Пелети за отопление — видове и предимства

видове пелети

Как да изберем подходящите пелети за нашата камина?

Пелетите стават все по-предпочитан начин за отопление. Те са отлично средство за отопление през зимата, тъй като са по-калорични, по-чисти, имат по-малък разход на пепел и са по-екологично чисти.

Но на пазара има най-различни видове пелети. За да изберем най-добрите сред тях, ето какво трябва да знаем:

1. Има пелети от твърда, мека дървесина, но има и пелети от слама.
2. Иглолистните пелети имат по-висока топлинна мощност и по-малко пепел.

3. Независимо с какъв вид дървесни пелети се отоплявате, важно е да знаете, че те трябва да се съхраняват на сухо.
4. Ако решите да използвате пелети от слама или слънчоглед, трябва да използвате приспособени за целта котли.

В днешно време от почти всеки тип растение могат да се направят пелети. Освен от пресовани дървесни частици, пелети могат да се правят от слама, сено или слънчоглед. В тези случаи обаче, въпросното биогориво трябва да се изгражда в специално приспособени за тази задача котли. Не може да използвате пелети за отопление в съоръжение, което не е предназначено за тази цел.

Повечето пелети, които се предлагат на пазара са от дъб, бук, чам, бреза, липа и друг. Има и такива, които са смесени от различни пропорции дървесни стърготини.

На пазара се предлагат и пелети от слънчоглед, люцерна и слама, но те са с ниска калорийност, топят се при по-ниска температура и вредят на много от горелките. И въпреки че са с по-ниска цена, качеството им е далеч от това на висококачествените пелети от естествена дървесина.

пелети за отопление

Кои са най-подходящите пелети за нас?

По принцип всички дървесни пелети за отопление се изработват от дървени отпадъци — дървени стружки, съчки, дървесен плах от струговане, които се смилат в плътна хомогенна маса. Висококачествените пелети имат ниско съдържание на прах и пепел, а също и ниско водно съдържание. Важно е да знаете, че когато избирате пелети, едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание, е тяхната структура.

Другото, което не трябва да подминавате при избора на пелети е, как се съхраняват. Недопустимо е да купувате пелети, които са влажни, съхраняват се в мокри или кални помещения, или с нарушена цялост на опаковката. Не можете да бъдете сигурни, че в тези случаи някое животно не си е направило дом там. Или дори по-лошо.

Дървесните палети, подходящи за битова употреба имат светъл, кремав цвят и сладникава миризма.

Предимствата на пелетите са, че при 40—50 % влажност на дървесината, те са много по-добър източник на топлинна енергия. Освен това в ценово отношение, разходите за тях са в пъти по-ниски, спрямо тези за дърва или въглища.

Проучванията показват, че пелетите имат изключително висока степен на топлоотдаване, спрямо другите източници на отопление от твърдо гориво. С изключение на антрацитните въглища. Що се отнася до цената, един тон качествени пелети може да струва между 380 и 400 лв. Предимствата им са:

– По-нисък разход на пепел
– По-висока калорийност и топлоотдаване
– По-малко замърсяване на котела или камината
– По-малко вредни емисии за околната среда
– По-ниски финансови разходи за отопление

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. BGR каза:

    Здравейте! Прочетох статията с много голям интерес. Събрали сте информация, която ще бъде полезна на много хора. Поздравления! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.