Градина на балкона — да отгледаме маслиново дърво у дома

Със сигурност сте видели, че в почти всеки дом в Гърция има маслиново дърво на двора. Или храст на терасата. Но докато в родината на Омир, маслината е едва ли не национален символ, то у нас отглеждането й е по-скоро хоби.

маслиново дърво в саксия

Как да си отгледаме маслиново дърво в домашни условия?

За да отгледате маслиново дърво в домашни условия, е необходимо да вземете под внимание няколко неща:

  1. Маслините са топлолюбиви. Затова ги съхранявайте в помещения, където зимата температурата не пада под 5 градуса. Най-чувствителни са стеблата им, когато са в контакт със земята, заради което е добре да ги държите в топло помещение.

  2. Осигурете им достатъчно светлина. Маслините обичат директна светлина и то много. Затова не ги дръжте на сянка, а дори и на балкона да ги отглеждате, задължително ги дръжте в открита част, за да се осветяват през целия ден.

  3. Подрязват се през пролетта на не повече от 60 см от височината на стъблото. Ако искате да дават повече плод, задължително ги подрежете в началото на пролетта, преди да започнат да се развиват. Отрежете ги на височина от 30 до 60 сантиметра, за да се разлисти по-ниско долу. Първите си плодове дървото започва да дава 3 години след засаждането си.

  4. Спазвайте схемата за поливане стриктно. Маслините не обичат много вода и въпреки това през пролетта и лятото е добре да ги поливате поне 1 — 2 пъти в седмицата. По-активното поливане започва през пролетта, като се стараете да следите почвата да е сравнително суха. През есента поливате по-рядко — 1 път в месеца, а през зимата през по-голяма част от времето дръжте почвата суха.

  5. Торенето се извършва, преди да започне да дава плодове. Наторете маслините в периода на вегетация, когато започват да образуват цветове. Добавете азотен фосфат, а следващия път, когато се налага да ги наторите, е при даването на плодове. За да може да берете богата реколта от плодове, подрязвайте растението редовно в началото на пролетта и изчакайте поне до 10-тата година, за да даде по-голям добив.

  6. През зимата пазете растението в леко влажни помещения. Дори да поливате по-рядко маслината през зимата, задължително се убедете, че е на светло и топло, а въздухът е леко влажен. Това е идеалната среда за тези растения.

  7. Използвайте лека песъчлива почва за засаждане на маслини. По принцип маслините не са капризни към почвите, на които се засаждат, но все пак избягвайте тежки, глинести и влажни почви. Ако го отглеждате в градината, изберете по-суха и лека почва. Ако засаждате дървото в саксия, може да предпочетете песъчлива, водопропусклива и дори камениста почва.

  8. Пазете дръвчетата от студа. Ако решите да отглеждате маслини на балкона, най-добре е да изберете широка саксия, която лесно може да бъде транспортирана при първите студове. Пазете растенията от студено време, особено ако все още са млади.

Някои маслини са студоустойчиви и могат да издържат до —18 градуса, но това са големи дървета, които са с добре развита коренова система. Не ги дръжте на температури по-ниски от 5 градуса, а най-добре би било да ги оставяте в топли и слънчеви помещения, за да се развива спокойно, дори и през зимата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *