Ефективни начини за затъмняване на слънцето в жегите

Естествената светлина не винаги е необходима, но може да използвате това като плюс за обзавеждането ви

По принцип всички харесваме големи прозорци, които осигуряват възможно най-много естествена светлина. След това обаче идват нетърпимите жеги или обикновената нужда за дълъг сън и изолация. Ако искате да затъмните слънчевата светлина, има начин да постигнете това като допълните интериора на дома си с:

1. Плътни завеси, разбира се

Най-простото решение, което може да вземете за целта, е да използвате плътни завеси от плат. Така и така ги има в почти всяка стая, с изключение, понякога, на кухнята. За да предотвратите проникването на слънчева светлина в помещението, не е нужно да правите нищо повече от това.

Ако ви допада това традиционно решение, изберете плътни завеси, за предпочитане многопластови в светли цветове. Тук нещата не опират до вкус, а в практичност и съобразяване със законите на физиката. Материалът, боядисан в светли цветове, отразява много по-добре слънчевите лъчи и се нагрява по-малко.

Те обаче няма да свършат работа, когато трябва да затъмним пространства, в които завеси не се предвиждат – гараж, работилница, балкон. В детската стая пък се появява друг проблем. Там завесите са в реда на нещата, но тежките плътни материи лесно се набиват с прах, което нанася сериозни вреди на здравето. Тогава трябва да обмислим други възможности и те, разбира се, съществуват.

2. Тюл, мрежа против комари или тензух

Може би ви се струва странно, че предлагаме мрежести материали за слънцеизолация и донякъде имате право. Тюлът и подобни мрежести материали са твърде леки, но тъкмо заради това правят възможно да се запази притока на чист въздух, което е много важно в летните жеги.

Може да разчитате на тях до известна степен да намалят интензивността на слънчевите лъчи, защото разсейват светлината и ако имате мебели с гланцови повърхности няма да се получат дразнещи отражения.

3. Самозалепващи пердета / Велкро завеси

Завесите с велкро се появиха сравнително наскоро, но набират все по-голяма популярност и са отлична алтернатива на класическите. Тази опция изглежда най-уместна, ако я използвате за кухненската врата към терасата.

Този тип пердета се закрепват с велкро върху прозореца. Лесно се окачват и свалят за почистване и с тях напълно забравяте досадното прикачване с кукичките към корниза. Материалът, с който се закрепят е велкрото, използвано в производството на дрехи и обувки. Той се състои от две части: мека (използва се да се прикрепи директно към профила на прозореца с двоен стъклопакет) и твърда (която е пришита към завесата).

Друг е въпросът дали подобно решение ще се впише в цялостната ви концепция за обзавеждане на помещението. Освен това този тип пердета се закрепят за прозореца, т.е. те се движат с него и когато го отворите, няма как да попречите на ярките слънчеви лъчи.

4. Термо роло щора/ обикновени щори/ жалузи

Това е много популярен начин да се скриете от слънцето. Вписват се добре в почти всеки интериор, не е много сложно да се поставят, ще ги намерите в разнообразни разцветки и са сравнително евтини. По отношение практичността на това решение, имайте предвид, че те имат както плюсове, така и минуси.

Те позволяват лесно регулиране на наклона на ламелите. С помощта на специален механизъм можете да завъртите всеки от тях под определен ъгъл, като по този начин контролирате разстоянието по между им. Колкото по-голямо е разстоянието между ламелите, толкова повече слънчева светлина пропускат и обратно, което ще рече, че няма нужда да ги сваляте през студените месеци.

Струва си да инвестирате в тях, ако не ви притесняват недостатъците им: Непрекъснато трябва да ги регулирате, поддръжката в изрядно състояние на ламелите отнема време и ако една от пластините се развали, трудно се заменят.

5. Тенти и сенници

Ако гледката от прозореца ви е „за един милион”, просто сте длъжни да я запазите. Има вариант да го направите, да се защитите от слънчеви лъчи, а интериорът на стаята да не се промени по никакъв начин. Добро решение е да ви сложат тента или сенник. Те се изработват от платно или друга подходяща материя, която се прикрепя към олекотена рамка. Слагат се директно над прозорците, което ви осигурява пълен комфорт.

Поставянето им зависи от разположението на прозореца. Поддръжката им е малко сложна, което е причина не всеки да иска да инвестира в тях.

6. Огледално фолио

Това изглежда отлично решение, защото огледалните повърхности отразяват слънчевите лъчи. Ако закрепите огледалното фолио върху стъклото, ще се получи термос-ефект. Слънчевите лъчи не могат да проникнат през него, отразяват се от повърхността му, а това значително намалява температурата на нагряване.

Такъв „щит“, който да ви предпази от августовските жеги може да се направи самостоятелно у дома. Трябва ви само обикновено кухненско фолио и подходящо тиксо. Ще ви свърши чудесна работа на вилата, но пък трябва да се простите с гледката от прозореца.

7.Витражно фолио

Това е компромисен вариант, благодарение на който ще се чувствате и защитени, и ще може да се насладите на пейзажа отвън. Освен това имат „добавена стойност” – могат да допълнят интериора на стаята. Не струват много и се залепят лесно на прозореца. Важното е да намерите такъв дизайн, който не само да ви допадне, но и да се впише в обзавеждането в помещението.

8.Слънцезащитно фолио

Много по-професионално и все по-актуално решение е да тонирате стъклото с помощта на специални полупрозрачни слънцезащитни филми. Вече се предлагат в голямо разнообразие по отношение пропускливостта на светлина и дори различни нюанси. Представляват тънки ламиниращи листове, които се залепват директно върху стъклото отвън или отвътре. Едно от предимствата им е, че са почти незабележими – достатъчно е само да се закрепят безукорно.
Единственият минус е, че трябва да приемете, че няма как да разчитате на повече светлина рано сутрин или късно вечер. Просто няма как да залепяте и отлепяте фолиото. Ако искате да имате контрол на естественото осветление в дома си, просто трябва да заложите на останалите опции.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.