Нека да блести! Интересни идеи за осветление на дома

Домът е мястото, където прекарваме най-голяма част от времето си и където почиваме, срещаме се с приятели или просто се забавляваме. А доброто осветление влияе изключително сериозно върху нашата почивка, настроение или дори физическо и психично здраве. В зависимост от разположението на различните помещения в дома ви, може да подчертаете различните предимства на зоните за почивка, хранене и сън, както и да скриете някои недостатъци. И то именно с правилното осветление на жилището.

дневна с лампиони

Осветление за всекидневната

Всекидневната се използва често за различни цели, затова най-подходящото осветление в тази стая е разнопосочното. Вградено осветление в тавана дава възможност за осветяване на различни точки от стаята. А допълнителните лампиони и настолни лампи, ще ви осигурят добра светлина, когато работите или четете в даден ъгъл на стаята. Ако не харесвате вграденото осветление, винаги може да използвате голям полилей, за да постигнете ярка осветеност на стаята. Но не подценявайте ползите и от декоративните осветителни тела по пода или върху масичките в дневната. Те са много добро решение за подчертаване на отделни обекти, а и като допълнително осветление през зимата или късно вечер.

дневна с вградено осветление

Също така може да използвате и светещи тръби или вградено осветление под рафтовете на библиотеката. Това е оригинален начин да я откроите на общия фон и да превърнете привидно скучната мебел в нещо красиво  и елегантно.

дневна с ниско осветление

Не подценявайте и преимуществата на подовото осветление. То е чудесен избор за качествена светлина в ъглите и за аранжиране на тези зони, които не можете декорирате по друг начин.

Осветление в коридора

антре

Стенните лампи са много добро решение за допълнителна атмосфера за това помещение. Предимството им е, че скриват всички недостатъци, които иначе може да се видят, ако използвате една централна лампа. Освен това може да подчертаете различни елементи от помещението — огледалото, което визуално увеличава пространството, гардероба, за да откриете по-лесно дрехите, които са ви нужни и входната врата, разбира се. Освен това мога да се използват и като красиви декоративни акценти, или произведения на изкуството.

антре2

Осветление в кухнята

съвети за кухнята

Задължително използвайте висящи тела. Стенното осветление над котлона и мивката е допълнително удобство, но е желателно да използвате и централно осветление.  Преимущество в кухнята са и светещите тръби под шкафовете или насочващо осветление, което е вградено в пода. Така, ако ви се наложи вечер да ставате, няма да се притеснявате, че ще събудите всички.

идея за кухнята

Що се отнася до  централния полилей, той трябва да е разположен над масата за хранене или в централната част от стаята.
Съотношението 1/3 от размера на масата може да се счита за оптимално. Монтирайте лампата или полилея на височина 75-95 см над масата.

кухненско осветление

Също така, не забравяйте за многостепенното осветление, за да намалите светлината и да създадете определена атмосфера.„

тийнейджърска стая

Осветление в детската стая

Луничките по тавана са добро решение за детската стая. Както и настолните лампи. Те осигуряват допълнителна светлина за четене и учене, като мястото й е най-вече до бюрото. Желателно е да има нощна лампа и над леглото или до него. А ако става въпрос за бебешка стая слабо светещи звезди или малки лампи около люлката и креватчето  ще осигурят спокойствие на детето и спокоен сън. Особено, ако малчуганът има навика да се буди нощем или се страхува от тъмното.

младежка стая

Тийнейджърите от друга страна обичат оригиналните неща, така че може да включите и неоново осветление в интериора на младежката стая.

бебешка стая

Не забравяйте обаче, че то е по-скоро за декорация и е подходящо като акцент върху някоя стена, а не като основно осветление в помещението.

спалня 2

Осветление в спалнята

Осветлението в спалнята трябва да осигурява усещане за спокойствие и почивка.  А за целта най-подходящи са подовите лампи и настолните.  Разположете ги в ъглите и близо до стената, за да не се спъвате в тях, когато ставате нощем.

осветление в спалнята

спалня

Ако все пак държите на по-ярко осветление в стаята, изберете стенни осветителни тела от матово стъкло, които също да създават усещане за спокойствие и релакс и няма да развалят съня ви.

спалня идеи

Осветление в банята

банята

То задължително трябва да е ярко и силно. И над огледалото обезателно сложете допълнителни осветителни тела. Банята  често се оказва най-използваното помещение не само за грим и сутрешен тоалет, но и за всички козметични процедури.. Монтирането на стенни лампи в банята, отстрани на огледалото е много функционално решение, тъй като имате симетрично осветление. Най-добре  е лампите да се разполагат на нивото на лицето, но ако пространството не е достатъчно, можете да ги поставите и над огледалото, което също ще бъде добре.

идеи за банята

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *