Полезни съвети и идеи за красива градина

За всеки човек е важно да има място за отдих. Всеки от нас се чувства страхотно когато е сред природата. За да създадете райско кътче в къщи обърнете специално внимание на градината, където вие и вашето семейство може да се зареждате с положителна енергия през почивните дни или след дългия работен ден. Ние ви предлагаме няколко практически съвета, които не са трудни за изпълнение, следвайте ги за да имате рай на земята.

Какво да направим през есента за красива градина

есенна градинаДокато индустрията и много експерти намират есента за идеално време за засаждане, много от вас не са на същото мнение. Но не е нужно да настъпят Коледните празници за да се сетите че градината трябва да бъде подготвена за идната година. Трябва да ви кажем, че по-голямата част от растенията, трябва да се засеят през есента. А другата част трябва да бъдат извадени, за да ги предпазим от замръзваме през зимните месеци.

Маргаритките и ириса например трябва да се извадят и да се разделят, защото всички знаем че стават на големи букети, изглеждат красиво но за тях е трудно да растат по този начин. Може да ги засадите там където имате свободно място.

Дърветата и храстите, за да се хванат също се сеят през есента. Но имат нужда и от малко есенно подрязване, за да може да цъфтят през пролетта.

Вечно зелените растения, се устойчиви на студ и високи температури, но те също имат нужда от грижи. Не забравяйте да ги покриете през зимния сезон, защото температурите може да спаднат драстично, и по този начин има вероятност да се сбогувате с някои от красивите зелени растения

Природен начин за рециклиране

Мулч ( това е смес от листа, кора на дърво, клонки и други растителни части) или на български казано растителна тор. Всички сме наясно как може да сдобием с нея. Събиране на всички листа, клонки и тревички на едно място. Оставяме ги на купчина докато започне разпадането им. Тогава може да ги използваме по няколко начина. За обогатяване на почвата и като одеяло (покриване на част от стеблата на растения които е възможно да измръзнат през зимния сезон). Има някои особености обаче, с които трябва да ви запознаем, защото мисля че не всички са наясно че има няколко вида подходяща растителна тор.

Листа и тревички събрани и оставени на купчинка за няколко месеца, докато започне гниенето и разлагането са  много добра “хранителна добавка” за почвата. Може да подхраним на зеленчуците и розите с тази растителна тор.

Кора от червен кедър и бор са изключително обогатяващи почвата. Може да си съберете клонки и листа, но е нужно да ги оставите доста по-дълго време, докато гниенето започне, и станат годни за обогатяване на почвата. Бора и червения кедър съдържат вещества в кората си които подхранват градинската пръст, така като другия мулч не е в състояние.

Няколко съвета за летните цветя

летни цветя1. Ранното лято е подходящо време за засяване на саксии, цветни лехи сандъчета за прозорци и висящи кошници. Опасността от слани отдавна е преминала с отминаващата пролет, затова спокойно може да разположите саксиите си навън.

2 .Преглеждайте от близо градинските си растения за вредители, за да може бързо да се справите с проблема ако възникне. Специално внимание обръщайте на розите, защото те са най-податливи.

3. Подпрете с пръчка високите растения, за не се счупят при силен вятър или проливен дъжд. Също така това ще дава възможност на всички да се радват на цветовете им.

4. Поливайте редовно, за да предпазите растението от изсушаване на корена. Получава ли достатъчно вода то ще расте и корените му ще дълбаят в пръстта.

Какво да направим през пролетта за градината си

1. За да може растенията ви да имат достатъчно хранителни вещества, от съществено значение е да премахнете всички плевели около тях.

2. Подсилете почвата с допълнително количество растителна тор

3 .Пролетта е времето в което трябва да засеете всички нови растения, за да може те да се възползват от слънчевите лъчи и да растат.

Ако искате да имате красива градина през цялата година следвайте нашите съвети!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *