4 съвета за избор на перфектната входна врата

4-съвета-за-избор-на-перфектната-входна-врата

Новата входна врата не е само голяма дупка в портфейла – тя носи своя естетика и своеобразен облик на дома Ви. Покупката на входна врата не е въпрос на „Какво ще ми препоръча търговецът?“ или „Кой е най-продаваният продукт в категорията?“. За да спестите от бъдещи разходи и да направите най-доброто възможно вложение, е нужно да знаете колкото можете повече за входните врати. Защо не започнете със следните четири съвета?

Определете своя бюджет

Подобно на много други важни покупки, таванът на Вашия бюджет определя и с какви опции разполагате. Обърнете внимание на дребния шрифт, преди да подписвате каквото и да е. Често се случва зададената цена (особено ако е съмнително ниска) да изключва съвсем обикновени неща като брави, които трябва да закупите допълнително. Когато избирате нова входна врата, обърнете внимание на следните неща:

 • цената спрямо дълготрайността на вратата;
 • очаквана продължителност на живота;
 • нужда от поддръжка;
 • енергийна ефективност;
 • защита от атмосферни влияния;
 • допълнителни функции;
 • потенциални разходи за боядисване/лакиране;
 • хардуер (ядро, скелет, пълнеж, лицево и вътрешно покритие);
 • инсталиране (преправяне на зида, изолационна пяна, разходи за време и труд).

Изберете подходящият за Вас материал

При избора на материал, бюджетът не е единственият фактор, с който ще трябва да се съобразите. Дали живеете в дом или апартамент е от значение, а също и с какво ниво на защита разполагате – всеки ли може да влиза във Вашия вход, имате ли подписан договор с частна охранителна фирма или живеете на улица, на която всички съседи се познават и заключвате входната си врата само преди лягане? Тук се сблъсквате с два основни проблема – красотата срещу сигурността. Едното ли ще изберете за сметка на другото или искате по малко и от двете?

Материалите, от които се изработват входните врати, са основно три:

 1. Дърво – може да бъде естествено, а може и да е само негова имитация (пресовани дървени стърготини с лепило или плоскости с фолио в съответните шарки). Дървото е подходящо за селски къщи и малки градчета, вили и класически домове.
 2. Стомана – вратата на 21-ви век. Достъпна, издръжлива – можете да откриете стоманените врати във всякакви форми и размери. Подходяща е за всеки дом, независимо от климата. Колкото по-скъп е модела, толкова по-висок енергиен клас има, както и устойчивост на открит огън.
 3. Фибростъкло – необичаен избор за входна врата, да, но съвсем не стои встрани от нормата. Особено ако се намирате в Лондон или просто желаете да се сдобиете със сходна визия за дома си.

Изберете размер

Най-лесно ще намерите правилният размер, след като свалите настоящата входна врата. Така ще можете да изчислите височината, ширината и дебелината на зида, за да се ориентирате. Стандартната ширина варира между 90-94, 80-84 и 70-74, докато височината е винаги 200-204, което я прави универсална. Дебелината на зида е от 10 до 32 см. Тези размери са пряко свързани с касата и таблата на новата входна врата. Накратко, не е нужно да взимате врата, точно копие на старата, а такава, която отговаря на големината на отвора. Ако имате зид с необичайни размери, направете си врата по поръчка.

Създайте свой стил

При интериорните врати имате неограничен списък с възможности, било то с металните или дървени детайли, които да добавите, цветно фолио, мандало и още много други. И понеже знаем, че понякога е трудно сами да направите своя избор експертите на VratiABC са винаги готови да ви съдействат.   Интересното при интериорните врати е, че колкото по-нестандартен е размерът им, толкова по-уникален е техният стил. Сред съвременните модели ще намерите много, които имитират дърво, особено червеникави или орехови нюанси. Повърхността може да е гладка, да имитира наредени дъски, докато дръжката е необичайно висока и широка, често пъти статична. Ако моделът е по-широк, стандартните панти няма да Ви свършат работа, заради което по-големите врати се окачват на оси, които носят цялата им тежест.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *