Отражение на 60-те години в интериорния дизайн днес

През 1960 година настъпиха огромни промени както в технологичния, така и социалния свят.
Фокусът беше изместен към по-младото поколение, което започна да се бонтува срещу отдавна установените традиции. Същият този бунт е оказал огромно влияние върху модата, музиката и интериорния дизайн. Всичко става много по-динамично и колорично, а това определено се отразява в обзавеждането на домовете.

Животът през 60-те е фокусиран върху себеизразяването и интериорния дизайн на дома е мястото, където хората могат да изразят своята индивидуалност.

По това време навлизат изцяло нови тенденции в интериора на дома, нови по свежи цветове, тъкани и принтове.

Днес отражението на 60-те години в интериорния дизайн оказва своето влияние, като все повече хора предпочитат да обзавеждат или поне да загатват, с леки акценти от дизайна на 60-те, своите домове.

Но нека с помощта на интериорния дизайнер на Моми Студио, Антония Саранеделчева се запознаем малко по подробно с типичните за онова време детайли в интериорния дизайн.

Цветове

През 60-те години те са били изцяло вдъхновени от природата. Цветове като зелено, оранжево, златисто и жълто са били много популярни и може да се срещнат във всичко от дизайна на дрехи до интериорния дизайн и дори върху автомобили. Белият цвят отстъпва място на различни цветни тонове, като с времето те стават все по-ярки и наситени, а към края на 60-те неоновите цветове са в разцвета си, в съответствие със свободното изразяване и нестандартно мислене. Както тогава така и днес контраста между черно и бяло продължава да бъде популярен, също както и комбинацията между различни цветове. Желаният ефект е да се създаде интериорен дизайн с поразителен и провокативен вид.

Отражение на 60-те години в интериорния дизайн днес

Тъкани

Колкото по-колоритни са тъканите, толкова по-добре. Специфично за интериорния дизайн през 60-те са тъканите с флорални мотиви с големи стилизирани цветя и ярки цветове. Неоновите нюанси пък създават една много по-модерна визия.

Мебели

Мебелите от 60-те години говорят сами за себе си. Те са изработени от метал, стъкло, дърво и PVC, а понякога и комбинации от тях. Тяхната форма е по специфична, тъй като през този период дизайна е фокусиран върху по-необичайни форми, повлияни от космическата тематика. От тогава датират и ултра модерните за тогава до днес S-образни столове Пантон.
Отворените рафтове в датски стил често биват ползвани като разделителен маркер на стаята.

Подове

Една популярна настилка от 60-те години, която намира и днес отражение в интериорния дизайн са Шаги килимите. Също така изключително модерни са ярко оцветените черги и китеници напраени в Индия и Мароко.

Осветителни тела

Осветителните тела са декоративни и разнообразни, отново вдъхновени от космическата тематика и Арт деко стила. Лава лампите са друг характерен елемент от интериорния дизайн на 60-те години. Хартиените абажури също са много популярни. Моделите с по-тъмни нюанси също са за предпочитане ако искате да постигнете по приглушена светлина.

Най-доброто от стария, най-доброто от новия

Домовете от 60-те години, не са бил толкова енергоефективен колкото са днешните. Съвременните технологии и комфорт спомагат начина на живот на хората да бъде много по-добър. Въпреки това вие може да постигнете баланс между стария и модерен интериор, като умело внесете нотки от 60-те години във вашия модерен дом.

Фотограф: Яна Блажева

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *