7 дългоцъфтящи растения за вашата градина или балкон

Дойде време не само за сериозна работа на открито, но и да се насладим на пъстри букети живи цветя

Ако не можете да си представите вашата градина, тераса или балкон без пищните букети на цъфтящи растения, значи краят на пролетта и началото на лятото е любимото ви време от годината. Тогава може да се насладите на пъстро великолепие от нюанси. Ако освен романтични, сте и практични градинари обаче, най-добре е да засадите дълго цъфтящи растения. Обещаваме ви уханна и красива градина от пролетта до края на есента, ако заложите на:

Виола

Т.нар. Внучка на теменужката е любимо растение на всички нежни души. То символизира чистотата и невинността и е любимка на цветарите. Виолата има както многогодишни, така и едногодишни сортове. Тя е предпочитан елемент от ландшафтния дизайн, защото може да се размножи както със семена, така и с разсад. Тя непретенциозно цвете и единственото, което ще поиска от вас е редовно разхлабване на почвата и поливане. В замяна ще ви даде невероятно разнообразие от цветове: от чисто бяло до почти черно с различни нюанси на жълто, синьо, червено.

Салвия

Знаехте ли, че наричат салвията „Растение на здравето”. Обяснението е просто – името на му идва от латинската дума „salvus”, което означава „Бъди здрав!“. Още от древността са били наясно с лечебните свойства на растението, наричано още „градински чай”.То радва градинарите с богата цветова палитра, форма и размер на цветчетата. Има високо съдържание на етерични масла, използвани в традиционната медицина и домашната козметика, което го прави добро средство срещу натрапници като комарите.

Салвията е дошла при нас от Бразилия, което ще рече, че обича слънцето. Разсадът се засажда в края на май – началото на юни. Растението предпочита леко пропусклива почва, редовно плевене, поливане, разрохкване на почвата.

Ако се грижите добре за нея, Салвията ще ви подари букети огненочервени съцветия под формата на четка с дължина 14–20 см от юни до първата слана. Самият храст може да достигне височина до 60 см.

Върбинка

Разказват се много легенди и истории за това цвете. Според една от тях върбинката е била способна да дари човек с прозорливост. Нашите предци са вярвали, че отглеждайки това цвете в къщата, стопаните ще натрупат по-лесно богатство, други пък са го приемали като любовно биле. При всички случаи това мистериозно растение дава красив цвят и лесно се отглежда.

Върбинката обича сянката и единственото, което ще „поиска” от вас е плевене и навременно поливане. Ако сте грижовни стопани, ще ви зарадва с цветове от розово до всички нюанси на червено.

Може да си я отгледате и от семена, но е много по-удобно да вземете готов за засаждане разсад в почвата. Имайте предвид обаче, че това може да стане само при стабилна положителна температура. По време на активен растеж и цъфтеж върбинката трябва да се полива редовно. Ако навреме премахнете изсъхналите съцветия, ще се радвате на прекрасен цвят от бяло и кремаво до синьо и лилаво до първото сериозно застудяване.

Тагетес или турта

Тагетес, известно и като турта, е скъп спомен на повечето от нас. То е едно от най-популярните цветя, отглеждани на село при баба. Може да расте на сянка, но можете да постигнете наистина пълен и красив цъфтеж, като засадите тагетеси на най-слънчевите места в градината ви. Ако обичате разнообразието от нюанси на жълто и оранжево, с тяхна помощ ще напълните двора или терасата си с десетки малки слънца.

Може да се отглежда от готови разсади още в края на май – началото на юни, за да имате постоянен цъфтеж в продължение на два месеца, или от семена, като ги засадите в открито пространство, но тогава ще видите първите цветя едва през август. Поливайте растението активно през периода на растеж, но през летните горещини го правете вечерта, за да не изгори листата и цветята на яркото слънце.

Петуния

Цветето дължи необичайното си име на португалската дума petun – „тютюн“. Обяснява се с факта, че листата на петунията и тютюна донякъде си приличат. Цветето цъфти от юли до първата есенна слана. Ако го харесвате, го засадете вечер или при облачно време, но през топлите сезони.

Петунията много лесно се гледа. Не забравяйте да я наторите, още когато я засаждате в почвата. Ако я подхранвате редовно, ще имате красив и дълъг цъфтеж от чисто бяло до наситено синьо.

Есенна анемона

Това цвете е красиво многогодишно растение, което не изисква специални грижи и произлиза от Япония и Китай. На специализираните пазари може да откриете около 150 вида. Особеното очарование на анемоните придават големи листа под формата на разчленени пера, наситен цвят и венчелистчета от пъпки, пърхащи дори при лек полъх на вятър. Височината на растението, в зависимост от сорта, варира от 70 до 140 см, а периодът на цъфтеж продължава от средата на лятото до средата на октомври.

Ехинацея

Наричат я още „Билката на индианците”, но за начинаещите цветари е истински подарък, защото е растение, което лесно ще отгледат и най-мързеливите. Може да се засади веднъж и да не се пресажда дълго време. В същото време храстът на ехинацеята постоянно ще ви дарява с красиви цветя.

Въпреки, че е дошло при нас през цял един океан, растението се е адаптирало с лекота към нашите климатични условия. Расте от 60 до 120 см и ще ви радва с невероятни нюанси от пурпурно през прасковено до бледорозово и жълто. Цъфти от юни до първите мразовити дни на октомври.

Ще отгледате ехинацея лесно, ако имате на разположение слънчево място и ако наторявате редовно почвата, в която сте го засели. Поливайте умерено и на есен не забравяйте да подрежете растението ниско.

Имайте предвид, че през първата година цветето не цъфти. То оформя подобно на розетка с листа и е високо около 20 см. Втората година обаче се появява цвят, а всяка година след това ще се радвате на все по-гъста туфа и обилен цвят.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.