Спалнята — не само за отдих и почивка

Спалнята е едно от най-важните помещения във всеки дом, но в последните години се превръща във все по-функционално място. Тук почивате, тук може да работите, да спите, или да приберете част от вещите, за които няма място в другите помещения на дома. За да не превръщате спалнята в складово помещение и да може едновременно и да почивате, и да работите там, ето няколко идеи за организиране на помещението.

дрешник

Дрешник вместо гардероб

Ако ви предстои тепърва да обзавеждате спалнята си или да я ремонтирате, изберете дрешник вместо гардероб. Той ще ви позволи да използвате ефективно пространството от пода до тавана, да си осигурите повече рафтове и да приберете повече вещи. Плъзгащите се врати, освен това се отварят по-лесно, а и ще ви бъде изключително по-удобно да скриете набързо хаоса, ако нямате време да чистите заради неочаквани гости у дома.

спалня с ракла

Поставете ракла–пейка

Стана модерно в последно време, в спалните да се слагат тапицирани пейки пред леглото. Направете още една крачка напред в модата и поставете ракла — пейка. Тапицираният сандък не само ще ви служи за допълнително удобство, когато се приготвяте сутрин, но и може да се използва като хранилище за завивките. При това, без да правите компромиси с дизайна на помещението.

Бюро в спалнята

Сгъваемо бюро до прозореца

Една спалня не е спалня, ако нямате поне една нощна лампа на шкафчето и едно кресло край прозореца. А защо не превърнете това кътче, освен в място за отдих, и за работа. Малка табуретка може да ви послужи за сядане, а сгъваема маса под прозореца е едно добро решение да организирате работното си пространство. Когато приключите просто поставете табуретката пред креслото и сте готови–имате отново кът за почивка и удобно място за четене, където да си вдигнете краката при нужда.

спалня с дневен кът

Спалня и хол в едно

Ако живеете в студио или едностаен апартамент и ви се налага да бъдете по-креативни с организирането на пространството, обособяването на отделни кътове може да се окаже проблем.

Желателно е мястото, където спите, да е напълно отделено от останалата част от помещението. За целта може да преградите стената на две с тънка, полупрозрачна преграда от пода до тавана, да използвате японски параван или да поставите разделителна секция. Тя може да е изградена от пода до тавана, с рафтове на различна височина и плътна долна част, оформена като шкафове или библиотека. Това ще позволи да се осветяват едновременно и двете части на помещението, а в същото време да не се нарушава личното пространство.

легло в стената

Падащо легло и подиум за повече пространство

И накрая, но не по-важност, може да си поставите падащо легло или двоен под, ако искате да си осигурите допълнителна площ за съхранение. Ако мястото ви е малко, може да поръчате падащо легло, което да се прибира край една от стените, а вечер да го сваляте. Под него може да направите широк подиум, който да изпълнява през деня функцията на трапезария или работен кабинет, а вечер–на основа за спалнята. Подиумът може да има и друго преимущество — с няколко чекмеджета или капаци отгоре, да го използвате за съхранение на всички излишни вещи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *