Оригинални идеи, с които да оформите детска стая за момче и момиче

Всеки заслужава свое лично пространство в семейния дом, но понякога децата, дори от различен пол, трябва да си поделят детската стая

Детската стая е цял отделен свят за своя малък обитател. В нея той прекарва по -голямата част от времето си. Когато децата са две обаче, е наложително „територията” да се подели справедливо. Предизвикателството става още по-голямо, когато в помещението трябва хармонично да се вместят вещите, мебелите и вкусовете на брат и сестра. За да живее в съгласие семейството, на първо време то трябва да се постигне в детската стая. Това може да се получи, независимо, че обитателите ѝ са от различен пол. Може дори да получите оригинален интериор, съобразявайки се със съветите на дизайнерите:

1. Раздели, за да сдружиш

Това, че всеки има нужда от собствено пространство не е празен израз. Децата се нуждаят от уединение повече, отколкото възрастните дори. В него те ще може да успокоят крайностите в емоциите си, ще пазят неприкосновеността на най-свидните си вещи. За да го осигурите „разделете” детската стая на момчето и момичето по подходящ начин:

Гипсокартонова „стена” с оригинална форма, ако децата са достатъчно големи и няма да нарушат целостта ѝ по време на игра;
Стелажи или мебели;
Рисуван параван;
Плъзгаща щора или поне – завеса;

С тяхна помощ децата няма да си пречат, когато се занимават с различни дейности; ще могат да се преобличат на спокойствие; ще се усамотяват в моментите, когато са забравили, че са родени да са си най-добри приятели.

2. Легло с „екстри”

Няма как да сложите два комплекта пълно обзавеждане в една детска стая. Ако имате толкова голяма стая, че да изглежда добре с тях, щяхте да имате възможност да направите две отделни помещения. За да съберете всичко в една стая, трябва да разчитате на многофункционални мебели или поне такива легла.

Когато обновявате обзавеждането на детската, инвестирайте в:
Легло на два етажа, но само докато са малки и ако може лесно да наложите правилото, че на втория етаж ще спи по-голямото дете! След това ще бъде много неловко.

Легла с бюра и шкаф – така всеки ще си има собствени мебели, които могат дори да се поръчат или боядисат в любими за децата или „характерни за пола” цветове.

Разтегателни дивани или такива с чекмеджета;

Полезно е да имате предвид дизайнерската подсказка, че едноцветните мебели създават визуално усещане за по-голям порядък.

Като допълнение към мебелите ви съветваме да изберете не еднакви модели, а такива, които са съобразени с възрастта на самото дете. От това само ще спечелите свободно пространство, което да използвате за друго.


3.Да подчертаем различието или да бъдем неутрални в оформлението на декора

Стаята за момче или момиче изисква още по-голямо внимание от всяко помещение, което ще бъде споделено от поне две деца. Големият въпрос е дали да се подчертаят различията в личните кътчета на братчето и сестричката или всичко да се реши в неутрална декорация.

„Унисекс” цветове и покрития са най-простото решение, няма сърдити и ще свърши чудесна работа, ако стаята скоро ще остане само за едното дете (когато каката или баткото ще отидат да учат в друг град, имат голяма разлика, ще създадат свое семейство и т.н.).

В повечето случаи разликата между брата и сестрата не е особено голяма и се налага да се подчертае различността, за да се уважи отделната личност в общото помещение. Това, разбира се, става най-лесно с цветовете.

Нюансите не маркират само половата принадлежност на децата. Те поддържат порядък, оформят зоните за сън, игра и учене.

Не се ограничавайте само в традиционно розово и синьо. Този тандем ще изгуби актуалност още в началното училище. Най-общо казано може да боядисате пространството за дъщеря си в нежно лилаво, жълто, оранжево, коралово, а за сина си – сини, сиви нюанси и бордо – за разкош.

За да избегнете прекаляването в боядисването, направете неутрални поне покритията. Бяло, бежово, шампанско или спокоен нюанс на зеленото на килима, пердетата, покривките или основната стена ще хармонизират атмосферата.

Персонализиране на пространството не се постига само с цвят!

Да боядисате мебелите или стената не е единствения начин да подчертаете индивидуалността на детето. Без да акцентирате върху половите различия, може да накарате всяко от детето да се чувства забелязано и да възприеме пространството си като неприкосновено и свое. Може да го направите по следния начин:

Като над таблата на леглото му или на „неговата” стена сложите обемни букви, за да изпишете инициалите или цялото му име. Това може да стане със стиропор, светещ надпис или всеки 3D-вариант.
Сложете шалтета на леглата с любим рисунък – географска карта или космическа станция за момчето или принцеси и поп- икони за момичето. Може да им поръчате одеяла или завивки с любими анимационни герои.

Ако имате възможност да сложите мини постелки до леглата, нека са по техен собствен избор и съчетаеми с останалия текстил на „зоната” им.

Зоната за учене

Ученето по принцип е индивидуално занимание. Децата лесно се разсейват, предпочитат да се закачат и в крайна сметка не усвояват нищо. Момиченцата по правило са старателни, момчетата – по-логични. Двете деца трябва да получат уединение, за да могат да използват предимствата си и да работят върху слабите си страни. Само така ще могат да успеят във важно занимание като ученето.

Направете така, че да разполагат с:

Отделно място, където да разположат учебниците си – дайте им или собствени бюра или голямо Г-образно такова; При всички случаи не забравяйте да ги изолирате по някакъв начин – с рафт или поне – параван, за да не си пречат.

Много е важно да имат собствено пространство, където да подредят учебниците и канцеларските си материали. Дори да нямате възможност за момента да им купите отделни шкафове, библиотеки, лавици, спокойно може да ги обзаведете с кутии, които могат да се ползват и като табуретки. Подобно временно решение е много полезно и дори ефектно може да допълни интериора на стаята.

Предвид ситуацията с дистанционното обучение, непременно осигурете два уреда! Независимо дали ще разполагат само с телефон или отделен таблет или компютър, неприкосновеността е от изключително значение. Тогава и дума не може да става за съвместно провеждане на уроците! Нека по време на „часовете” по-голямото да се настани в хола или кухнята. Ако по-малкото е в началното училище, уместно е по-малкото да отиде в помещението, където ще може да разчита на помощта на възрастен.

Зоната за игра трябва да обединява

Всяко дете има свои играчки и дори да е научено да ги споделя, не може да очаквате да го прави с радост и винаги. Това, което може да направите, за да сплотите брата и сестрата е да организирате общо място за игра. В него всяко дете ще донесе част от своята „съкровищница”.

Този кът трябва да бъде максимално неутрално декориран. Достатъчно е да бъде покрит с пухкав килим, на който децата да се разположат спокойно.

Много симпатични са малките вигвами, палатки или сглобяеми конструкции, които не само могат да побират по-обемни играчки. Те могат да се превърнат в истинско скривалище – нещо като градска алтернатива на къщичката на дървото, което всяко дете мечтае да има.


Собственото осветление като залог за хармония

Наличието на собствени осветителни тела не е само практичен въпрос. То ще се погрижи за здравето на очите на децата и ще даде възможност за пълноценна почивка. Как става това? – Когато всеки има подходящо осветление на бюрото и на нощното шкафче, няма да пречи на другия да спи спокойно, ако не е приключил с домашните или просто го е страх от тъмното.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *