Да си направим сами: Ароматни свещи за делник и за празник

Изработката на ароматни свещи е прекрасно, но и доста трудоемко хоби. Те не само ухаят прекрасно, но са и доста трудни за направа. Тази задача не е проста и изисква много търпение и внимание. Восъкът е материал, който бързо променя формата си, затова трябва да се внимава за температурата, еластичността и скоростта на моделирането. Но пък от друга страна, резултатът е толкова красив, че ще му се възхитите.

За да изработите ароматни свещи се нуждаете от три неща – вдъхновение, фантазия и разбира се, восък и ароматни масла. Специалистите препоръчват да правите малки ароматни свещи, тъй като при големите свещи уханието бързо изветрява.

Свещи

Ето и какво ви е необходимо, за да си направите сами ароматни свещи у дома:

 1. Купете восък, фитил и ароматни масла. Може да използвате чаени свещи, или обикновени восъчни свещи. В допълнение се нуждаете от масла с различен аромат.

 2. Разтопете восъка в огнеупорен съд – най-добре на водна баня.

 3. Ще ви бъде необходим съд за свещи и фитил. Тъй като ще работите с гореща смес, добре е да използвате огнеупорно стъкло, или малка керамична форма, в която да поставите разтопения восък. Формичките за лед също са подходящи за целта. А може и готов свещник, в който направо да излеете восъка за свещи.

 4. Намажете дъното с олио, или зехтин, за да можете след това по-лесно да извадите ароматните свещи. Ако пък искате да оформите свещта направо в свещника, залепете фитила с малко лепило за дъното.

 5. Сипете восъка вътре добавете няколко капки от любимия си аромат и разбъркайте. Внимавайте, поне част от фитила да остане навън. Оставете да изстине и вашата ароматна свещ е готова.

ароматни свещи

Многоцветни ароматни свещи

Друг начин да си направите сами ароматни свещи е с цветни свещи.

 1. Вземете няколко свещи с различен цвят, маслени пастели, натрошете ги на малки парчета, вземете няколко едноцветни ароматни свещи /малки/ и тях също ги натрошете.

 2. Вземете първата начупена цветна свещ и масления пастел с конкретен цвят, сложете ги в керамичен съд или хартиена чашка, добавете от безцветната ароматна свещ и поставете в микровълната за около 30 секунди, докато се стопят парчетата. След това разбъркайте.

 3. Вземете стъклен съд и на дъното поставете фитил, намазан предварително с парафин.

 4. Сипете готовата смес в стъклен съд под диагонал и оставете чашата в това положение още 20 минути, докато се втвърди.

 5. Изберете нов цвят и повторете същата процедура, за да направите втори слой. Този път може да наклоните свещника на другата страна, за да получите нов диагонал.

 6. След като изсъхне и втория слой, направете още един последен слой. Този път може да смесите друг аромат с друг цвят. Сипете го най-отгоре, като внимавате да не покриете изцяло фитила. Оставете отново да изсъхне за около 20 минути и сте готови.

Многоцветни свещи

Резултатът е свещ в различни цветове по ваш избор, която мирише така, както вие искате.

Може да си направите подобна пъстроцветна свещ с различни аромати, или пък с различни цветове и един аромат. Ако искате да придадете на восъка различен цвят, след като сте изсипали във формата единия цвят восък, изчакайте леко да изстине и започнете бавно да сипвате другия на тънка струя. С тънка пръчица може да образувате различни линии и фигури, придавайки необикновен вид на свещите си. Приятно забавление.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *