Осветлението в градината — няколко идеи

градински лампи

Градината е прекрасно място за отдих и почивка, а през лятото често се превръща и в наша втора всекидневна, където посрещаме гости и приятели. А не ви ли се иска и след залез слънце да се радвате на красотата й? Ето няколко идеи как да поставите осветителни тела в градината, които да й придават очарование и след залез.

При избора на осветление обърнете внимание на няколко основни момента. Освен изящно изработени осветителните тела трябва да бъдат и безопасни от гледна точка на тяхното използване. Добре е да заложите на лампи, които са устойчиви на атмосферни влияния и да се уверите, че са абсолютно безопасни за употреба в градинска среда.

Най-добре е при монтирането на осветление в градината да се обърнете към опитни професионалисти. Също така обърнете внимание на осветителните тела, които ви предлагат за градината. В този случай е най-добре да се обърнете към фирма стандартизирана по ISO 14001. Обикновенo тези компании са ориентирани към грижа за околната среда и работят с материали, безопасни за природата. Също така редовно провеждат мониторинг върху стоките и услугите, които предлагат и можете да бъдете сигурни, че ако изберете такава фирма, ще получите не само качествено обслужване, но и няма да нанесете поражения на околната среда.

соларни лампи

При избора на осветителни тела за осветление в градината обърнете внимание на начина им на захранване с енергия. Препоръчително е да изберете лампи захранвани със слънчева енергия, които са идеално решение. Те използват слънчеви батерии, които през деня абсорбират слънчева енергия. А нощем я превръщат в електричество, осветявайки градината ви.

Що се отнася до дизайна на лампите и тяхното разположение, в зависимост от личните си предпочитания можете да поставите осветителни тела в земята, да ги прикрепите на високи стълбове, или да ги разположите на определени места в градината, където искате да акцентирате с тях.

лампи 2

Сферичните осветителни тела, разположени на земята, например са прекрасно решение за декорация на определени кътчета от градината. Те ще превърнат беседката ви в романтично място вечер, или ще придадат магическо излъчване на басейна ви.

лампа в градината

Лампите с високи стълбове пък са идеални ако имате голяма градина с много алеи. Те ще осветяват цялата ви градина и в същото време ще ви дадат усещане за простор и сигурност дори и вечер.

лампи фенери

Друго решение са градинските фенери разположени по дърветата. Те са идеални за парти в градината, или за вечеря с приятели. При избора им можете да се спрете на модели, които се захранват със слънчева енергия. Предимството при тях е, че се абсолютно безопасни за околната средна, не се нуждаят от окабеляване и ще ви спестят разходи за електричество.
Лампи басейн 1

Освен това слънчевите лампи се предлагат в разнообразни цветове и форми, така че можете да придадете на градината си както атмосфера вдъхновена от далечния изток, така и класически романтичен интериор, или модерно градско излъчване с футуристично осветление.

вградени лампи

Друг вариант за осветлението на градината е чрез вграждане на осветителни тела в стълбите, алеите, или дори във фонтаните. Това индиректно осветление помага да очертаете контурите на градината, освен това няма да дразни очите ви вечер.

Лампи басейн

Особено красиви са цветните акценти в градината, ако решите да използвате лампи около алпинеум, или във фонтан. В случай, че решите да осветите басейн или езеро, вариантите се да разположите множество осветителни тела по брега, или да акцентирате с ярка лампа в центъра, с която да избегнете усещането за твърде голяма дълбочина.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *