Бърза, лесна, но идейна украса за Хелоуин

Ако Хелоуин ви вдъхновява и имате желание да го отбележите, може да споделите ентусиазма си с подходяща тематична украса

Хелоуин не е български празник, а келтски, въпреки това става все по-популярен у нас. Традицията повелява в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември хората да се преобличат като вещици и зли духове, да подреждат на входа на дома си или носят в ръце тиква-фенер, наречена „Светещия Джак” . Целта е да се уплашат тъмните сили и да бъдат прокудени надалеч. Семействата с малки деца имат друг любим ритуал – да обикалят съседите, които „заплашват” с пакости и събират лакомства.

У нас този празник се отбелязва предпазливо, но под въздействието на масовата култура взеха го приемат като отличен повод за купон! Ако и на вас ви допада идеята за „страшно” парти, значи разбирате, че тематична декорация ще създаде нужната атмосфера. Не е нужно да кичите къщата и интериора си месец или седмица преди 31ви октомври. Достатъчно е да отделите ден-два преди партито, за да създадете и подредите „страховитите” акценти!

Хелоуин се асоциира с всички любими „есенни” нюанси и характерни символи, които могат да се използват за украса на къщата. Различни тиквени фенери, призраци, паяжини, скелети, вещици с метли, черни котки и ръчно изработени допълнения могат да се подредят или направят с помощта и на децата. Възможностите ви са много, но най-популярните украси за Хелоуин са:

Декорации от тиква

Повечето деца, особено момченцата, са очаровани от възможността да направят „страшилище” от тиква. Жените у дома не ги харесват особено, но мира в семейството се постига с компромисен вариант – един „Светещ Джак” за малкия и много арт декорация за мама. Подредете различни по големина, цвят и вид тикви като композиция. Може да украсят входа на дома ви, ако сте в къща или ъглите стаите, ако сте в апартамент. Може да им направите декупаж, да ги напълните с цветя и сукуленти или просто да ги облепите с апликации, близки до идеята на Хелоуин – котки, паяци, прилепи и т.н.


А ако толкова много ви харесват светещите тикви, не е нужно и да ги правите страшни. С подходящ уред от домашната работилница на татко могат да се пробият красиви форми, от които да се вижда блясъкът на пламъчето вътре или гирляндите с лампички.

Страшни идеи. Буквално!

Тиквите са задължителни не само за Хелоуин, но и за есенната декорация като цяло. Ако търсите нещо по-характерно за Вси Светии, заложете на страховити елементи като призраци, паяци, прилепи…

Дух или призрак, например можете да си направите от тензух, чаршаф или голямо парче марля. За да придобие необходимата форма, тъканта трябва да се напои добре с разтвор на Ц200, да се надуе балон и да се фиксира върху него. По балона ще се оформи „главата” на призрака , докато тъканта изсъхне напълно. След това нарисувайте очите и устата с черен маркер върху плата или на кадастрон, който ще залепите със силно действащо лепило. Така оформени фигури може да сложите като украса на прозорци, полилеи, врати, закачалки или дори да направите „хорце” в градината.


Паяжините са нещо много неприятно, но на Хелоуин са ефектна декорация. Направете ги от бели вълнени конци, втвърдени с Ц200 или воден разтвор на захар. Получената „паяжина” може да се окачи върху полилей, корнизите на прозорците или по мебелите.

Ако ви липсват умения, въображение или време, използвайте черен креп, за да опаковате столове, вази, абажури, огледала. За да не стане твърде мрачно, „щрихирайте” с червени или оранжеви панделки.

Хартиена декорация за Хелоуин

В онлайн магазините за хоби може да намерите невероятно разнообразие от детайли, които може да превърнете в Хелоуин украса. Много по-интересно (и евтино) е обаче да си ги направите сами. От парче плътен черен картон можете да изрежете всичко, което е свързано с празника – силуети на гарвани, котки, прилепи, паяци, вещици. Може да ги превърнете в гирлянда, ако ги прикачите към оранжева лента или просто да ги прикрепите с тиксо към стени, абажури, прозорци или мебели.


Много просто, но достатъчно плашещо е да нарисувате „очи” върху овални парчета бяла хартия. Като ги прикрепите към пердетата и ъглите на стаята, където ще правите парти, ще създадете усещане на всички, че са тайно наблюдавани.

Защо да купувате скелет от магазините за парти артикули, когато просто може да го изрежете от плътна хартия?! Да, няма да е с 3D ефект, но може да се превърне в интересна декорация за външна врата или хладилник, ако не е бял.

Какво е Хелоуин без вещици?! Коледа без сняг! Ако не може да покриете лицето си с подходящ вещерски грим, може просто да си направите типична шапка с остър връх и широка периферия. Като допълнение използвайте метли, които между другото могат да се превърнат в интересен акцент на интериора в края на октомври.

Декорация за Хелоуин маса

Едно весело парти изисква не само настроение и алкохол. Трябва да подредите и подходяща маса с ордьоври. Може да не ви се иска да приготвяте некрасиво изглеждащи неща, но няма нищо лошо в това да добавите страшни акценти като прилепчета от хартия към салфетката или резбовани мини тикви към свещите, които ще са в оранжево и черно.

Текстилът на масата също може да се реши в черно и оранжево – черна покривка – оранжеви салфетки и тшлайфери или обратно.

Украса на фасада, входна врата и декорация на градината

В англоезичните държави превръщат в пищен декор екстериора на дома си по случай Хелоуин. Няма нужда от подобни крайности у нас. Достатъчно е да направите някои добавки към есенната декорация, които лесно ще премахнете след Вси Светии.

Ако имате градина, може да си направите „хорце” от духове. Заменете пъстрия есенен венец на вратата с по-тъмна алтернатива – като направите нов от боядисани с акрил клони или добавите прилепи, паяци, врани от картон.


Виждате, че да украсите къща за Хелоуин не изисква много време и пари, основното е въображение и настроение!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *