Огледало в коридора

Коридорът в дома ви може да бъде в различен стил и с различно обзавеждане, но огледалото в него е задължителен елемент

Независимо дали предпочитаме класически интериори, хай-тек решения или провансалска романтика, някои елементи в обзавеждането са просто незаменими. От този тип е огледалото. Няма дом, в който да не го намерите. Три са местата, където ще го срещнете най-често – в банята, на дамската тоалетка и в коридора. Лесно е да си обясните защо – това са местата, в които се грижим най-внимателно за външния си вид. В коридора сме особено внимателни – прекарваме няколко минути пред огледалото, за да се приведем в образцов вид преди да излезем от дома си. Блестящата повърхност на този домашен аксесоар е многофункционална. Освен, че можем да се огледаме в нея, тя отразява светлините на лампите. Това прави коридора не само по-светъл, но и по-просторен визуално, което е от голямо значение за малки помещения.

Предназначение на огледалото

Както казахме, основната му функция е отражението. Няма как без него да придобием реална представа за външния си вид и да нанесем корекции по него. Оптически помещението се разширява и изглежда по-светло, когато в него има огледало. Има хора минималисти, които не обичат излишни неща. Техните коридори са направо аскетични. Присъствието на едно огледало в особена форма обаче придава блясък, цветове и дори може да бъде възприет като декорация.

Правила за подбор

В коридора може да поставите огледала най-различни по форма, по големина, по обков. За да направите най-правилния избор, трябва да вземете предвид размера на входното помещение, общия стил на обзавеждане на дома и наличието на мебели в антрето. Макар да казахме, че отразяващата повърхност уголемява визуално, не се подвеждайте! Най-доброто, което може да сложите в малки помещения са малки огледала с проста рамка. Ако коридорът ви има високи тавани, то тогава може да сложите отразяваща повърхност, която ще ви обхване в цял ръст.

Много добре би било, ако коридорът ви има прозорец. Тогава трябва да спазите препоръката да окачите огледалото далеч е от него – на отсрещната стена, малко по-ниско.

Ако имате модерно, екстравагантно обзавеждане, може да си поръчате огледало в необичайна форма. За да не разваляте впечатлението и за да не предизвикате визуален дискомфорт обаче, трябва му сложите съвсем проста рамка. Достатъчна е особената му форма, за да се превърне в интересен декоративен елемент.
Възползвайте се от многообразието на пазара през последните години. Там лесно ще откриете комплекти от мебели, които се предлагат с огледала. Така няма да се тревожите, че дали в коридора ви ще се оформи стилово единство. Дизайнерите на мебели сами ще са ви го създали.

По филмите сигурно сте се впечатлявали от стени с огромни огледални повърхности. Това не е много умно решение, не само защото трудно ще поддържате подобно нещо чисто и бляскаво. Толкова много огледала говорят за болезнена суета, а и действат депресиращо на психиката. По-добре едно по-голямо, съобразено с големината на коридора, отколкото няколко малки.

Видове

Има огледала, които са с поставка и могат да намерят място навсякъде – окачени или просто поставени. Моделите, които се слагат директно на пода са подходящи за наистина широки коридори, в които е нужна повече светлина, а и повърхността няма да бъде засегната при преминаването на хората покрай нея. Такива решения са мобилни, но хората трудно се решават да местят огледалото от първоначалното място, на което са го поставили.
Стенните огледала са класика в обзавеждането, независимо дали са кръгли, правоъгълни или овални, как са закачени и дали са част от комплект. При тях е важно да обмислите добре окачването и позиционирането към светлината.

Много модерно дизайнерско решение и производството на мебели с огледални повърхности. Фасадите на подобни шкафове са създадени за малки, тесни коридори, които трябва да изглеждат поне визуално по-широки. Изискват грижа и поддръжка, но пък са „хитро” решение за дом, в който всеки квадратен сантиметър е ценен и трябва да се използва.

Материал на рамката

Всички се оглеждат в огледалото, но това, което го прави различно и атрактивно е рамката. Тя може да развали целия замислен ефект от него, ако не се подбере внимателно.
Стилно е да изберете метал за обков, защото е здрав и в съчетание с крехкостта на огледалото, създава усещане за единството на противоположностите. Ще изглежда много добре в апартаменти стил Лофт, брутализъм или фюжън.

Моделите с дървена рамка са класика, но много добре си помислете дали ги искате. Те придават тежест на всичко и в действителност визуално намаляват пространството.

Пластмасовата рамка е практично решение, което лесно се вписва в модерните интериори. Най-добре се вписват в минималистични, хай-тек и арт интериори, но ако правилно изберете цвета и формата, може да се впише във всеки стил.

Най-оригинални изглеждат рамките направени собственоръчно от природни материали. Рамки от картон, дърво, дори – глина – всеки материал е добро решение, стига да е в хармония с общата дизайнерска идея.

Правилно осветление

Няма по-добро осветление от естественото, но в коридора рядко има прозорци. Добре обмислете къде да поставите изкуствените източници, които ще създадат атмосфера, която да е хармонична с площта на стаята и нейния стил. Най-популярно е да се поставят светлини от двете страни на повърхността огледалото, точно над линията на видимост. Те осигуряват мека, разсеяна светлина, която прави пространството по-комфортно.

Крушките, които са разположени над отразителната повърхност, и са насочени към нея, също са добро решение.

Много модерно и същевременно луксозно изглеждат рамките с подсветка. Те осветяват тези, които се гледат пред огледалото, но и близко разположените предмети. Дизайнерите го препоръчват за затъмнени коридори. Много красиво изглеждат и рамките с вътрешно облепени LED ленти. Те също са много удобни, а и създават усещане, че отразяващата повърхност „плува”.

Къде да окачите огледало в коридора?

Огледалото не само от времето на детството ни се е смятал за магически предмет. Наред с това, че са го ползвали като „портал” за другия свят, са го използвали в различни ритуали. С огледалото са свързани много вярвания и суеверия, а във Фън Шуй философията му отделят специално внимание.

Дори да не вярвате много в такива неща, няма нищо лошо да се съобразите с някои от мъдрите съвети. Например: Да не слагате две огледала едно срещу друго. Казват, че това абсорбира енергията на преминаващите и като се замислите – не е много приятно да преминаваш през огледален коридор. Ако ви се приискат повече отразяващи повърхности по дългото и тясно пространство, просто ги разместете шахматно.


Направо е забранено да се слага огледало пред входната врата, но много пестящо и удобно е да я поставите на самата нея. Винаги ще може да се огледате преди тръгване, а и стените ви могат да бъдат покрити с други неща. Много интересно решение е да сложите огледалото на перпендикулярната стена до вратата. Може би няма да бъде много голямо, но пък ще изпълни всичките си функции в обзавеждането – отразяване, визуално разширяване, декориране. Ако допълните къта с поставка за обувки или малка поставка за дреболии като ключове, парфюми, четка за коса, би било много практично решение.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *