5 алтернативи на вътрешните врати, които променят напълно интериора на дома

Вместо да избирате между отворени пространства и вътрешни врати, заложете на компромисен вариант в зонирането

В последните години все по-модерни са open space интериорите. Малките жилища изискват да прибягваме до различни дизайнерски трикове, за да създадем поне илюзия за пространство. В такъв случай използването на вътрешните врати става все по-малко. Те изглеждат масивни, „притискат” обзавеждането и създават усещане, че живеем в кутийка. За да се използват само при необходимост, модерните дизайнери съветват да ги заменим с други, по –практични идеи. С тяхна помощ отново ще постигнем зониране, но домът ни ще изглежда по-просторен и оригинален, едновременно с това – подреден и уютен.

Арки

Използването на арки/сводове, вместо вътрешна врата е популярна техника за проектиране. Тя създава усещане за елегантност, но и деликатно постига функционално разделяне. Подобно решение изглежда леко и ненатрапчиво – и напълно отговаря на всички съвременни интериорни стандарти.

Преимуществата на това решение са много: На първо място наистина се постига визуално внушение за простор. Освен това в коридора или във вътрешното помещение навлиза голям поток естествена светлина. Наред с всички декоративни ползи за интериора, арките осигуряват и подобрение на вентилацията – когато няма вътрешна врата, нищо не спира въздухът да циркулира свободно в дома.

Преди да заложите на арките, особено на входа на кухнята, имайте предвид, следните неща:

Нищо няма да спре ароматите от печката, ако предварително не инсталирате абсорбатор. Във връзка с готвенето, имайте предвид препоръката да не слагате арки в домове с газова инсталация.
Друг деликатен момент е шумът. Ако имате малки деца, арките ще са красиво, но безполезно решение. Те няма да изолират шума, а това ще е сериозен проблем не само за вас, а и за съседите ви.

Арки не се препоръчват, ако имате ниски тавани (по -малко от 2,5 метра). Ако решите да не се вслушате в този съвет, един замислен като красив декор, ще се превърне в натрапчив, вулгарен акцент.
Щом въпросните „забрани” не са проблем и може да си ги позволите в апартамента, ще имате широк избор. Този тип елементи могат да са извити или правоъгълни, от всевъзможен материал – дърво, пластмаса, гипсокартон, камък. Всичко зависи само от усещането ви за красиво и умелото съчетание с наличните мебели и стил обзавеждане.

Щори

Това е много популярен метод за разделяне на помещения още по времето на соца. Тогава големият хол от двустайните апартаментни се превръщаше в слънчева спалня и кокетна гостна, само благодарение на щора и плътно перде.

Днес това решение може да изглежда демоде, но всъщност си има предимства и цената е само едно от тях. Монтира се лесно, завесата се спуска и издърпва при нужда. Може да подменяте пердетата, според сезона или нуждите. При всички случаи те ще създадат подсилено усещане за уют и намек за театрален декор.

Плъзгащи се панели

Това решение е хит сред любителите на модерни интериори. Всички нововъведения на хай-тек, минимализма, японския стил или лофт стила не се нуждаят от уюта на меките материи или класически врати.
За да разделите помещение, е достатъчно да поръчате здрава конструкция с плоскости, които се приплъзват. Така се пести място, но и се постига интересен декоративен ефект.

Плоскостите могат да бъдат от дърво, метал, стъкло и дори огледало. Отразяващите повръхности на практика са многофункционални. Служат както за огледало, така и отразяват светлината по един начин, който провокира усещане за простор.

Врати тип „хармоника”

Да, това е тип врата, но не и в класическия смисъл! Измислени са специално за помещения с по-тесни отвори. В горната част на конструкцията са прикрепени крила, които при отваряне надясно и наляво се сгъват като хармоника. Когато са отворени, те заемат толкова малко място, така че не пречат на входа.

„Хармоника”-та се вписва перфектно в модерните интериори и сама по себе си е атрактивно решение и може да се превърне в акцент на обзавеждането. Другите ѝ предимства са ниската себестойност и изключителната простота на поддръжка.

Висулки

Това е още по-проста и артистична алтернатива за разделяне на вътрешно пространство и на практика достъпна, колкото щорите и завесите. Подобно решение е толкова популярно, че мнозина са го виждали дори в домовете на бабите си. Може да се купи готово или дори да се направи у дома със стъклени маниста, ленти, леки пластмасови парчета, дървени елементи или бабук.

Създава усещане за топлота, ненатрапчива артистичност и изглежда най-добре в апартаментите с бохо обзавеждане. Хубавото при този тип решение е, че се поддържа лесно и са толкова достъпни по стойност, че лесно може да ги подмените при нужда.

Проучете внимателно възможностите и обмислете какъв е оптималния вариант за интериора ви. Когато изберете кой елемент ще замени вътрешната врата най-добре, ще проявите свободно своите креативност и чувство за стил.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *