Изборът на хавлия – насоки и съвети

хавлиени кърпи

Изборът на хавлия за вашия дом отчасти е изкуство, отчасти наука. Изкуство, защото е нужно да съобразите цветните акценти в дома с тези на хавлията, а наука поради нуждата да сте наясно с редица технически характеристики на текстилната повърхност.

Нямате нужните познания и умения? И не е необходимо! Обърнете внимание на следващите редове. В тях ще ви запознаем с основите, на които да се облегнете при изборът на хавлия за дома.

Като начало е добре да сте наясно със специфичните нужди на вашето домакинство. Имате нужда от кърпи за лице, ръце, за баня или кухня? Ще ги потърсите в най – близкия специализиран магазин или ще заложите на някой от популярен онлайн магазин за хавлиени кърпи?

След като отговорите на тези въпроси, вече може да обърнем внимание на основните характеристики, които ще притежават хавлиите във вашият дом.

1. Заложете на състав – 100% памук. По правило памучните кърпи имат висока попивателна способност, както и антибактериални свойства. Бързото абсорбиране на влагата в тъканта, означава и бързо разграждане на водните молекули т. е. водата не се застоява в тъканта – изпарява се. Невъзможността за задържане на влага осигурява дълготраен свеж аромат на хавлията. Същото не може да твърдим за тези, които са изработени от изкуствена материя.

2. Плътността на хавлиеното изделие е от съществено значение, когато се търси и комфорт, не само визуален ефект. Най – ниският познат клас на пазара е 300 гр\м2 но един от най – удачните и предпочитани варианти е с плътност от 450 гр/м2. Луксозните модели от своя страна ще срещнете с дебелина между 500 и 600 гр/м2. На кои ще се спрете зависи от личните ви предпочитания и нужди.

3. Определящ елемент за качеството на хавлиеното изделие е видът нишка и начинът на усукване. Тя може да бъде единична или двойна. Търсете кърпи с двойно усукана нишка, с увереност това е по – добрият избор за вас.

Следвайки горните три точки ще бъдете спокойни, че хавлиите, които ще обитават вашия дом са възможно най – добрият избор, който е можело да направите.

Ако все пак сте от групата на перфекционистите и ви се струва, че и най – доброто не е достатъчно добро, то ще ви посъветваме да обърнете внимание на различните технологии, чрез които се обработват хавлиените кърпи и предимствата, които носят със себе си.

Страдащите от алергии нека заложат на бели кърпи или едноцветни, за тях се използват минимално количество бои и химикали, които могат да се проявяват, като алерген. Пастелните цветове при хавлиите обикновено са придобити благодарение на естествени оцветители, а те не биха представлявали риск за вашето здраве.

Бъдете разумни при изборът на хавлии за дома. Не пестете средства, време и усилия, когато от това зависи собствения ви комфорт.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *