Как и с какво да обработим дома си срещу коронавирус?

С надежда дезинфекция можем да се погрижим за здравето на семейството си в разгара на поредната вълна коронавирус

Вече две години живеем с невидим, но много лош „съквартирант”. Коронавирусът се оказа колкото опасен, толкова и устойчив. Щамът се предава с лекота не само по въздушно -капков път, но и при контакт с повърхности. По тази причина заболяването се дължи предимно на факта, че хората пренебрегват санитарните стандарти. Независимо дали искате Зелен сертификат, дали одобрявате ваксинирането или не, трябва да знаете, че просто нещо като добрата дезинфекция може да сведе до минимум риска от заразата.

Изберете подходящия дезинфектант

Популярните препарати помагат да поддържате идеално чист дом, но за унищожаване на вируса са нужни по-силно действащи средства. Търсете агенти с високо съдържание на алкохол, хлор и амоняк. Първите са ефективни при обработването на ръцете, приспособленията и приборите у дома, а останалите са нужни за почистване на подове и други гладки повърхности.

Алкохолни съединения

Търсете ги под формата на мокри кърпи, спрей, гел. С тях може да почиствате всичко, но не и екрана на таблета или телефона си. За да сте сигурни в дезинфекциращата им сила, купете си такива препарати, чието съдържание е най -малко 60% алкохол. Не се увличайте по красивите думи в рекламите или препоръките на търговците – ароматите, парабените, триклозанът са нежелателни – те имат доказан лош ефект върху кожата.

Най-добре изберете продукти на основата на изопропилов алкохол (70% или повече). За разлика от етанола и пероксида, то е щадящо към кожата на ръцете и с подобна концентрация унищожава до 99,9% от вирусите и бактериите.

Купете в бутилки и може да го използвате дори в моменти, когато водата е спряна и не може да използвате сапун.

Хлорни съединения

Те се по-остри на мирис и по-силно действащи от алкохола. Продуктите, създадени на базата на хлорни и пероксидни съединения, показват изключително висока ефективност, но не ги използвайте върху тъкани, деликатни материали и метални повърхности, които могат да корозират.

Изберете начин на дезинфекция

Процесът не е просто използване на определени препарати върху повърхности. Начина на обработка се определя от възможността, по който вирусът ще попадне в жилищното ви пространство.

1. Превантивна дезинфекция

Тя се извършва, когато съществува заплаха за пренасяне на вируса отвън, т.е. ако имаме подозрение, че ни е гостувал заразен. Наред с дежурното проветряване на определен период от време, се прави мокро почистване, редовно третиране на ръцете с антисептик или измиване със сапун. Казват, че са нужни пет дни поддържане на такива мерки и след това няма риск за заразяване.

2. Фокална

Този тип дезинфекция се прави в помещенията, където със сигурност са обитавани от заразен човек. Освен надлежното изтъркване на мебели, дръжки на врати, санитарен порцелан с препарат, въздухът се дезинфекцира допълнително с UV облъчватели.

Дезинфекция на работни помещения и институции

В случай на пандемия се дезинфекцира всичко – особено помещенията на всички организации, институции, офиси, където има голямо движение на хора – университети, училища, летища, гари, автогари и туристически обекти.

Тъй като никой със сигурност не може да каже дали има или не заразен човек е в сградата, се препоръчва да се действа по следния начин:

Два-три пъти на смяна се прави мокро почистване и дезинфекция с подходящи препарати.

Въздуха се вентилира и обработва с UV лампи.

На всеки 2 часа контактните повърхности – ключове, смесители, дръжки на врати, парапети, маси, облегалки на столове, терминали, касови , се дезинфекцират.

Осигурява се свободен достъп до дезинфектанти с дозатор, антисептични, дезинфекционни кърпички.

Много е важно да се помни, че ковид-вирусът живее извън тялото от 3 часа до 4 дни, на неръждаема стомана -2 дни, върху пластмаса – 3, а на банкноти – само 4 часа.

Дезинфекция на помещенията у дома

Независимо колко често се прави дезинфекция на обществени места, рискът от внасяне на вируса у дома не е изключен. Обувките и ръцете не могат да се опазят, но към обичайното почистване на стаите трябва да добавите и по-специална грижа – извършете по-внимателно третиране на потенциално опасни зони.

Къде, как и с какво се дезинфекцира сигурно?

Изтъркайте два пъти дневно ключовете и домофонна слушалка с антисептична салфетка или препарат с алкохолен състав;

Всеки път, когато се приберете, обработете дръжките на вратите с алкохолен антисептик;

Маси, облегалки на столове, дръжки на шкафове се нуждаят от третиране със сапун на всеки 2-3 дни;

С влажна салфетка веднъж дневно минете по кухненските плотове, ако нямате болен у дома. Ако поне един е под карантина, го правете след всяко хранене;

Неща като тоалетни принадлежности (гребени, четки за зъби) могат да се третират с обикновена влажна кърпичка;

Смесители и мивки дезинфекцирайте с обичайната за почистване битова химия, но на два дни, вместо веднъж седмично;

Много по-голямо внимание изискват тоалетна чиния, вана, биде. Те трябва да се третират със съединение, съдържащо хлор ежедневно при болен у дома. Ако правите дезинфекция превантивно, достатъчно е да правите подобно почистване два –три пъти седмично.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *