Къщата Замък на Батло

Замакът БатлоАко все още не сте намерили достатъчно причини, за да посетите Барселона, сега имате още една. Къщата Замък на  Батло е бил  построен през 1877г. но е бил реставриран и завършен през 1906 г. от Антони Гауди и Джоузеф Мария Жужол. Гауди роден през 1852 и починал 1926г. Бил изключително креативен   и нетрадиционен архитект,  който воювал първоначално срещу осмиването от връстниците му, затова че искал да създаде свой собствен стил. 

Замъкът  Батло или както още го наричат “Къщата на костите“, е направен от изваяни камъни и мозайка придаващи му уникална външност. Ниските нива са удивителни  с терасите си, а прозорците са с неправилен овал. Заради тях това здание получава и другото си прозвище “Къщата на прозявките”.

Замакът БатлоПокривът е извит като перка на някакъв странен вид риба или динозавър. Има легенда която разказва,  че на върха е изваян меча на Св. Георги, с които разбира се е убил дракона.

Човекът инвестирал в зданието се казва Джоузеф Батло – богат аристократ.

Заради интериора на зданието Батло живял в сградата за кратко. Апартамента от първия етаж е включен в кулата. Батло и семейството му живели на първия и втория етаж, като наели горните етажи за изискани наематели.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *