Да изберем идеалния климатик за всяка стая

Комфортният климат в дома има само едно определение: Трябва да е такъв, че да не се забелязва. За да живеете в идеална среда, не трябва да е нито горещо, нито студено, нито прекомерно влажно, нито с твърде сух въздух. Ако имате поне един проблем от посочените, решението е да инсталирате климатик, който да го реши.

Проблемът е, че няма универсално решение за целия апартамент и често пъти се налага да се съобразим с този факт. Затова и когато избирате климатик, добре е да изберете няколко различни модела.

Средно за всеки 10 квадратни метра площ, с височина на тавана до 2,7 м., е необходима 1 kW мощност на апарата. Най-важното значение при избор на климатик е спецификата на помещението.

климатик идеи

Изчислено е, че комфорта в спалнята се постига и с 0,8 кВт на всеки 10 квадратни метра. Кухнята обаче изисква по-мощен уред (до 1,5 кВт на 10 кв.м) , имайки предвид топлината и влагата, които винаги са налични в това помещение.

Ако поставите по-мощен климатик, неговият компресор ще се включва и изключва често, а устройството с ниска мощност ще работи почти без спиране. Естествено, издръжливостта на двата вида апарати ще е подложена на изпитание.

Климатик в хола

Уредът трябва да „удовлетворява” цялото семейство, защото всекидневната е стая за всички обитатели на дома и дори за гостите им. По тази причина въздухът, който подава, трябва да е дифузен и да може да регулира посоката на въздушната струя.

Немислимо е да купите апарат, който да не филтрира въздуха.  Поради присъствието на толкова много хора няма как въздухът да не е замърсен. Филтрите на модерните климатици са способни да уловят всичко: прах, бактерии, полени. Имате възможност да купите дори модел с ароматизатор – тогава въздуха в стаята ви ще ухае на цветя.

Много е важно филтрите да се подменят на всеки три месеца, защото в уредите бактериите започват да се множат. Не пренебрегвайте и лампичката, която сигнализира, за да ви предупреди, че е време за смяна!

Климатик в стаята

Климатик в спалнята

Най-добрите климатици за тези помещения имат таймер, с който можете да програмирате устройството да работи оптимално дори докато спите. Удобно е да си лягате, когато в помещението е по-топло, но не е добре да спите в твърде отоплено помещение. По-добре е климатикът да започне да охлажда малко въздуха докато спите и когато достигне температура от 18-20 ° C, да поддържа това ниво. Програматорът ще се погрижи устройството да се включи, когато трябва да се събудите, за да отидете на работа. И ще се радвате на комфорт и уют при събуждане.

Климатик в детската стая

Изберете устройство с широк спектър от функции. Климатикът трябва да бъде безопасен за здравето на детето,  да разпределя равномерно въздушния поток в стаята и да пречиства въздуха. По-малко бактерии във въздуха – по-малко здравословни проблеми.

„Детският” климатик трябва да може да нагрява въздуха и да бъде толкова тих, че да не пречи на детето да спи.

климатична система

Климатик в кухнята

Освен да охлаждат и пречистват въздуха, съоръженията за това помещение трябва да имат специални филтри, които абсорбират неприятните мизирми на пържено и готвено.

Най-важно е да запомните: При топло време навън, не трябва да оставяте климатика да работи на максимална мощност непрекъснато. Разликата между температурата в помещението и тази навън трябва да бъде най-много 5-8 ° C. По-сериозните разлики могат да провокират различни заболявания.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *