„Парфюм” за дома: Как да изберем траен и подходящ аромат за апартамента ни

Ако искате у вас да се носи свеж аромат на цветя или изискан мирис, не е нужно само проветряване и обикновен ароматизатор

Когато тръгнете да обзавеждате новото си жилище или след края на голямото седмично чистене, последното, за което ви е грижа са всевъзможните ароматни свещи, пръчици, парфюмирана хартия за гардероба. В същото време нито един от вас няма да остане безразличен, ако попадне в един приятен дом, от чиито помещения се носи прекрасен аромат. Мислите си, че всичко е въпрос на чистене, проветряване и скъп ароматизатор?! Не, да намериш правилния „парфюм” за дома си е въпрос на познания, отличен вкус и постоянство. В замяна ще получите една наистина специална атмосфера и уют, които не бихте имали, независимо колко добри домакини сте и колко е скъпо обзавеждането ви.

Ароматизирането не е от вчера

Предците ни са имали далеч по-сериозни грижи от това да се погрижат за аромата на стаите си, но в същото време са познавали добре благоуханията и са използвали тамян , камфор, сандалово дърво, смирна, мускус, кехлибар. Дали като част от религиозни и мистични практики или от стремежа на домакинята да създаде определена „атмосфера”, винаги се е търсил начин за постигане на хубав постоянен мирис. В Стара Европа дори парфюмите са били за предпочитане пред обикновеното къпане.

Днес имаме безкраен набор от възможности, но преди да изберем „своя” мирис, трябва да сме наясно с някои основни правила за това.

Как да изберем аромат за дома?

Той трябва да подхожда на помещението. Която и стая да парфюмирате, трябва да се съобразите с нейната функционалост в дома. В противен случай може да се чувствате зле там, независимо от приятното ухание, което се носи. Ароматът трябва да подчертава и допълва обзавеждането. Например: Спалнята би изглеждала още по-релаксираща с лек аромат на лавандула или по-романтична с дъх на мускус.

Дръзката, ярка миризма ще подхожда на хола, а в стаята на детето може да поставите източник на сладък, „бонбонен” аромат, ванилия, канела и ябълка.

Ментолът и цитрусът са забранени у дома или поне в спалнята и детската стая! Казват, че тези аромати превъзбуждат и ако не искате малчуганите в дома ви да прекаляват с капризите, а вие – да се отървете от напрежението, просто ги оставете за места като офиса, колата или собствения ви парфюм.

Кухнята „обича” билки и подправки. Неприятният мирис на манджа може и да изчезне с абсорбатор, но за неповторима атмосфера на дом и уют се изисква още нещо. Саксии със зелени подправки и билки не само ще украсят перваза и ще направят ястията ви по-вкусни, а и ще променят атмосферата със специфичния си мирис!

Евтиното винаги излиза скъпо. Качествените дезодориращи продукти струват повече, но си струват инвестицията! Няма да получите хубав и траен аромат с пръчици или свещи от „Магазин за 1 лв.” Ще горят, в началото за кратко ще усетите „нещо”, но накрая ще си остане аромата на мокър домашен любимец или цигарите на мъжа ви.

Дифузер, ароматни свещи, пръчици, хартия…

Сухите цветя са от класически по-класически метод за придаване благоухание на дома ви. Още бабите на бабите ни са сушели определени цветя и билки, поставяли са ги в плат и са ги редели по рафтовете на дрешника. на помещението приятен аромат. И днес може да ги поставите във всяка стая, с изключение на кухни и бани, където могат да поемат характерните за помещенията миризми. Това е възможно най-евтиния „ароматизатор”, но и животът му е кратък.

Сашето с ароматни билки и подправки е добра алтернатива за сухите цветя. То излъчва изключително деликатна и мека миризма. С чиста съвест го поставете в шкафа за дрехи или зад възглавниците на дивани и легла.

Ароматизирана хартия. Тя е напоена с определени етерични масла. Може да се постави в шкаф. Другият вид напоена хартия може да се изгори в подходящ съд за половин минутка. Дава приятен мирис, но не особено траен.

Свещите са особено популярни, защото, ако са качествени, имат постоянен аромат. На пазара се предлагат всевъзможни ухания. Свещите създават романтична атмосфера. Не струват особено много и са желани във всеки интериор, защото пробуждат онова атавистично удоволствие, което има човек, докато наблюдава играта на пламъците!

Спрейовете са достъпно и бързо решение за ароматизиране. Не са особено трайни, но пък се предлагат в богато разнообразие на съвсем приемлива цена.

Дифузьорите са съдове с ароматна течност и няколко дълги дървени пръчици. Ароматизират с лекота големи всекидневни. Уханието се носи плавно и ако искате да промените интензитета им, променете броя на пръчките.

Аромолампите действат като загреят етеричното масло в тях и то започне да се изпарява. Изключително траен ефект имат и най-добре е да се използват в просторни стаи, за да не стане уханието прекалено натрапчиво.


Ако искате да създадете търсения ефект, трябва да знаете, че парфюмните композиции показват силата си след половин час. За толкова време молекулите на веществото се разпространяват в помещението – имайте го предвид, ако чакате гости!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *