Има ли перфектен матрак и как да го изберем

Пълнежът на матрака е съществен елемент, който ще ни помогне да изберем идеалният вариант сред предлаганите видове на пазара

Какво е най-важното, когато избираме матрак за семейната спалня? Или може би предпочитаме да спим сами на него? Въпрос на лично предпочитание, който не измества основната тема, свързана с това как да подходим, за да си осигурим уют и здравословна почивка.

Това, което наистина определя специфичните характеристики на този ключов елемент от спалнята, е пълнежът. При откриването на модел, който да отговаря на нашите нужди и навици, ние трябва да проучим именно него.

Мемори пяна

Материал, който се отличава с термочувствителност – адаптира се към температурата на тялото и реагира, благодарение на специалната разработка, намерила приложение и в самолетите. Основната му роля е, че запомня извивките на тялото и много по-бавно възвръща формата си.

А ако специфичните нужди могат да бъдат удовлетворени, не само в индивидуален план, но и спрямо партньора, с когото делите едно легло, това вече е перфектното решение. Възможно е, ако заложите на технологията Double Care при матраци Isleep, при която са налице две ядра в един калъф за настройване на съответната твърдост според потребностите на ползвателите.     

С пружини или без тях

Масово предпочитани са матраците с пружини, тъй като те гарантират повече опора на гръбначния стълб. Разбира се, тук има и изискване те да са комбинирани с подходящи материали, за да обгръщат тялото и да се разпределя напрежението равномерно. Целта е максимален комфорт, а производителите предлагат и варианти: бонел и покет пружини.     

Матраците с бонел пружини притежават средна твърдост. Вътре те са снабдени с спираловидна тел с допълнително подсилване. В зависимост от плътността и дебелината на използваната тел, се определя и самата твърдост на матрака. Те обаче са търсени от потребителите, защото осигуряват проветривост висока хигиена.

Вложените памучна или вълнена вата, текстилът или слоят пяна създават добра изолация, а комбинацията от всички фактори може да насочи и към степента на анатомичност и ортопедичност на избрания матрак.    

Моделите с покет пружини се славят със своите удобства, издръжливост и са типични за високия клас матраци. Пружините тук не са съединени, а са пакетирани в отделни джобове, за което подсказва и наименованието им. Чрез този начин на изработка се постигат повече на брой опорни точки, което рефлектира върху комфорта на спящия върху този тип матрак. Гъвкавите пружини са способни да реагират при всяко движение на тялото. Те съумяват да изолират движенията на партньорите, ако се използва от двама души.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *