Красиво и нестандартно – арки в интериора

Арката в интериора – винаги интересен детайл

Дъгата винаги е красива – без значение, дали я гледате в небето като палитра от цветове, или над входната врата в геометрична форма. Арките придават на всеки интериор очарователен и завършен вид, а освен това чувствително променят неговата визия и го правят много по-интересен и оригинален.

арки в интериора (1)
Може да използвате арки, не само за да освежите вратите на дома, но и за да раздвижите пространството вътре в къщата си. Ето няколко полезни идеи, как да ги разположите.

арки в интериора (6)

1. Като акцент за входни врати и коридори

Най-лесно е да го направите сводове над вратите или в коридора. Те са добре дошли за разчупване на класическите правоъгълни линии. Този тип арки обаче не е подходящ за всеки стил. Ако искате жилище в модерен стил, подобни сводове изглеждат в дисхармония с останалото пространство. Затова е добре, първо да обмислите какъв ще бъде стилът на дома ви, преди да предприемете тази стъпка. А ако жилището ви е в традиционен стил, спокойно може да се отдадете на фантазии и да направите сводове над вратите или в коридора.

арки в интериора (11)

2. Средиземноморски акцент в стаите

Ако имате достатъчно пространство може да създадете сводести арки и в стаите. Те ще създадат усещане за средиземноморска атмосфера в дома. В този случай може да ги използвате и за да обособите и различните кътове за почивка, хранене, работа или посрещане на гости.

арки в интериора (4)
3. Създайте контрасти

Понякога сводестите врати могат да послужат за създаване на контрасти. Извитата арка може да послужи за баланс с изчистения дизайн на останалите елементи в обзавеждането. Ако например имате висок таван или колони в стаята, арката може да послужи за освежаване на декора, разчупване на линиите и обединение на отделните елементи в едно. Тя ефективно ще изпълнява ролята и на балансьор във визията.

арки в интериора (9)
4. Повтарящи се елементи

Друг вариант е да поставите арките на равно разстояние и така да създадете повторяемост на елементите. Може да комбинирате и с дъгообразни облегалки на столовете, ако елементът е част от декора на трапезария или с овален кухненски остров и плот за хранене, ако е в кухнята.

Как да направим собствена арка?

арки в интериора (5)

Най-лесно е да използвате гипсокартонени плоскости. Вземете размерите на стаята, определете на каква височина ще бъде арката и колко широка или дълга ще я проектирате и наложете размерите върху шаблон. След което може да я закрепите на стената. Не забравяйте, че ще са ви нужни поне две  изрязани плоскости, за да създадете ефектно своята идеална арка над вратата или коридора.

Подробности може да видите във видеото по-долу:

Друг вариант са създадете арки у дома е като използвате гипсови елементи. Не е необходимо да монтирате колони, за да получите ефектен дизайн. Използвайте гипсови облицовки на мястото на стари врати в коридора или в стаите, които сте решили да отворите и облечете касата, все едно е колона. С D-образни облицовки може да покриете касата отгоре, като създадете дъгообразна арка. Резултатът със сигурност ще ви изненада изключително приятно. И ефектът ще е изключително добър.

арки в интериора (7)
Има и трети вариант. Ако искате да създадете преградни стени и те не са с носеща конструкция, най-лесно става с винкел и гипсокартон. В този случай можете просто да оформите след това дъгата с няколко крепежни елемента и четири оформени изрезки, които по-късно да се боядисат и шпакловат, така че да се получи ефектен елемент на стената.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *