Външна изолация на дома – видове и специфики

Видове външна изолация и какво да изберем

Има много видове външна изолация за дома, но когато става въпрос за нашия дом, често опираме до съотношение цена — качество. Никой не иска да прави ремонт постоянно, особено когато се налага да отдели сериозни средства и време, за тази цел Има няколко типа външна изолация, между които можем да избираме.

мазилка

1. Суха изолация

Включва полистиролна пяна, наречена още стиропор, вата, EPS, XPS, фибран, неопор, полистирен и други. Всички те са изработени, така че да могат да се залепят на стената и след това да бъдат покрити с обикновена или цветна шпакловка. Предимството им е бързият монтаж, лесното транспортиране и фактът, че не натоварват излишно структурата на сградата. Недостатък може да бъде високата цена и некачествения монтаж, който да причини допълнително оскъпяване заради поправките.

Сухата изолация изолира изключително добре и може да има не само топлоизолационни, но шумоизолационни свойства. Освен това е доста по-плътна от другите видове изолационни решения, поради което и вероятно бихте се чувствали по-добре, ако изберете нея.

външна изолация на дома

2. Течна мазилка

Изключително удобно и практично решение. Налага се директно върху външните стени, без да се налага да ги шпакловате или изолирате. Създава достатъчно плътен слой, който след като изсъхне образува достатъчно солидна изолация от вода и други вредни влияния към дома навътре. Другото й преимущество спрямо външните плоскости е, че не се налага да лепите допълнителни панели. Само налагате с валяка и сте готови, което ще ви спести пари и време.

течна мазилка
Недостатъците на този тип изолация са, че макар и да предпазва от мухъл, влага и други атмосферни влияния, тя няма такива топлоизолационни свойства, както сухата изолация. И по тази причина е подходяща като завършващ елемент или за къщи, които са изолирани отвътре, а не и отвън.

3.Сайдинг

сайдинг
Този тип „обшивка” на къщата, позволява да създадете наистина разностранен и доста различен вид на сградата. Особено предпочитани отвъд океана, напоследък панелите за сайдинг станаха доста популярни. Предимството им е, че с тях сградата „диша”. Те се закрепват на специални скари, покрити с паропропускливо фолио и с крепежни елементи се захващат за скарата един по един. За по-добра изолация може да поставите и термопанели отдолу. Ширината на панелите варира между 10 и 30 сантиметра и са дълги между 2 и 6 метра. Преди да изберете този тип външна изолация на дома, имайте предвид три неща — при износване понякога се налага да се подновява всичко, възможно е под сайдинга да се разположат различни насекоми и е изработен от PVC плоскости. Предимството му е, че го има в няколко различни разновидности, така че ще имате възможност да изберете най-подходящия за вас.

термопанели

4.Термопанели

Ако искате бърз и лесен начин, с който да изолирате наистина качествено дома си и в същото време да не губите излишно време в лепене на отделни елементи, най-добре е да изберете термопанели. Това могат да са SIP панели, състоящи се от OSB и вата или пяна между тях, които да монтирате отвън, или VIP, които са известни още като вакуумни изолационни панели. Те са с осем пъти по-добра изолационна сила от минералната вата, но са едва 20 мм дебели и покрити с алуминиево фолио. Залепяте на стената, шпакловате, или покривате с декоративни плочи и сте готови.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *