните години, работят с биоетанол, но там отново го има проблемът със скъпото гориво, както и с нуждата от често проветрение. Освен това рискът от пожар също не е за подценяване, тъй като тези камини са открити и често пожароопасни.

В заключение ще кажем, че има многобройни варианти за отопление през зимата. Изберете вашия, съобразно собствените си възможности и предпочитания.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *