Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи по – дълго

plodove i zelenchuciВ наши дни всеки един се старае да влага финансовите си средства все по – разумно. Ето защо все повече семейства се опитват да се хранят здравословно, без да надхвърлят бюджета си. Това е причината всяка домакиня да знае как да съхрани и оползотвори всички продукти в кухнята. За съжаление опазването на плодовете и зеленчуците свежи е доста трудно и ежедневно част от закупените такива влизат коша за боклук, което от своя страна е равносилно на изхвърляне на пари.

За да не ощетявате семейния бюджет и винаги да имате свежи плодове и зеленчуци под ръка е нужно да следвате няколко прости правила.

Първо избягвайте големите хипермаркети, когато става дума за плодове и зеленчуци. Вероятно те са били поне няколко дена на щанда и прибирайки се в къщи с тях имат не повече от ден докато се развалят, а вие да хвърлите. Отидете на пазара там има голямо изобилие от органични пресни продукти, които не може да се сравняват както по вкус, така и по качество с предлаганите в магазина.

Ако по една или друга причина пазара не е удачен вариант за вас самите, ние ще и подскажем как да запазите възможно най – дълго свежестта на закупените плодове и зеленчуци.

Зеленчуци

зеленчуциМарули: добре е, след като се приберете в къщи да измиете марулята добре и да я оставите да се отцеди от водата. След това я поставете в съд с похлупак. Това ви гарантира удължаване на нейната свежест с още няколко дни.

Краставици: преди да ги поставите в хладилника ги извадете от найлоновата торбичка и НЕ ги измивайте. Това ще го направите непосредствено преди употребата им.

Домати: колкото и да не ви се вярва доматите, за разлика от всички други зеленчуци може да запазите свежи по – дълго ако са извън хладилника. Доматите отделят етилен, който може да доведе до по – бързо мухлясване и другите зеленчуци в хладилника.

Гъби: най – добрия вариант да запазите губите свежи отново е да ги поставите в хладилника, но точно както краставиците не ги измивайте предварително. Попиването на вода ще доведе до преждевременното им разваляне.

Моркови: морковите най – добре ще съхраните в найлонова торбичка с дупки поставена в хладилника.

Плодове

плодовеТова, което важи с пълна сила и за всички видове плодове е да не ги измивате, преди да ги сложите да се съхраняват в хладилника. Те са покрити с тънък восъчен слой, който ги предпазва от гниене.

Ябълки: ако те все още не са узрели напълно няма проблем ако ги оставите във фруктиера на масата, докато узреят.

Портокали:  също може да оставите извън хладилника, въпреки че в него те няма да променят вкусовите си качества до три седмици.

Грозде: добре е да го съхранявате в найлонова торбичка с дупки и задължително в хладилник, като преди това задължително махнете гроздовите зърна, които не са прикрепени към стъблото.

Ягоди, боровинки и малини: поставете в пластмасова купа в хладилника.

Диня: пазете динята далеч от други плодове в хладилника. Етиленът, който се отделя от тях ще спомогне за по – бързото ѝ разваляне.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *