Затопляне на вода със соларни системи

Затопляйте водата във вашия дом, използвайки топлината на слънцето.

Системата за затопляне на вода, използва безплатната топлина на слънцето, за да загрее водата в дома. Стандартния бойлер или нагревателя, може да се използват за да направят водата по – топла, или да осигуряват топла вода, когато слънчевата енергия не е в наличност.

Соларни системи за затопляне на водаПредимствата при затоплянето на водата със слънчева енергия

Топла вода през цялата година: системата работи целогодишно, винаги когато имате нужда от топла вода я получавате. През зимните месеци тя може да не е с висока температура, но това се компенсира от бойлера и нагревателите в него.

По – малки сметки: слънчевата енергия е безплатна, веднъж заплатили цялата сума за системата, от там нататък разхода за топлата вода ще бъде намален значително.

Как работи системата за затопляне на вода?

Системата за затопляне на вода, използва соларни панели наречени колектори прикрепени към покрива. Те събират слънчевата топлина и я използват за да затоплят водата, която се намира във водния цилиндър. Бойлера и нагревателите, могат да се използват за да затоплят водата до температурата, която вие желаете.

Видове системи за затопляне на вода

Групирани тръби

Плоски колектори, които могат да бъдат закрепени към  покрива.

По – големи соларни панели могат да се използват и за затопляне на дома, но топлината не е достатъчна и не си струва.

Цени, спестявания и печалби

Цената за инсталирането на обикновена соларна система, е около 12 хиляди лева с ДДС. Спестяванията са умерени,защото системата осигурява топлата ви вода главно през лятото, през студените зимни дни е доста по – малко.

Поддръжка

Плоски колекториОбикновено поддръжката на тази система е доста евтина, да не кажем че нямат нужда от такава, защото винаги се продават с гаранция от 5 до 10 години. Единственото което се изисква от вас е да четете инструкциите за употреба от време на време и да проверявате дали всичко работи както трябва.

Вероятно това което е най – важно и трябва да проверявате задължително е дали няма някакви течове. Ако има такива от антифриз или ако не забелязвате, но нещо ви мирише неприятно, непременно се свържете с екипа по поддръжката, за да проверят какво се случва. Също така обръщайте внимание на това изпълнява ли задълженията си системата. Тоест върши ли работата за която е предназначена. Ако не получавате необходимото количество топла вода, значи нещо не е наред и трябва да се свържете с екипа по поддръжка.

За да запазите системата за затопляне на вода ефективна по – дълго, редовно проверявайте нивото на антифриза. Ако има нужда доливайте, а през зимните месеци би било доста неприятно ако забравите резервоара правен. Знаете какво следва…размразяване, непредвидени неприятни ситуации и така нататък.

Това за което трябва да се грижи екипа по поддръжката е помпата. Тя трябва да се проверява периодично, за да се предотвратят бъдещи аварии.

Спестявания

Спестяванията, копито може да направите чрез соларната система за затопляне на вода понякога могат да бъдат значителни. Според резултатите, ако системата е инсталирана правилно, и ако се използва правилно спестяванията са в порядъка на около 250 лева годишно. Но всичко това зависи от индивидуалната консумацията на топла вода във всяко семейство.

Подходяща ли е соларната система за затопляне на вода за вашия дом?

Групирани тръбиИмате ли подходящо слънчево място където да поставите системата?

Нуждаете се от 5 кв. метра площ на покрива, която да бъде осветявана от слънцето през целия ден. Въпреки всичко не е необходимо системата да бъде прикрепена към покрива, може да бъде поставена в рамка на гладка повърхност в двора например или прикрепена към някоя стена, но задължително условие е това пространство да се огрява от слънцето през целия ден.

Имате ли място за допълнителния цилиндър?

Важно е да разполагате с необходимото пространство за водния цилиндър. Поставен на покрива или в градината помислете първо за това къде точно ще бъде неговото място.

Бойлера ви пригоден ли е за съвместна работа със със соларната система?

Повечето бойлери и цилиндри за топла вода са съвместими със соларната система за затопляне на вода. Ако вашия не е, се допитайте до компетентни служители за съвет при избора.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *