Минималистична кухня – когато малкото ти дава всичко

Минимализмът вече не е стил от бъдещето, а предпочитано дизайнерско решение дори в „най-семейното” помещение – кухнята

Стилен, изчистен и много лаконичен – минимализмът беше сочен като водещият стил на 21 век още с възникването си. Времето доказа категоричността на дизайнерите и днес повечето модерни домове са издържани в него. Предпочитат го жителите на големите градове, перфекционисти, хора с активен ритъм на живот, които в никакъв случай не искат да се лишат от красотата и високото качество на живота си. Вдъхновен от на японската култура, минимализмът задоволява потребността им от елегантност, простота и фукнционалност. Той се вписват с лекота в съвременния начин на живот и това го прави приемлив дори в интериора на кухнята – помещение, което изисква много семеен уют и елементи на обзавеждането.

Подчертаната „празнота” е отличителна черта на този стил обзавеждане. Постига се с максимум три цвята в помещението, правилни геометрични форми и линии, прости монохромни мебели, без да се търси преднамерен аскетизъм. Топлотата в кухнята и чувството за семейственост се добавя с много свободно пространство и светлина. Характерните за този интериор функционалност и простота пък са бонус за всяка работеща жена, която получава своя кът уют, без да прахосва времето си в поддържането му.

Ако вече сте изкушени да решите дома си в стил минимализъм, наистина започнете от кухнята. Първото, което трябва да направите е да изберете черно или бяло обзавеждане. То ще бъде чудесна основа за работа. За да довършите проекта и за да създадете чисто, модерно пространство следва и да се съобразите с препоръките и триковете на специалистите-декоратори:

Подходящи цветове за минималистична кухня

Както казахме по-горе, минимализмът в обзавеждането изисква максимум три цвята. Ако ви притеснява крайността на черното и бялото, комбинирайте ги с неутрални тонове. По този начин ще създадете по-„мека”, по-деликатна обстановка, която няма да напряга никой, който работи в помещението или семейството, което се събира на вечеря след тежък ден. Ако искате да имате минимализъм, но обичате топли цветове, не бива да се притеснявате. Ярките, наситени червено, жълто и оранжево са позволени, но те трябва да се използват като щрих или артистичен акцент в кухнята ви. Как да го постигнете?! – С просто и практично решение като оранжев кухненски ъгъл или жълти столове или масичка с червен плот. Другата възможност е да разнообразите монохромието на обзавеждането като боядисате само една от стените с контрастен топъл нюанс.

Най-умелите в декорацията може да организират многообразие по друг начин. Те могат да „разредят” монохромието на интериора като използват различни нюанси от един цвят или една и съща боя върху покрития от различен материал. По този начин се създава интересен, много артистичен визуален ефект.

Дървото винаги е уместно

Минимализмът е стил на новото време, но дървото е изключително желан за използване материал и при него. Хубави са прозрачните материали, пластмасите и металите, но за да има живот в един дом, необходими са натурални те елементи. Една кухня в бяло и черно е шик, но много студена и неприласкаваща. Би се харесала на ерген, но кое семейство ще се чувства добре в нея?! Добавянето на дървени елементи в минималистична кухня придава топлина на интериора дори в зимен сезон. Дори хора, посветени на духовни практики ще ви кажат, че те създават положителни вибрации.

Неръждаема стомана

Да, дървото е задължително за хора сърдечни и домошари, но минимализмът се характеризира и с широко използване на неръждаемата стомана. Иноксът е студен материал, но бляскъв и чист. Той създава усещане за лукс и отразява светлината по начин, който провокира усещане за по-голямо пространство.

Ако ви притеснява, че се получава една студена, стерилна атмосфера, не акцентирайте върху стоманата в обзавеждането. Нека тя да си остане само за уредите и някои декоративни елементи от обзавеждането като държача на кухненския абажур, например. В умерено количество иноксът внася изтънченост и елегантност, което също е важно в модерното обзавеждане.

Кухненски остров

Кухненският остров е практично решение не само за добрата домакиня. Върху работната му площ се готви, може да се сервира за едно неголямо семейство и пространството около него е достатъчно свободно, което е огромен плюс за стандартна кухня в жилище.
В минимализма функцията на острова е и декоративна. Използвайте го, за да създадете акцент в една черно- бяла кухня, съветват дизайнерите. Ако в кухнята доминира бялото, нека плотът на острова е черен и обратно. Като допълните обстановката с елементи от натурални материали, ще получите не само модерен, но и изискан, приласкаващ вид.

Покритието на пода и стените

Ясно е, че интериор „от бъдещето” не може да се организира с покрития „от миналото”. Всички материали от ново поколение са добре дошли. Стъклени панели поддържат изтънчеността на обзавеждането. „Раздвижете” изцяло черната или изцяло бялата обстановка с акцентна стената, на която има декорация от плочки, тухли или камък.
Натуралните материали са важни и за пода. За да се впишат в общата концепция, обаче трябва да имат съответната практичност и стабилност. Заложете на естествен камък, гранит, графит, мрамор.

Прости, но идейни декорации

За да има атмосфера в една кухня, търсете не са практичното, но и красотата! Лаконичността на минималистичния интериор може да бъде раздвижена, без да бъде нарушена със семпли, но идейни елементи. Използвайте стъкло или цветна прозрачна пластмаса за купи, в които ще поставите плодове и зеленчуци. Купете си метални стилажи и поставки с атрактивен дизайн.

Не бива да забравяйте и за уредите. Последното, с което свързваме печка, пералня и хладилник е красотата, но трябва да се има предвид, че те са почти половината от кухненското обзавеждане. Когато ги подбирате, търсете стилово и цветово единство. Те трябва да създават единно, хармонично цяло и по между си и с останалите елементи на интериора в помещението.

Кухненски текстил

Минималистичното помещение не е изисква богат набор от покривки, завеси, възглавнички и декоративни карета, но пък не може без ролетни щори и семпли кърпи. Те трябва да са с прост дизайн, но да служат за акцент сред монохромието.

Ако се нуждаете от възглавници на столове, кухненска престилка и други текстилни изделия, най-добре е да намерете скривалище за тях, защото не се вписват в общоприетата представа за това дизайнерско направление.

Светлинно оформление

Преди да обърнем внимание на изкуствените източници, трябва да отбележим, че естествената светлина е от голямо значение в минимализма. Кухнята се нуждае от големи панорамни прозорци , които да пропускат слънчевите лъчи през деня. През нощта, когато трябва да се погрижите за неприкосновеността на семейството си и трябва да дръпнете щорите, използвайте модерни полилеи, ЛЕД ленти над мивката и „светулки”. Тук също не се търси пищен дизайнерски вид. Достатъчен е лаконичен дизайн, инокс и стъкло.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *