15 неща, които не бива да има в добре обзаведена спалня

Ако сте правили основен ремонт или сте новодомци, със сигурност искате да изпипате интериора във всяко помещение. Не е задължително да използвате услугите на специалист, за да се справите, но трябва да сте наясно какво може да има в една стая и какво – не. Обърнете особено внимание на обзавеждането на спалнята. Ако не обмислите добре решенията си; ако спестите от мебелировка или покрития; ако използвате погрешно обзавеждане, това ще се отрази на вашия комфорт. Чувствайки се зле, няма как да си починете адекватно и това ще промени напълно качеството ви на живот.

За да сте сигурни, че сте обзавели наистина добре спалнята си, в никакъв случай не трябва да си позволявате:

1. Лоша шумоизолация

Естествено! Колкото и луксозно обзавеждане да имате в спалнята си, то не може да ви гарантира качествен сън, ако стаята не е добре изолирана от звуците на съседните помещения.

Спасете себе си и почивката си от шумни съседи, звуци от булеварда и тийнейджъра ви, който иска да слуша музика, която не ви допада. Надежден стъклопакет на прозореца, изолация по стените, покритие на тавана – всичко това ви гарантира усещане за неприкосновеност, която е нужна и за почивката ви и за психическото в и здраве в град, пълен с хора и толкова много ненужен шум.

2. Твърде ниско/високо легло

Всички търсят красиво и удобно легло, но не се замислят за височината му. Не правете тази грешка. Трябва да знаете, че ниското легло създава усещане за психологически дискомфорт. Когато лежите върху него ще се чувствате смазани при вида на окръжаващата висока мебел. Освен това, колкото по-нисък е матракът, толкова е по-близко до пода, което вреди на здравето ви и ще създава проблеми, когато чистите в помещението.

Не е приятно и когато леглото е твърде високо. Може да се нараните, когато ставате през нощта. Може дори да паднете по време насън. Освен това високите легла изискват допълнително обзавеждане, което се поставя под матрака им – кошници, например.

3. Необмислено осветление

Спалнята е стая за почивка, но не може без осветление. Независимо дали живеете сам или сте семейни, се нуждаете от полилей, нощни лампи, дори стенни свещници и осветление на тоалетката, ако имате такава.

Размерите им имат значение. Не си позволявайте лъскав, тежък полюлей, например! Да, нуждаете се от светлина в спалнята, но това не е бална зала. Да не говорим, че по фън шуй подобни тежки предмети над леглото само ще ви създадат неприятно усещане и ще ви накарат да се чувствате като под тежест.

Малък полюлей или красиво декориран таван с модерните
ЛЕД светулки са чудесно дизайнерско решение. Абажурите изглеждат добре на стената или нощната лампа. ЛЕД лентите могат да останат на пода или над огледалото на тоалетката.

4.Легло, несъгласувано с размера на помещението

Всеки иска като си легне да се чувства като крал, но огромния матрак в стандартна спалня не изглежда добре. Ще се блъскате в ръбовете на леглото, когато отидете да дръпнете пердетата, няма да имате място за шкафове, където да държите завивките. Ще се лишите от табуретки или приятна дамска тоалетка.

Мислете за леглото си по два начина: И като мебел, която ще ви служи за почивка, и като цяло от ансамбъл за обзавеждане на спалня. Нека то изглежда хармонично в стаята за релакс.


5.Присъствието на библиотека

Повечето хора обичат да четат преди сън, но класическата библиотека няма място в спалнята, колкото и да е малък апартамента ви. Рафтовете с книги ще отнемат място, което може да използвате за друга по-подходяща за помещението мебел. Освен това по страниците се трупа прах, който може да превърне живота ви в кошмар, ако имате алергия.

6.Огледало до леглото

Много е провокативно и дръзко да имате легло над леглото. Може да си го позволите, ако имате възможност, но не го слагайте на стените около матрака или шкафовете.

Повърхността му отразява светлината, което визуално може и да увеличава размерите на помещението, но пречи на здравословния сън, особено сутрин.

7. Липса на декорация

Почивката не означава само сън. Да, няма да водите всичките си гости там, но просто боядисани стени създават ненужно стерилна обстановка. Сложете картини, които ви отпускат, съгласувайте ги, ако трябва с фън – шуй философията. Може да поставите дори някое по-дръзко платно.
В спалнята ще изглежда добре и друг тип умерена декорация. Сложете това, което ще провокира приятно усещане, без да ви превъзбужда след тежък ден.

8. Цветове в крайностите

В спалнята има място за всеки нюанс, но не и за еднообразие. Не си позволявайте нито крещящи цветове, нито стерилни и скучни нюанси. В никакъв случай не залагайте само на черно или ослепително бяло. Радвайте се на подходящи комбинации, които няма да ви стряскат сутрин, а ще ви отпускат приятно вечер!

Заложете класически или модерни съчетания. Използвайте топлите цветове като приятни акценти, а основните трябва да са в неутралната гама. Бялото и черното трябва да маркират, но не и да обсебват. В златната среда са кремавото, пастелните нюанси, приглушено розово, кафяво, синьо, зелено.

9.Контрастна стена срещу леглото

По логиката на избора на цветове трябва да внимавате с избора на декорация на стената, която е точно срещу леглото ви. Ефектна картина е добре дошла, но боядисана стена в цвят много различен от останалите напряга очите и пъди съня.

10.Каквото и да било над таблата

Да, в съвременните апартаменти няма особено място за мебели, но да сложите шкаф или каквато и да било конструкция над главата си е много лошо решение.Цял живот ще се чувствате така, сякаш над главата ви ще се срути нещо, докато спите и нищо чудно да стане така при земетресение.

Спестете си подобно очакване. Изберете високи шкафове и ги подредете до леглото си, ако трябва, вместо да обсебвате мястото над главата си.

11. Лоша позиция на леглото

Акцент във всяко обзавеждане за спалня е, естествено, леглото. Не създавайте друг – няма да се получи добре! Това е помещение за покой и всичко трябва да бъде организирано според подходящата мебел за целта.

Леглото трябва да се постави така, че да не блокира движението в стаята и излизането от нея. Таблата да не е под климатика и до прозореца. Леглото трябва да отстои на равно разстояние от двете успоредни на дължините му стени.

12. Под без покритие

Спалнята е помещение, в което се движите най-малко, но топлоизолацията е от първостепенно значение за нея. Надеждното покритие пази краката от подхлъзване през лятото и изстиване през зимата.

Подходящ килим или мокет трябва да имате дори, ако имате подово отопление.

13. Да забравите нощното шкафче

Нощното шкафче е толкова малка мебел, че се сещаме за нея най-накрая, когато оформяме обзавеждането за спалня. Независимо от размерите си обаче, е от важно значение, защото е мястото, където ще поставите будилникът или телефонът на безопасно разстояние от главата си. Върху нощното шкафче се слага тялото на лампата, която ще използвате и същевременно няма да пречите на половинката си, ако ще четете преди сън или чашата с вода.За каквото и да го използвате, не можете без него. Съвременните дизайнери отричат необходимостта от използването на пълен спален комплект. Нощното шкафче може да не върви към леглото сте избрали. Просто изберете това, което ви допада и ще ви свърши максимално полезна работа!

14. Удобни шкафове, които да се погрижат за реда

Гардероб, шкафове, рафтове и кошници дори са винаги на място в спалнята. Благодарение на тях цялото ви спално бельо, шалтета, одеала и т.н. ще бъдат подредени чисти и спретнати.

15. Неудобен матрак

Каквото и да говорим, спалнята е преди всичко място за спане. Не слушайте познати и реклами, доверете се на себе си усещането на тялото си. Изберете матрак сами – такъв, който ще ви кара да се чувствате добре и благодарение на който сънят ще бъде благословия след най-тежкия ден.

Непременно се обзаведете с модерни модели, които ще ви защитят от алергени, поддържат се лесно и обещават дълъг срок на годност!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *