Да защитим дома си от крадци в сезона на отпуските

За да запазим прекрасното настроение връщайки се от почивка, трябва да сме сигурни, че ще намерим дома си недокоснат от крадци

Блаженият август настъпва след броени дни и повечето хора най-накрая могат да излязат в отпуск. Дори да са си свършили всички професионални задачи, пътуващите не тръгват на път съвсем спокойни. Повечето остават дома си, без да са сигурни, че ще го открият непокътнат. Ако и вие имате подобни опасения, използвайте някои от следните трикове, за да опазите имота си от крадци:

Изключете стационарния телефон

Повечето хора са запазили стационарен телефон, особено ако са над средната възраст. Те са любими жертви на крадците. Нарушителите използват стари трикове при всеки удобен случай. Един от тях е да звънят на домашния телефон. Ако никой не вдигне, значи никой няма да им попречи да влязат „на оглед”.

За да спрете старомодните крадци, просто изключете телефона. Така само ще ги объркате и няма да са сигурни в действията си!


Използвайте страховете им срещу тях

Повечето крадци се страхуват да бъдат хванати. 90% от тях ще бъдат спрени, ако видят стикер за охраняван дом, зло куче или устройство на камера.

Включете светлината

По-добре сметка за ток, отколкото пари за възстановяване на откраднатото! Включете крушката на коридора или банята. Никой не може да гарантира, че не сте си у дома, ако там непрекъснато свети.

Много внимавайте със социалните мрежи!

Рядко крадците нахлуват случайно по домовете на хората! Повечето оглеждат обекта дни преди нападението, интересуват се от съседите, оглеждат социалните мрежи. Ако сте се „тагнали” от другия край на България или от чужбина, за тях е като зов за свободен достъп!

Поддържайте добър контакт със съседите

Съседът е повече от роднина! Той е от изключителна полза, дори когато не сте си у дома. Оставете на него ключа от апартамента, вместо да го боднете в саксията или да го поставите под пътеката „Добре дошли”. Споделете с тях, че ще пътувате. Инструктирайте ги да не споделят с непознати и да хвърлят по едно око за съмнителни типове, които се мотаят около вашия дом.

Помолете съседите да прибират пощата ви. Може отдавна никой да не ви праща писани на ръка писма или да не сте абонирани, но сметките на хартия, рекламни брошури и покани никой още не е отменил. Точно препълнената пощенска кутия е един от сигналите, че стопанинът не си е у дома.

Сложете метла зад вратата (Сериозно!)

Това върши работа и когато сте у дома, и когато ви няма. Ако сте вкъщи, ще чуете шума и веднага ще реагирате. Ако ви няма, нарушителят определено ще се стресне и обърканите му действия ще дадат време на съседа или охранителната фирма.

Използвайте ПВЦ-дограма и стъклопакет

Обикновените прозорци могат да се счупят лесно и крадецът може да го направи при първия опит. Двойното остъкляване обаче има пластмасов обков и подсилени два слоя, което затруднява работата на крадците.

Обърнете щорите нагоре

Не давайте възможност да се наднича в дома ви. Ако имате пластмасови щори, просто ги обърнете нагоре!

Оставете мястото пред входната врата и двора си в безупречно състояние

Разхвърляни детски играчки в градината, които никой не прибира, натрупан боклук върху входната пътека, паяжина по ъглите на вратата и всичко друго, което говори „скоро никой не е чистил” е знак за празен дом. Преди да тръгнете на мечтаното пътуване – изметете добре, подрежете райграса, съберете ненужните неща по начин, който ще накара всеки външен човек да се съмнява, че се грижите редовно за имуществото си.

Гледайте надежден домашен любимец

Много е свидно да оставите любимеца си сам, но така или иначе в хотелите не ги приемат. По-добре е да дадете на приятел задача да го храни и извежда, но ще сте сигурни, че кучето ще лае, когато усети непознати, а котката ще се вижда на перваза и ще провокира съмнения в злонамерените, че стопанинът ѝ си е у дома.

С помощта на високите технологии

Технологията за интелигентен дом е от изключителна полза за комфорта и сметките ви. Знаехте ли обаче, че лесно може да ви предпази от крадци?! Тя позволява да се симулира присъствие в дома, дори ако сте на хиляди километри от него.

Талантливите обирджии могат да се справят със система за сигурност, но предпочитат лесни цели – там, където няма вероятност да се натъкнат на стопаните. За да отдъхвате необезпокоявани на плажа, използвайте умните устройства и с превантивна цел:

Преместете щорите и сенниците както обикновено

Умните щори ви позволяват да ги отваряте и затваряте от разстояние. Ако стоят затворени няколко дни подред, това е сигурен знак, че сте далеч. Можете да програмирате се отварят и в определени часове на деня, или да действате сами от телефона си.
Все пак, уверете се, че атрактивните предмети са добре скрити. Когато щорите са дръпнати, някой особено любопитен може да прояви смелост и да надникне през прозореца.

Използвайте умен термостат

Може да създадете илюзия, че в дома има хора, които се нуждаят от комфортна температура. А когато се приберете от ваканцията, вкъщи няма да бъде задушно и да мирише на застояло.

Осветлението – в обичаен режим

Външните светлини трябва да се изключват през деня и да се включват през нощта. Отклонението в този модел, като постоянно оставяне на осветлението, сигнализира, че никой не е вкъщи.

Ако имате интелигентен превключвател, можете да го настроите в режим „Away“, което го кара да се включва и изключва произволно. Ако запазите лампа включена, тя ще се включва и изключва, сякаш някой е в къщата. Умните крушки могат да направят нещо подобно.

И все пак – инсталирайте системата за сигурност

Едно от основните предимства на Smart Home инсталацията е простотата, с която може да се свърже система за сигурност към нея. По принцип и тя трябва да бъде „умна” да предлага видео на живо за вашия дом, детектори за движение, аларми и др.

Това устройство честно е достатъчно, за да спре ентусиазираните нарушители, особено ако е видимо отвън. Повечето крадци не се наемат или не са достатъчно компетентни да се справят тихомълком с подобно нещо и знаят, че така само ще привлекат ненужно внимание.

Използвайте интелигентна ключалка

Системите за домашна сигурност предполагат наличието на сензори за врати и прозорци. Те ще ви предупредят, ако се отвори влезе през тях. Ако нямате система за сигурност, умната ключалка може да я замени. Не всяка от този тип ви предупреждава, ако вратата е отворена, но ще ви информира ако се отключи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *