Естествените ароматизатори в дома

ароматизаторЛятото отдавна отмина, а с него и свежестта в дома. Имайки предвид минусовите температури навън все по – рядко отваряме прозорците, а когато това се случва, то е само за няколко минути. Поради тази причина в дома ни се образуват различни неприятни миризми, от които не може да се отървем лесно. Обикновено използваме различни ароматизатори закупени от супермаркета и с тях се опитваме да заличим миризмата на готвено, цигарен дим или миризмата от домашния любимец. За жалост ароматизаторите са изкуствено създадени и съдържат различни химични вещества, които могат да навредят на здравето ни, а и ефектът им е краткотраен. За да спестите малко средства, и за да осигурите приятен аромат в дома си ние ви предлагаме няколко начина за естествено и дълготрайно освежаване на дома.

За жалост кухнята е помещението, което най – много страда от неприятните миризми идващи от готварската печка, хладилника и коша за боклук. Дори след целодневно проветряване на помещението има остатъчна миризма. За да се отървете от нея е необходимо след изключването на котлона да поставите в една купичка с вода малко канела, карамфил и 4 супени лъжици оцет. След завирането на сместа в целия ви дом ще се разнесе приятен аромат, който ще се усеща дълго.

За да премахнете неприятната миризма във фурната, след като извадите готовото ястие не изключвайте уреда веднага. В метална чинийка поставете един лимон или обелки от портокал и ги останете да се пекат десетина минути. След това оставете капака леко открехнат. Този трик ще ви гарантира премахването на лошата миризма и ще освежи цялото помещение.

Хладилникът и микровълновата също съдействат за появата на така неприятните миризми за вас. За да ги отстраните почистете със сока на един лимон и чаша топла вода. Тази смес ще осигури дълготрайна свежест и приятен цитрусов аромат.

етерични маслаЗа жалост този проблем не засяга само кухнята, но и всички останали помещение в дома. Етеричните масла като лавандула, бор, бял равнец, грейпфрут, евкалипт, кедрово дърво, лайка са вашето спасение. Според индивидуалните ви предпочитания изберете няколко от горе посочените и върху парче памук сложете по няколко капки от всеки вид. Парчетата памук поставете в различните ъгли на всяка стая, така че да не се забелязват. Например може да ги поставите във ваза, която не ползвате, в чашка и други подобни. Когато етеричните масла започнат да се изпаряват уникалния аромат ще се разнесе навсякъде в дома ви. Освен всичко друго тези аромати ще подействат на сетивата ви, като ще ви накарат да се отпуснете.

Сами разбирате, че „Спасение дебне от всякъде“ и това е един от проблемите в дома, с които може да се справите с лекота.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *