Макрамето е отново на мода — интереси идеи за декорация на дома

70-те се завръщат, а заедно с тях и модата на макрамето. В интериора на модерния дом то може да се превърне в интересна декорация или стилен аксесоар. Мебели декорирани с макраме, люлки, поставки за саксии, дори преградни стени-макрамето намира приложение практически навсякъде. Ето няколко идеи за изработване на различни декорации от макраме, които ще намерят място и в най-модерния дом.

Люлка за терасата

За целта са необходими два метални обръча – 70 и 110 см съответно. Минималната дебелина е 35 ммм. Необходими са още 12 метра канап или здраво въже, както и дебел шнур, за свързване на седалката и облегалката.

Макраме

Шнурът се усуква около всеки от обръчите, като на всеки 20 навивки се завързва по един възел. Нишката е силно опъната и усукана. Може да намажете след това шнура с лепило, за да осигурите допълнителна здравина.

Започвате да плетете въжето или канапа върху всеки от обръчите, като на все две навивки правите по един възел. Плетат се двойни бримки, между които се оформят възли, като е много важно те да бъдат еднакви по големина.

Дъното на креслото се изплита от плоски възли в шахматен ред. Оставете част от въжето или канапа да виси, за да може да го свържете след това с готовия обръч, който също е изплетен и готов за облегалка.

За да съедините вече готовата седалка с облегалката, поставете по-големия обръч в предната част и завийте висящите конци към долната част на облегалката. Под ъгъл от 70 градуса наклонете по-големия обръч назад. За да регулирате ъгъла, може да използвате дървена летва за опора като я поставите между двата обръча.

След като приключите със закрепването на основата, идва ред и за усукване на плитките за фиксиране на гърба, които се формират около върха на дъгата. Започнете да плетете от горе на долу, като плетете вертикално към седалката. Когато приключите с плетенето на макрамето от обръчите на облегалката към седалката, може да го махнете летвата.

Макраме
След като фиксирате двата обръча, се изплитат допълнителни ремъци, които се закрепват в задната част на облегалката и от двете страни на седалката. След това се връзват върху дърво и ли метална кука, в зависимост от това, къде ще бъде разположена люлката.

Параван от макраме

завеса от макраме
Върху дървена рамка усучете в горната и долната част бял канап или въже. Опънете нишките вертикално надолу, като на равни интервали правите по един възел. Накрая вържете останалото от въжето или канапа към основата на рамката. То този начин може да оформите и тройна преградна стена.

Кресло — хамак

Предложения модел се плете на същия принцип като люлката, но се използва само един обръч с диаметър около 90 см и височина около 2 метра. Канапът или макрамето се усуква около обръча, но този път се плете под формата на паяжина в основата — с възли на всеки 5 см и плитки от центъра към външната страна на седалката.

кресло хамак
Горната част се плете с шахматни фигури като може да се декорира с мъниста или други. Облегалката е по-широка към основата и постепенно се стеснява към върха, преминавайки в здраво изплетено въже, което се закрепва на кука на тавана или на монтирани халки. За изработването на такова кресло обръчът в основата е около 90 см, а нужното количество канап е около 20 — 25 метра.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *