25 начина да „увеличите” пространството в малка кухня

Трудно може да намерите ново строителство с голяма и удобна кухня, но има дизайнерски хитрини, които могат да помогнат поне визуално да решите проблема с пространството

Дизайнерите могат всичко дори да направят „вълшебство” и да превърнат малката кухня в голяма. Това, всъщност, е и по вашите сили. Достатъчно е да знаете техните малки професионални тайни, с чиято помощ дори кутийката може да изглежда просторно помещение!

25 от най-добрите съвети за дизайн на малка кухня

1. Светлите, спокойни и дори – неутрални цветове визуално разширяват границите и отразяват светлината. Останалата част от апартамента ви може да е в по-тъмни нюанси, изберете противоположното за кухнята си. За да не чувствате цветен дисбаланс и да намерите връзка с останалите помещения, може да украсите стените с подходящи тъмни или цветни акценти.
2. Използвайте магията на светлината, за да получите илюзия за пространство. Хубаво е да съчетаете естественото и изкуственото осветление, особено, ако цветът на стените е дълбок и наситен. Вместо непрактични, плътни пердета, които попиват всякакви аромати, сложете леки полупрозрачни завеси, те ще пропускат слънчеви лъчи, колкото е необходимо.
3. Ако „свържете” мини кухня със стаята до нея или с коридор, може да създадете илюзия за пространство, особено ако няма врати. Боядисайте стените на двете помещения в еднакви или преливащи се цветове, сложете еднаква декорация или залепете един и същ тапет.
4. Светлият текстил се препоръчва в дизайна на малка кухня. Покривки, салфетки, хавлии в пастелни нюанси създават ефект на спокойствие и пространството. Ако заложите на крещящите или контрастни цветове, да – те ще грабнат вниманието на всеки, но имат способност да „свиват” стените.
5. Не бива да използвате повече от два или три цвята в декорацията на малка кухня. Простотата работи в полза на пространството.

6. Комбинация от дизайни и фигурални елементи е не само безвкусна, но и уморява окото. Ако обичате толкова много декоративните елементи, то нека рисунъкът по текстила и покритията бъде възможно най-лаконичен. Непопулярно, но съвсем приемливо е да изберете релефни форми, които са в една гама с основата.
7. Не само стените и текстила, но и кухненската гарнитура в светли нюанси изглежда по-малко масивна и тромава. Може дори да се слива с цвета на стените.
8. Ако сте поддръжници на хай тек обзавеждането или минимализма, може да заложите дори на прозрачни мебели. Вече се продават подходящи за кухня модели за маса, бар плот и рафтове от стъкло. В допълнение може да сложите прозрачни пластмасови столове. В помещение, обзаведено по този начин ще се чувствате така, сякаш в стаята няма мебели.
9. Има едно златно дизайнерско правило: По-малкото е повече! Приемете го, че се отнася и за малката кухня! Експертите съветват да избирате големи, но малко на брой мебели. Другият вариант – малки, но много, ще създаде усещане за бъркотия в пространството. Така стаята ви ще изглежда дори по-малка, отколкото е в действителност.
10. Като купувате обзавеждане, изберете поне една мебел, която да се “извисява” нагоре. Тя ще привлече вниманието към горната част на стаята и дори таваните да изглеждат по-високи.

11. Усещане за простор се създава, ако сложите един конкретен предмет сам в най-отдалечения ъгъл.
12. Малката кухня ще бъде по-просторна с кръгла маса, вместо квадратната. Сгъваемите или разтегателни маси за хранене, особено тази, които са част от трансформер-мебелировка ще ви спестят ценно място.
13. Опитайте да окачите корнизите за пердетата над горната част на прозореца. Така прозорецът ще се “издърпа” нагоре, а таванът ще изглежда по-висок. Може освен тюл, да сложите светли завеси, които ще рамкират прозореца, но няма да пречат на достъпа на светлина.
14. Изберете пердета с текстурирана шарка или тъкан в един тон. Те правят дизайна на малка кухня изразителен, без да създават усещане за напрежение и бъркотия.
15. Вместо да се чудите дали не бъркате с пердетата, сложете светли щори или римски щори от полупрозрачен плат.Те разсейват светлината, но не правят помещението тъмно. Освен това те сякаш се сливат със стената, без да акцентират върху малко пространство.

16. Ако сте решили да сложите картина или друг тип декорация на стената, не я закачайте в центъра както обикновено. Сложете я малко по-високо или по-ниско. Ако окачите две изображения едно върху друго дори, стената визуално ще изглежда по-просторна.
17. Не прекалявайте и с декоративните елементи! Вместо много и малки, по-добре е да се ограничите до две или три с по-голям размер. Ако стените ви са светли, може да ги украсите с ярки, наситени елементи.
18. Огледалата във всяко помещение, дори кухнята създават илюзия за дълбочина и широчина. Те отразяват добре светлината, което е още един плюс в малкото помещение. Въпросът е да заложите не само на класическо огледало, а и на отразяващи повърхности на кухненските шкафове и готварски уреди.
19. Кристалният полюлей не е нещо, което може да си представите извън хола, но всъщност имат много приятни за окото решения, които може да окачите и в помещението за готвене и хранене. Отразените светлини в кристални висулки ще „повдигнат” тавана и ще преобразят интериора. Единственото, което ще се изисква от вас е да се погрижите всички повърхности да са безукорни.
20. Хубаво нещо са пресните билки и стайните растения, но много трябва да внимавате в марки помещения. Оставете саксийките с билки на перваза на прозореца, а за декорация могат да послужат обикновена купа с плодове или нежна орхидея в саксия.

21. Ако е възможно, опитайте да демонтирате вратите изцяло. Ако това ще създаде неудобство, поне ги замените с плъзгащи се или стъклени врати.
22. Ако няма належаща нужда от огромен хладилник, заложете на компактен модел. Модерните хладилници предлагат опция за вграждане. Може да изберете дори модел без камера и да си купите отделен фризер.
23.Използвайте всяко свободно пространство– над хладилника или над вратата. Там може да сложите саксии, обемни шкафове, рафтове за неща, които не са от първа необходимост, но са важни за кухнята.
24. Важно е настилките да са в един тон с тези от другите стаи. Ако ще използвате покритие на плочки, сложете шарките по диагонал. Така се създава илюзия за по-голяма площ.
25. Лъскавата повърхност на пода е също толкова важна за малката кухня. Те отразяват светлината и да разширяват пространството. Практични за почистване и в помощ за декора са керамичните плочки.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *