Садене на есенни луковици за пълна градина с пролетни цветя

Ако искаме пъстра градина с лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари и други пролетни растения, трябва да се погрижим добре за луковиците през есента

Няма по-голямо удоволствие от разходката на пролет в градина, пълна с разцъфнали цветя. За да ни се случи обаче трябва да засадим луковици и да се погрижим добре за тях през есента.

Кога се садят луковиците на пролетните цветя?

Най-популярните луковичи растения са лалетата. Казват, че се садят на Димитровден, но като цяло може да го направите през целия октомври или ноември, стига да имате поне 3 седмици до първата слана, която ще покрие земята.

Останалите луковици се садят според възможността им да оцелеят в студа. Топлолюбивите трябва да чакат началото на пролетта, когато почвата се затопли до температура + 10-13 °,но студолюбивите – в началото или средата на есента.

Нарциси, минзухари, зюмбюли и фрезии се садят от края на август до края на септември.

Лилии и алиум (декоративен лук) могат да се отложат за септември -октомври.

Гладиоли, еукомис (ананасово цвете), ацидантера (звездна гладиола) , пролетен чесън, крокосмия (японска гладиола), лиатрис, фрезия са с деликатни луковици. Садят се ранна пролет, а нерината и колхикума (есенен минзухар) – от май до август.

Засаждане на лалета и други луковични цветя стъпка по стъпка

1. Място за засаждане на луковични растения трябва да се избере прецизно. Почистете и унищожете плевелите. Лалетата не са никак капризни. За тях не е необходимо специално да се обработва земята – те растат и цъфтят в обикновена градинска почва, в продължение на години. Единственото, което изискват е пропусклив грунд, който няма да позволи на водата да се задържа.

2. Най-добре е да използвате специален инструмент за засаждане на луковици. С него направете дупка в почвата с дълбочина от 10 до 20 см.

3. Сипете в отвора малко пълен тор с бавно освобождаване.

4. Поставяте в дупката луковицата с дъното надолу и покрийте с пръст. Леко уплътнете почвата, за да обезвъздушите, но е и да повредите луковицата.

5. След като приключите със засаждането на всички лалета или други луковици на това място, покрийте почвата с естествен мулчиращ материал (градински компост, декоративна кора, дървесни стърготини и др.).

Обърнете специално внимание на мястото за засаждане

Мястото за засаждане на луковични растения се съобразява на първо място със сезона на цъфтежа им и вегетационния период на съседните растения. Какво означава това? – Понеже лалетата и други пролетни луковици са едни от първите, които цъфтят в градината, в началото на лятото след тях остават сухи, пожълтели листа или „плешиви” петна по почвата. Затова, най-добре е да ги садите сред многогодишни растения. Тогава, готвейки се за цъфтеж и по време на самия цъфтеж, луковиците ще получат много слънце, а когато повехнат, зеленината и цветът на многогодишни растения ще покрият празните места.

Мястото за засаждане на луковици трябва да има добър достъп на слънце и добра водопропускливост, както вече споменахме.

Разстоянието между луковиците по време на засаждането зависи от размера им. При минзухарите, да речем, трябва да е от 2-3 см, докато при еукомиса, големите лилии и декоративния лук – до 20 см, т.е. колкото по -големи са луковиците, толкова по -голямо трябва да е разстоянието по между им.

Цветя от луковици за Коледа и Нова година

Ако ви вдъхновяват идеи тип „да направим градина на перваза в апартамента”, със сигурност сте наясно, че някои от градинските растения могат да бъдат „накарани да цъфтят“ по всяко време на годината. Луковичните цветя са едни от тях. Достатъчно е само да се създадат подходящите условия през септември и за Коледа и Нова година ще напълнят къщата с ярки и ароматни цветове. Това е страхотно решение, особено ако имате деца. Заедно може да поставите луковиците в подходящи съдове, за да наблюдавате заедно появата на първите кълнове и пъпки на цветето.

Стимулирането на цъфтеж на луковиците става по два начина: Като се пренастрои естествения период на покой на луковицата (циклама, хипеаструм и други тропически луковици) или като изкуствено стратифицираме студоустойчиви луковици. Процесите се провокират, за да се радваме на шарен цвят през зимата или по-специално за Коледа, Нова година, Свети Валентин, 8 март.

Кои цветни луковици са подходящи за изкуствено стимулиране?

Ако искате цветна зима, може да украсите перваза със саксии с посадени термофилни луковични цветя като амарилис , фрезии, мрежест ирис, циклами. Луковиците им не изискват стратификация (предварително задържане при ниски температури). Тяхното време на цъфтеж зависи от времето на засаждане и никак не е трудно да се радвате на положителен резултат от усилията си.

За да се радвате на зюмбюли, много видове нарциси, лалета, минзухари, кокичета и др. обаче, ще трябва предварително да накиснете луковиците на студено. Може да ги купите готови, обработени, отгледани специално за зимно отглеждане и съответно – по-скъпи от останалите.

Период на покой

Изберете предварително възрастни, големи и здрави цветни луковици без повреди. Студоустойчивите пролетни цветя могат да бъдат изкопани в градината през лятото, след като вегетационният сезон приключи. Стратификацията (охлаждането) е неизбежна част от въздействието върху декоративни луковици, които искате да дадат цвят през зимата.

Луковиците се поставят в долното отделение на хладилника (или друго тъмно място с температура + 4-5 °) за 2-4 месеца, в зависимост от желания период на цъфтеж. Държат в отворена хартиена торба или в мрежа и се проверяват редовно, за да се предотврати гниене, което лесно ще се разпространи.

Някои хора стратифицират луковиците директно в саксията. Недостатъкът на този метод е, че през лятото навън не е достатъчно студено за успешна стратификация. Ако планирате да стимулирате цветни луковици не за зимните празници, а за пролетните, тогава този метод е подходящ за вас. В този случай ги засадете в саксии в средата на есента и ги съхранявайте в студена стая (гараж, навес, вестибюл, тераса, лоджия, балкон или градинска яма) до януари-февруари, като поддържате почвата леко влажна (не мокра!). Подразбира се, че трябва да пазите луковиците си от замръзване.

Периодът на покой на термофилните (тропически) цветни луковици се извършва при стайна или малко по -ниска температура.

Садене на стимулирани цветни луковици

След като периодът на латентност приключи (или преди да започне), можете да засадите луковиците в земята. Почвата трябва да е богата, с много хумус и пясък. Може да бъде предварително смесена с обикновен гранулиран тор с бавно освобождаване.

Закрепете цветните луковици вертикално в саксията. Можете да подредите луковиците плътно, но най -добре е те да не влизат в контакт помежду си или със стената на саксията. Покрийте ги със слой градинска почва отгоре, леко уплътнявайки повърхността.
Луковиците на зюмбюл, циклама и хипеаструм трябва да стърчат леко над повърхността на почвата, докато луковиците на други растения трябва да бъдат поставени малко по -дълбоко.

Луковиците от различни растения могат да се смесват в един и същ съд, но е важно да са с едно и също време на цъфтеж. Луковиците на по -високите растения се поставят в центъра на саксията, ниските се поставят по краищата.

Можете да мулчирате повърхността на почвата с мъх или слой чакъл, но винаги е най -добре да оставите няколко сантиметра празни до горната част на саксията: това ще осигури малка опора за листата и цветните стъбла. Поливайте засадените луковици, за да може водата да се оттича в дренажните отвори в саксията.

Грижи по време на растеж и цъфтеж

След като луковиците са засадени в саксиите и след период на покой, ги оставете на хладно място с умерена светлина, докато корените излязат от дренажните отвори на саксията и зелените кълнове отгоре. Вече можете да преместите саксиите на ярко осветен перваз на прозорец. По -нататъшната грижа за луковиците се състои в редовно поливане. Много скоро от луковиците ще се появят първите пъпки.

Дръжте луковиците на ярка светлина, докато пъпките започнат да се отварят. След това преместете цъфтящите луковици от перваза на прозореца.

Ако луковицата развие плътна зелена маса по време на форсирането в ущърб на пъпките, преместете саксията отново на тъмно, студено място за няколко дни. Същият метод може да се използва за регулиране на желания период на цъфтеж на луковиците по време на симулирането: ниските температури и липсата на светлина забавят развитието на растението, а ярката светлина и топлината го ускоряват.

След като цъфтежът приключи, трябва да се позволи на растенията да завършат вегетационния период по естествен път (изчакайте, докато листата пожълтеят и увехнат) и след това засадете луковиците в градината. По студените места обикновено почиват една или две години и след това продължават да цъфтят в градината както обикновено.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.