7 начина да обновите дома си, без да правите ремонт

За да се радвате на нова, свежа и ефектна обстановка у дома, не е нужно да плащате за скъп ремонт

Ако сте от хората, които вечно искате да доукрасите, да чистите и преподреждате, със сигурност се чувствате зле, ако сте принудени да живеете в една и съща обстановка. Да промениш интериора на дома си не е като да си позволиш нова прическа или стил на обличане. Ремонтът струва пари, причинява неудобство и изисква цялата ви идейност и търпеливо почистване след това.

За да се почувствате като в нов дом обаче не са ви нужни много пари. Достатъчно е да проявите въображение и…да промените някои дребни детайли:

Подреждане на стаята

Да! Нещо толкова досадно и прозаично може да промени облика на това ви. Просто избършете добре праха отвсякъде, полирайте дървото с препарат, почистете мазните петна от дограмата и стъклата на витрините.

Направете си „фън-шуй” в гардероба и тоалетката: Съберете и се отървете от всичко излишно, което не носите от две години и които пазите „за всеки случай”. Ако в добро състояние, може да го продадете в онлайн базар или да го дарите на някой нуждаещ се.
Махнете старите снимки от рамките им и сложете нови или подредете любимите кадри в композиция на стената, която сама по себе си изглежда като декоративен акцент.

Стелажите с книги, джунджурии и всякакви сувенири могат да се преобразят като ги преподредите. Направете си тематични кътове за подаръци от децата, хоби изработките или наградите и постиженията.

Сменете обкова и крепежните елементи

Прости неща като дръжките на шкафчетата, вратата, закачалките нямате на представа колко преобразяват помещението, в което са поставени. Сменете старите, боядисайте ги, ако е нужно, научете специалната техника за създаване на патина, направете си сами такива – възможностите да ги промените са безкрайни наистина!

Важно е само да спазвате общата идея за интериора и да се придържате към стила на помещението. Не би трябвало в един хай-тек интериор да има дървени елементи и шарени акценти, патината „лежи” великолепно в ретро стил, но не е уместна в модерно обзаведена стая и т.н.

Сменете само текстила

Да, новите възглавнички, шалтета и завеси струват пари, но не е като да плащате на майстори и да тънете в мръсотия в продължение на месец. Просто сменете калъфките на декоративните възглавнички, поставете нови тишлайфери на масата в хола и нова покривка в трапезарията, окачете различни завеси и готово! Добрата ви стара скучна обител ще изглежда съвсем нова!

мексикански дизайн
Добро и много провокираща възможност са и направи си сам –решенията. От стари шалтета може да направите пачуърк покривало за дивана, може да избродирате или изплетете нова покривка за масата , а завесите ще изглеждат съвсем по друг начин, ако ги привържете с контрастен цвят панделка, например.

Огледалото е винаги добра идея

Всеки си има огледало у дома! То е много полезно и благодарение на него поддържаме оптимално външния си вид. Огледалото обаче има и други полезни функции, които засягат директно интериора на дома ни: То разширява пространството, отразява светлината и ако има красива рамка е истински декоративен акцент.


Проблемите се появяват, когато не се постави където и както трябва. Тогава то изкривява пространството или пък създава усещане за дискомфорт в този, който се оглежда в него. За да се избегнат такива грешки, трябва да се поставят няколко малки огледала над нивото на погледа. Освен това ще изглеждат много добре, почти като стенна украса, ако са закачени над диван, легло или в коридора.

Украсете повърхностите на мебелите и техниката

Когато не може да си позволите ново и модерно обзавеждане, просто трябва да модифицирате старото. Класическата соц стенна библиотека се възприема като демоде, но ако е здрава и върши прекрасна работа , има лесен начин да се обнови така, че да изглежда модерна: Свалете вратичките и поставете стъклени, изшкурете стария слой оцветител и боядисайте с тебеширена боя, нанесете интересен финиш по ръбове и декоративните елементи. Възможностите ви са достатъчно, стига да имате идеи и сръчни ръце!

Декупажът е също начин да обновите повърхностите. Ако намерите салфетки, които имат подходящите рисунки, може да създадете една наистина уникална мебелировка!

Ако старият хладилник и фризер не ви създават проблеми, защо да сменяте? Просто свалете старият пожълтял слой боя и променете всичко. Може да го направите по няколко интересни начина: Да монтирате дъска за рисуване или огледало на вратата; може да залепите стикери за стени или фолио за мебели; може просто да ги боядисате в атрактивен, необичаен цвят като жълто и синьо. Ако нямате доверие в способностите си, просто окачете грамотите и рисунките на децата си. Така не само ще укрепите самочувствието им, но и ще ги провокирате да създават все по-красиви и оригинални неща за украса на дома си.

Добавете зеленина

Зелените растения винаги са „в тренда” по отношение на обзавеждането. С тях интериорът буквално се преобразява. Може да подредите саксии по перваза и пода, но се възползвайте от други алтернативи. Може да си купите атрактивен цветарник от ковано желязо, да изпитате силите си с вертикалното градинарство и просто да намерите различно място за цветята.


Много оригинално ще бъде да засадите цветя в необичайни съдове като стар чайник, или дървена кутия. Ако не искате да сменяте съда, може да го промените с хартия за крафт, картички , ноти или да направите декупаж. Голямо предизвикателство, но с атрактивен резултат е изработването на флорариум. Мъховете и сукулентите в стъклена купа са повече от декорация, истинско произведение на изкуството! Ако имате малки деца, може да допълните композицията и миниатюрните им играчки от шоколадовите яйца с изненада.

Използвайте саксиите, за да обособите кът за почивка, да зонирате по-големите помещения или просто да направите зимна градина за студените месеци, които ни предстоят.

Сменете рамките или сложете такива


Както споменахме по-горе рамката преобразява всяка огледална повърхност. Същото се отнася и за много предмети. В рамки може да поставите не само любимите си семейни спомени. Много модерно напоследък е поставянето на рамки около плазмените телевизори на стените. Така, ако имате класически интериор, модерната техника не само няма да развали впечатлението, а ще допълни изящно цялостното впечатление. Пък и като погледнете – „картината” в рамката ще се променя непрекъснато. Какъв по-оригинален начин за декорация на стена може да откриете?!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *