Многофункционалните мебели — пестят място и осигуряват комфорт

В малкия дом, където всяко пространство е ценно на помощ идват именно мултифункционалните мебели. Понякога странни, понякога смешни и различни, те могат да се превърнат в новия ви най-добър приятел. Ето и няколко идеи за мебели, които са идеални за малко пространство.

пакетна маса

Пакет маса

Прилича на малък правоъгълник, но какви възможности има само. На първо място става на бюро, на маса за хранене, кухненски плот и дори тоалетка. Тайната е в двата сгъваеми плота, които могат да се отворят заедно или отделно един от друг, така че да не заемат много място. Също така, след като сте приключили с нея, спокойно може да я приберете в ъгъла.

идея за хитроумни мебели

Някои разновидности на пакет — масата позволяват да ги монтирате на стената и така освен маса имате и шкаф с рафтове за съхранение на продукти.

Скрито легло в пода

Скрито легло

Подиумът в дневната може да се превърне в многофункционално ъгълче. И да предлага не само място за съхранение, но дори и за сън. За целта е необходимо да изградите подиум с височина от поне 40 до 60 сантиметра и поне 2 метра ширина. Отгоре може да разположите диван и масичка за кафе, а под него да поставите чекмедже за спалня с матрак.

Така, ако ви изненадат неочаквани гости няма да се притеснявате къде да ги настаните. А междувременно, към подиума може да добавите стъпала, в които да скриете завивките и другите вещи.

Диван с легло

Диван със сгъваемо легло

Много дивани имат функция за сън, а някои предлагат и цяло разтегателно легло. Те са още един чудесен начин да си осигурите допълнително спална площ при неочаквани гости.

модулен диван

Модулна мека мебел

А какво бихте казали, ако ъгловият ви диван се превръщаше в отделни канапета, които стават на легла, след това на спалня, табуретките се превръщат в облегалки, а облегалките в ракли за багаж? Да, това е напълно възможно, ако използвате модулни мебели. При тях всяка част може да се използва абсолютно самостоятелно и това позволява много повече комбинации при обзавеждането на дома. При това, без да се обременявате с излишни мебели.

скрити мебели

Табуретки — ракли

В последно време може да ги откриете почти навсякъде в търговската мрежа. Практични са за съхранение на вещи, а в същото време при нужда осигуряват и удобно място за сядане. Единствено не пропускайте да обърнете внимание колко килограма тежест могат да поберат и дали седалката е достатъчно широка и удобна, за да не измъчвате гостите си.

Умни мебели

Вградено легло с етажерки

Това е доста популярна мебел в малките жилища и от близкото минало. Но съвременните дизайнери я направиха още по-функционална. Вместо да се скрият вътре механизмите за поддръжка на леглото, те са превърнати в рафтове отвън. Така може да ги използвате като лавица за предмети или бюро през деня, а вечер те се превръщат в стабилна основа за скритата ви спалня.

Някои модели се предлагат на този принцип и с диван, чиято седалка се превръща в опора за леглото за през нощта.

маса с изтеглящи се плотове
Нощни масички с изтеглящи се плотове

Още едно хитроумно изобретение, което е идеално за малки пространства. Масичката прилича на правоъгълник, но плотовете в нея могат да се изтеглят. И така получавате допълнително площ, когато ви е нужна. Те могат да са на различна височина за по-голяма оригиналност и удобство.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *