Да си направим сами кухненски плотове за дома

Кухненският плот е важна част от обзавеждането на кухнята. Той трябва да бъде здрав, стабилен, удобен, функционален и много надежден. Освен това трябва да е с подходящите размери и напълно да отговаря на вашите лични изисквания.

Камък, дърво, стомана, бетон, стъкло–може да си направите всякакви кухненски плотове. И ако не желаете да ги поръчвате в някой цех, ето няколко идеи, как да си ги изработите сами у дома.

модерен кухненски плот с ПДЧ

 

Кухненски плот от дърво

Имайте предвид обаче, че кухненските плотове от дърво са доста по-скъпи от тези от МДФ или ПДЧ плоскости. За целта е желателно предварително да измерите дължината и ширината на кухненските шкафове, размерите на мивката, ако ще я вграждате в плота и разстоянието между стените, ако ще се монтира в ниша.

Плотовете от дърво може да изработите чрез няколко способа–с помощта на стяга, лепило и дюбели, да съедините няколко плоскости. Другият вариант е да използвате системата клик-клак и да използвате канали, за да съедините отделните плоскости.

Вариант е и да използвате и цяло парче дърво, от което да изработите плота.

Задължително, след като изработите плота го полирайте и лакирайте със защитен лак или друго предпазващо средство. А за допълнителна сигурност може да залепите отгоре фурнир или фолио, които да запазят дървото по-дълго устойчиво.

Изработване на плотове от ПДЧ

За целта отново е необходимо да определите размерите на плота и на шкафа под него. Предвидете и допълнителна рамка под него, с която да захванете вътрешната страна стените на шкафовете. В противен случай задължително поставете планки, които да помогнат за закрепване.

Плотът е най-добре да бъде от 2 плоскости ПДЧ и да е с дебелина около 2,5 — 3 см, за да е стабилен. След като го сглобите върху рамката, най-добре е да го облицовате с фурнир или фолио, за да бъде по-устойчив. Добро решение е да използвате термоустойчив фурнир или фолио, ако планирате да поставяте и горещи съдове върху него.

кухненски плотове

Плот от цимент

Плотовете от цимент се правят първо върху дъска, която е с дебелина от 1,3 см, за да издържи тежестта на сместа и решетка от галванизирана стомана. Готовата паста от цимент и вода се излива отгоре и най-често служи само за запълване на решетката и нейното покриване. В зависимост от това, дали искате да постигнете ефекта на мозайка, може да вземете готов бетонен разтвор с бял цимент и парченца мрамор, или да използвате стандартна смес с пясък.

Готовият плот може да декорирате с различни елементи–цветни стъкло, седеф, фаянс, порцелан и други малки парченца. Загладете отгоре с мистрия и оставете да се втвърди няколко часа. Оставете да изсъхне около 3–4 дни, като периодично навлажнявате бетона, а след това ръчно изгладете повърхността, за да постигнете идеално гладък ефект.

мраморен кухненски плот

Допълнителен съвет: Може да направите плотовете с основа от гипсофазер или гипсокартон, върху който да разнесете бетонната смес. Задължително обаче в този случай си осигурете няколко дървени рамки, върху които да поставите плота и които да ви гарантират допълнителна здравина и стабилност.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *