Дом в японски стил — съвършенството е в простотата

Япония е една от най-красивите земи в света, а японският стил и начин на живот отдавна са намерили своето отражение и в интериорния дизайн. Верни на принципа — съвършенството е в простотата, японците избират минимализма по отношение на интериора на дома и създават едва ли не идеалната атмосфера на баланс и хармония в дома. Много от съвременните дизайнери дори виждат тяхната философия като един от основните принципи в минимализма.

За да пресъздадете японския стил и култура във вашия дом, просто трябва да следвате трите най-важни принципа – простота, естественост и аскетизъм. Всички те се съдържат във всеки елемент от интериора на традиционния японски стил.

японско жилище

Цветовете

Японците не обичат силни и ярки цветове. Характерни за техните домове са натуралните и естествени тонове — бежово, сиво, светлокафяво и бяло и в редки случаи – червено. Именно защото се подчиняват на принципа за единение с природата, те избягват прекалено наситени и контрастни цветове. Това правило се спазва дори в рисунките или картините, които рисуват по стените на домовете си.

Япония дом

Естествени материали

В японската култура естествените материали са на особена почит. Както и изискването всички текстури да са гладки.

В интериора на дома се използват естествено дърво, камък и стъкло, както и глина. Затова е добре мебелите в жилището да са от истинско дърво, както и вратите, или рамките на прозорците.

Същото се отнася и до мебелите в дома. Японските рогозки за пода са от тънка слама, както и леглото — татами. Японците не използват възглавници, въпреки че в модерното общество тази вещ все пак намира своето място. И то не само за сън, но и край масата за хранене.

Японска къща

За разделяне на жилищните площи в дома, най-често се използват прегради от бамбук и оризова хартия. В жилищното пространство трябва да има възможно най-много свободно място и най-малко вещи. Причината за това е свързана с философията за хармонизиране на енергиите и себепознанието. Но има и чисто практическа страна – ако домът пострада при природен катаклизъм, да се изгради по-лесно и без сериозни загуби за собствениците му.

модерен японски дом

Минимализъм

В класическия японски дом няма да видите много вещи. Централно място заема огнището и разбира се масата за хранене. Обичайно пространството под пода се използва за съхранение на вещи, като подовете са покрити с плетени килими от тръстика или слама. Задължително условие е те да са с правоъгълна или квадратна форма.

дом в японски стил

Обичайно, в японския интериорен стил преобладава именно простотата и аскетизма. В един японски дом е необходимо да имате кът за отдих, разположен в центъра на дома, само най-необходимите мебели и плъзгащи се врати от бамбук. Последните служат не само за разделяне на пространството, но също така и за осигуряване на по-голяма площ при необходимост.

японски интериорен стил

Растения

Растенията имат специално място в японската култура. По-големите домове разполагат с градини, които оформени съобразно принципите на дзен будизма. В жилищата на японците почти няма да видите цветя, или други растения, с изключение на традиционната икебана. И разбира се неизменния бонзай, който отново играе ролята на олицетворение на идеята, че съвършенството е в минимализма.

Осветление в японски дом

Осветление

Светлината играе изключително важна роля в създаването на атмосфера в дома. За японския класически стил важи принципа на използването на разсеяна, а не на директна светлина. Най-често този ефект се постига от абажури изработени от оризова хартия и бамбук, както и различни лампиони. Разположението им в различни помещения от дома или изработването на лампи с различна големина и прозрачност може да създаде наистина изключително специфична атмосфера в дома.

спалня

Спалня в японски стил

Традиционно, спалнята е представлявала матрак – татами, който се навива и прибира в ъгъла на стаята или в специално отделение в пода. Но в последните годините това се променя. Съвременните легла са изработени от дърво и имат матраци, но продължават да са изключително ниско над земята — без рамки и без табли.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *